Arkistosta: "Täydellinen irtiotto mystisyydestä" — Lue arkkitehtuurikriitikon näkemys Kouvolan Keskuskirkosta

Jussi Lopperi

Arkistosta: "Täydellinen irtiotto mystisyydestä" — Lue arkkitehtuurikriitikon näkemys Kouvolan Keskuskirkosta

Kouvolan Keskuskirkon täyttäessä 30 vuotta Kouvolan Sanomat tilasi arkkitehtuurikriitikko Sirkka Soukalta arvion kirkosta.

Teksti on julkaistu 5.4.2008.

Äärimmäistä tasapainoa

Rakenteelliset ratkaisut ovat ydintekijä Kouvolan keskuskirkon arkkitehtuurissa.

Arkkitehtuuri
Kouvolan keskuskirkko. Suunnittelijat: Kaarina ja Jaakko Laapotti. Valmistunut 1977, vihitty käyttöön 1978.

Kouvolan keskuskirkkoa voisi tuskin mieltää liittyvän mihinkään muuhun aikaan kuin 1970-lukuun. Siinä määrin se on aikaansa sidottu ja tuolloisten käsitysten ilmenemä, arkkitehtuurikilpailun tulos.

Funktionaalinen ajattelutapa arkkitehtuurissa saavutti yhden kulminaatiopisteensä moduliin perustuvassa suunnittelumallissa. Kokonainen rakennus kaikkine mittoineen pantiin noudattamaan valittua mittayksikköä, modulia, sen eri kerrannaisina.

Ajalle ominaista on myös rakenteen esiin tuominen ja sen voimakas korostaminen, jopa nostaminen rakennuksen arkkitehtonista laatua määrittäväksi tekijäksi.

Kirkon suunnittelivat arkkitehdit Kaarina ja Jaakko Laapotti ja se valmistui 1977. Professori Jaakko Laapotti tunnetaan erityisesti asuntosuunnittelijana.

Rakennus antaa ensikatsannolla lähes vaatimattoman vaikutelman. Kun kirkot on halki aikojen yleensä totuttu näkemään ja kokemaan selkeästi ympäristöstään erottuvina maamerkkeinä ja kirkon vallan ilmentäjinä, Kouvolan keskuskirkko asettuu tyynenä ja matalahkona sille varattuun kohtaan kaupunkirakenteessa.

Julkisivujen tasaisen ruudukon materiaalit, teräs, alumiini ja lasi ovat anonyymejä ja arvovapaita aineksia, joista 1970-luvulla laadittiin myös toimisto- ja teollisuusrakennuksia. Rakennushahmon ulkopuolisia teräsristikoita suosittiin erityyppisissä yhteyksissä.

Mikä tekee juuri tästä talosta kirkon? Legopakki se ei ole, vaikka tätäkin mielipidettä kuulee.

Ratkaisevana pidän mittasuhteiden levollisuutta. Niistä nousee arvokkuus. Oma osansa on myös viimeistelyllä ja sillä, että jokaisesta yksityiskohdasta huokuu suunnittelun ja toteutuksen huolellisuus.

Näennäisesti yksinkertainen rakennusmassa sisältää kätkettyä voimaa, mutta vaarana on jähmeys. Ihannoimatta viime vuosikymmenten aikaansaannoksia, joissa rakennusparka toisinaan rutistuu suunnittelijan otteessa muodottomaksi, jään kaipaamaan eloisuutta.

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema Puolivälinkankaan kirkko (1975) Oulussa on saman ajan mutta eri hengen hedelmä.

Betoni- ja tiilirakennuksen ulkoisen olemuksen ja sisätilojen muodot kertovat toisenlaisesta suunnitteluotteesta, kenties eri pyrkimyksistäkin. Leiviskän ”tavaramerkki”, barokkiin viittaava valon käsittely, luo tilaan ilmeikkyyttä.

Leiviskä osaa ohjata luonnonvalon voimakkuutta kirkkaudesta varjoihin ja hämärään. Sen kautta tilaan kehkeytyy moniselitteisyyttä ja latauksia, jotka palvelevat hengellisiä toimintoja. Yletessään kirkkosali rajaa sisälleen palasen avaruutta.

Espoonlahden kirkko (1980) on toinen aikalaistapaus. Sen tekijät ovat Temppeliaukion kirkon suunnittelijoina kuulut arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen.

Ulkoa katsoen sulkeutuneelta vaikuttava betonirakennus hyödyntää valoa. Ikkunajärjestelyjen myötä luonnonvalon kiila pyyhkäisee korkean alttariseinän pintaa.

Kolmion muotoista kirkkosalia hallitsee paikalta louhituista luonnonkivistä ladottu alttariseinä.

Kokonaisvaikutelma on kaikkea muuta kuin Kouvolan keskuskirkon askeettisuus, se kertoo romanttissävyistä tarinaa maaperästämme ja maantieteellisestä sijainnistamme.

Keskuskirkon sali näyttäytyy täydellisenä irtiottona mystisyydestä. Se on toteutettu rationaalisuuden ehdoin ja on tällaisena ainutlaatuinen maassamme.
Toimintojen selkeä jaottelu palvelee seurakunnan kokoontumisen ja kirkollisten toimitusten häiriötöntä kulkua.

Asiallisuutta keventää seinäpintojen yläosasta laskeutuva valo. Teräsristikot heittävät hienoja pitsivarjojaan sekä sisä- että ulkoseinille.

Uusimmat uutiset