Kouvolalaiset talonrakentajat mahduttivat kolmen vuoden opinnot kahteen

Katja Juurikko

Anton Porvari ja Santeri Sipari vauhdittivat ammattiopintojaan oppisopimuksen avulla.
Anton Porvari ja Santeri Sipari vauhdittivat ammattiopintojaan oppisopimuksen avulla.

Anton Porvari ja Santeri Sipari valmistuivat Kouvolan seudun ammattiopistosta talonrakentajiksi perjantaina. Koulutus kestää normaalisti kolme vuotta, mutta kaksikko suoriutui opinnoistaan kahdessa vuodessa oppisopimusten avulla.

— Kävin ensimmäisen vuoden normaalisti koulua. Toisen olin jo oppisopimuksella paikallisessa rakennusfirmassa. Kuulin tästä opiskelumahdollisuudesta Siparilta, Porvari kertoo.

Sipari puolestaan kuuli mahdollisuudesta ammattiopiston opettajalta. Alkuun koulussa puhuttiin mahdollisuudesta suorittaa kolmas vuosi oppisopimuksella.

— Oppisopimus oli mahdollista aloittaa jo toisen vuoden alussa, kun taustalla oli jo tarpeeksi yhteistutkintoaineita, kuten matematiikkaa ja äidinkieltä, Sipari jatkaa.

Porvari ja Sipari löysivät helposti oppisopimuspaikat paikallisista rakennusfirmoista. Porvarin mukaan oppisopimus on hyvä ratkaisu ammattiopintojen vauhdittamiseen.

— Töitä tekemällä oppii paljon tehokkaammin kuin vain koulun kautta, Porvari kertoo.

— Töissä saa enemmän vastuuta, eikä palkastakaan ole haittaa, Sipari jatkaa.

18-vuotiaat nuoret miehet jatkavat valmistumisen jälkeen töissä oppisopimusfirmoissaan. Molemmilla häämöttää horisontissa myös syksyn kutsunnat. He aikovat siirtyä armeijan harmaisiin heti tammikuussa.

— Sen jälkeen lähden mahdollisesti lukemaan itseni rakennusinsinööriksi tai -mestariksi ammattikorkeakouluun, Porvari kertoo.

— Minulla on haaveissa oma firma. Toistaiseksi aion olla nykyisessä firmassa mahdollisimman pitkään. Töitä tuntuu riittävän niin paljon kuin niitä vain ehtii tehdä.

Molemmat kakkukahvittavat sukulaisensa lauantaina. Lisäksi Porvarille sattuu talonrakentajalle tyypilliset juhlat lauantaille.

— Firmassa on sopivasti rakennuskohteen harjakaiset. Niitä pitää juhlia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.