Kaavoitus vaarantaa ihmisten terveyden

Kouvola vaarantaa asukkaittensa terveyden kaavoittamalla asuntoja vaarallisen lähelle rautateitä. Tästä esimerkkinä ovat teknisen lautakunnan kaavat niin entisen paloaseman kuin vanhan halkotorin alueella. Teknisen lautakunnan jäsenet eivät kanna vastuutaan seurauksista, joita kaavoittaminen riskialttiin lähelle rautateillä aiheuttaa. Ymmärtämykseen ja muutokseen tarvitaan ilmeisesti riittävän suuri onnettomuus ja ruumiita.

Kouvolan kaupungin ei tulisi kaavoittaa asuntoja junaradan välittömään läheisyyteen. Tähän asiaan olen vaatinut useasti muutosta kaupunginhallituksessa. Valitettavasti huolestumiseni on kaikunut kuuroille korville, eikä asia ole saanut ymmärrystä, saati aiheuttanut toimia.

Mikäli äskettäin sattunut kemikaalionnettomuus tapahtuu tulevaisuudessa täyteen rakennetulla Halkotorinkadun alueella, tuskin säästytään ilman ihmishenkien menetyksiä. Uudessa kaavassa on pienelle alueelle radan välittömään läheisyyteen ahdettu jopa viisi isoa kerrostaloa.

Päätöksiä radan varren asunnoista perustellaan sillä, että rakennettavat kerrostalot muodostavat ”sisääntuloportin” junalla Kouvolaan saavuttaessa. Toinen perustelu on, että ”rakentaminen mahdollistaa positiivisen ja turvallisen ympäristön synnyn.” Alueen kaava tulee muuttaa mahdollisimman pian siten, ettei alueelle kaavoiteta asuinrakennuksia. Turvallinen ympäristö ei synny uhkarohkealla, riskit huomiotta jättävällä rakentamisella

Pekka Korpivaara, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja (kok.), Kouvola