Elovalkeat alkavat, mutta moni vakiintunut tapahtuma on peruutettu – Katso avajaisvideo

Ainakin Soihtujen yö ja Litviikkimarkkinat on tarkoitus järjestää tänäkin vuonna.

Lumikki Haaja

Viime vuonna Elovalkeiden avajaisia vietettiin kovassa helteessä. Tänä vuonna tyydytään videoituun tallenteeseen.
Viime vuonna Elovalkeiden avajaisia vietettiin kovassa helteessä. Tänä vuonna tyydytään videoituun tallenteeseen.

Tänään perjantaina alkavien Elovalkeiden ohjelma on supistunut merkittävästi tavanomaisesta koronavirusepidemian vuoksi. Muun muassa Läävänvinttitanssit ja Kuutinlahden konsertti on peruttu.

Kulttuurituottaja Helena Jetsu Kouvolan kaupungilta kertoo, että myös avajaisten perumista harkittiin, mutta ne päätettiin järjestää virtuaalisesti.

Avajaisjuhlallisuuksista on kuvattu 18-minuuttinen video. Yleisöä kuvauksissa ei ollut, koska moni mahdollinen katsomoon tulija olisi kuulunut koronan riskiryhmään.

Elovalkeiden Litviikkimarkkinoilla valitaan perinteisesti Elo-Maija ja Elo-Matti, joiden tehtävänä on edustaa kotikyläänsä seuraavan vuoden ajan. Tämän vuoden järjestävänä kylänä on Tuohikotti, ja tehtäviin valittiin Kiia Vainikka ja Tero Kukkola.

Elo-Maija ja Elo-Matti osallistuivat avajaisvideon kuvauksiin. Vainikka luonnehtii yleisöttömiä avajaisia "erilaiseksi tilanteeksi".

– Ei se silti ollut välttämättä huonompi vaihtoehto. Videolle saatiin mukaan asioita, joita tavallisissa avajaisissa ei olisi ollut, kuten käynti sankarihaudoilla ja kirkolla ja näiden historiaa.

Vainikka myöntää, että häntä harmittavat tanssien ja konsertin peruuntuminen.

– Olen harrastanut hyvin aktiivisesti lavatansseja vuodesta 2003, eikä minulla ole kertaakaan ollut näin pitkää taukoa. Pääsin tanssimaan viimeksi helmikuussa.

Avajaisten jälkeen seuraava Elovalkeiden tapahtuma on yli viikon päästä 4.8. järjestettävä Lauantain toivotut -konsertti. Helena Jetsu selittää pitkää taukoa peruutuksilla.

– Järjestöt ovat vetäytyneet tapahtumien järjestämisestä. Koronatilanne tuntuu aiheuttaneen yleistä lamaantumista.

Edelleen kalenterissa olevia tapahtumia ovat muun muassa 15.8. järjestettävät Litviikkimarkkinat, joilla julkistetaan ensi vuoden Elo-Matti ja Elo-Maija, samana iltana oleva Soihtujen yö risteilyineen sekä pikajuoksukilpailu eli Elovalkeat-sprintti 17.8.

Paikallista kesäteatteria ei tänä vuonna ole tarjolla, mutta Tirvan lavalla nähdään 26.8. vierailuesitys Saarenmaan valssi, joka kertoo laulaja Georg Otsin elämästä.

Tapahtumissa pätevät THL:n suositukset turvaväleistä ja hygieniasta. Katsomoita ei oteta täyteen.

Elovalkeiden ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.