Rippikoulut alkavat juhannuksen jälkeen Kouvolassa ja konfirmaatiot elokuusta eteenpäin – Lapset pääsevät kerhoihin kesäkuun alusta

Pienimuotoisia häitä voi kesällä pitää, kirkkoherra Keijo Gärdström sanoo.

Moises Garibay

Ehtoollinen on olennainen osa konfirmaatiomessua. Kesäkuun alkuun suunnitellut konfirmaatiot on Kouvolassa peruttu.
Ehtoollinen on olennainen osa konfirmaatiomessua. Kesäkuun alkuun suunnitellut konfirmaatiot on Kouvolassa peruttu.

Kouvolan seurakunnat aloittavat rippikoulut heti juhannuksen jälkeen. Niihin liittyvät konfirmaatiot pidetään elokuusta eteenpäin.

– Konfirmaatioiden ajankohdat riippuvat seurakunnittain siitä, miten ne saadaan sopivasti rytmitettyä, Kouvolan seurakunnan kirkkoherra Keijo Gärdström sanoo.

Kesäkuulle suunnitellut rippikoululaisten konfirmaatiot on peruttu Kouvolassa. Ensimmäinen konfirmaatio oli määrä pitää 7. kesäkuuta ja seuraava 14. kesäkuuta.

– Ne eivät toteudu. Ensimmäinen oli suunniteltu päivärippikoululaisille, mutta sitä ei nyt järjestetä.

Jumalanpalvelukset normalisoituvat

Kouvolan seurakuntayhtymän kirkkoherrat päättivät keskiviikkona, että myös jumalanpalvelukset järjestetään normaalisti kesäkuusta alkaen.

Jumalanpalvelukset pidetään videoyhteyden välityksellä Kouvolan seurakunnissa vielä toukokuun loppuun. Sen jälkeen kirkoissa on mahdollista kokoontua enimmillään 50 henkilöä.

Lastenkerhot alkavat

Kesäkuun alusta alkavat lasten kesäkerhot pidetään Kouvolan seurakunnassa suunnitellusti. Koronaepidemia verotti kerhoihin ilmoittautumisia, joten lopullinen kerholaisten määrä on Kouvolan seurakunnan varhaiskasvatuksen johtajan Teija Laineen mukaan arvoitus. Kouvolassa kesäkerhot voidaan Laineen mukaan järjestää turvallisesti, koska tilat ovat reilun kokoiset.

Kerhot ovat Koivistontalolla, Mielakassa ja Sarkolassa. Lapset jaetaan Laineen mukaan pienryhmiin, joissa kussakin on kymmenkunta lasta.

Alkukesään suunniteltu kesäleiri on peruttu.

– Leiritoiminnan aloittamista suositellaan vasta juhannuksen jälkeen. Näin ollen leiri ei toteudu.

Nuortenillat vielä kysymysmerkki

Seurakunnan nuorteniltojen aloittamista Kouvolan keskustassa Koivistontalon yläkerrassa mietitään parhaillaan. Syynä mietitään on se, että tilat ovat ahtaat eikä turvaväli välttämättä toteudu, Kouvolan seurakunnan nuorisotyön johtaja Maarit Räty sanoo. Vaikka kesän nuortenilloissa ei ole yhtä paljon kävijöitä kuin talvella, turvallisuustekijät ovat silti Rädyn mukaan otettava huomioon.

– Se määrittää hyvin pitkälle toiminnan jatkumisen. Toiveemme tietysti on, että pääsisimme vihdoin tapaamaan.

Johannes Wiehn

Kirkkoherra Keijo Gärdströmin mukaan Kouvolassa on mahdollista järjestää kesällä häitä, joihin osallistuu 50 vierasta.
Kirkkoherra Keijo Gärdströmin mukaan Kouvolassa on mahdollista järjestää kesällä häitä, joihin osallistuu 50 vierasta.

Häitä voidaan kesällä viettää

Kokoontumisrajoitus on koskenut myös kasteita, vihkimisiä ja siunaustilaisuuksia. Niissä kokoontumisrajoitus on voimassa toukokuun loppuun.

Hallitus purkaa koronrajoituksia lisää kesäkuun alusta. Kokoontumisrajoituksiin tulee kesäkuun alusta helpotuksia niin, että korkeintaan 50 henkilön kokoontumiset ovat sallittuja. Se saattaa Gärdströmin mukaan vaikuttaa esimerkiksi hääparien vihkimisiin Kouvolassa. Päätös on voimassa toistaiseksi. Täällä hetkellä kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä.

Suurin osa vihkimisistä on Gärdströmin mukaan koronaviruksen takia peruttu ja siirretty ensi vuoteen. Kesällä hänen mielestään voisi kuitenkin pitää häitä, joissa on enimmillään 50 vierasta.

– Sääntöjen höllentäminen saattaa vielä muuttaa kesän vihkimismääriä Kouvolassa.

Jari Kautto

Hautajaisten saattoväkeä on koronaviruksen aikana rajattu. Se on aiheuttanut perinteisten arkkuhautauksien järjestelyissä päänvaivaa.
Hautajaisten saattoväkeä on koronaviruksen aikana rajattu. Se on aiheuttanut perinteisten arkkuhautauksien järjestelyissä päänvaivaa.

Arkkuhautajaisia on ollut vaikea järjestää

Hautajaisissa kymmenen henkilön enimmäisraja on aiheuttanut etenkin iäkkäämmille omaisille Gärdströmin mukaan päänvaivaa. Perinteisten arkkuhautausten kohdalla omaiset ovat joutuneet miettimään, millä tavalla vainaja saadaan kunnialla kannettua hautaan. Kantajia tarvitaan kerrallaan kuusi.

– Helppoa se ei ole heille ollut. Osallistujamäärissä seurakunta on joustanut, ja kantajat ovat järjestyneet, Gärdström kertoo.

Siunaustilaisuuksien osallistujamäärät ovat kirkkoherran mukaan kautta linjan vähentyneet jo ennen koronavirusta esimerkiksi Kouvolan seurakunnassa. Lähtökohtaisesti hautajaiset eivät ole enää niin isoja kuin ennen.

– Ihmiset ovat hyvin ymmärtäneet, että nyt elämme tätä aikaa ja turvavälejä on noudatettava.

Seurakunnille ei ole tullut määräystä siitä, että kaikki vainajat olisi automaattisesti poltettava koronaviruksen takia. Sen sijaan arkkuhautauksien sinaustilaisuuksia on suositeltu pidettäväksi mahdollisuuksien mukaan haudalla.

– Eikä sekään järjestely ole kiveen hakattu. Siitäkin on joustettu.

Suurten eli yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on edelleen kiellettyä heinäkuun loppuun saakka.

Luetuimmat