Influenssarokotukset alkavat Kouvolassa marraskuussa – Koronan takia rokotuksen saa tänä vuonna vain ajanvarauksella

Influenssarokotuksia annetaan Kouvolassa 23.11.–4.12. useissa toimipisteissä.

Linda Varoma

Kausi-influenssarokotukset alkavat pian Kouvolassa. Tänä syksynä ne vaativat ajanvarauksen.
Kausi-influenssarokotukset alkavat pian Kouvolassa. Tänä syksynä ne vaativat ajanvarauksen.

Kausi-influenssan rokotteet ovat saapuneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä Kymenlaaksoon. Vielä rokotekampanja ei kuitenkaan käynnisty.

– Kausi-influenssa on nyt lähdössä liikkeelle. Aloitamme pian rokotukset. Tänä vuonna ne tehdään vain ajanvarauksilla, Kymsoten ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori kertoo.

Influenssarokotuksia annetaan Kouvolassa 23.11.–4.12. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella toimipisteissä, jotka sijaitsevat Kouvolan terveys- ja hyvinvointipisteessä Virtaamossa sekä Katajaharjun, Keltakankaan, Valkealan, Elimäen ja Jaalan terveysasemilla.

Nuorivuoren mukaan rokote kannattaa ehdottomasti ottaa, varsinkin, jos kuuluu riskiryhmään tai on iäkäs.

Jokatalvinen influenssaepidemia koskettaa kaikenikäisiä, Kymsoten tiedotteessa sanotaan.

Influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus voi pahimmillaan johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai sydänvaivoihin. Erityisesti ikääntyneillä influenssaan liittyvät terveysongelmat voivat vaatia sairaalahoitoa ja johtaa jopa kuolemaan, Kymsotesta painotetaan.

Markkinoilla useita influenssarokotteita

Nyt käynnissä olevassa FinFluHD-rokotetutkimuksessa tutkitaan, kuinka tehokas uusi korkea-annoksinen influenssarokote on 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla tutkittavilla verrattuna kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävään influenssarokotteeseen. Tutkimus on viivästynyt tältä vuodelta koronan takia.

Kymsoten tiedotteen mukaan markkinoilla on useita influenssarokotteita. Kansallisen rokotusohjelman rokotteet valitaan avoimen tarjouskilpailun perusteella.

Tulevan kauden 2020–2021 influenssarokoteohjelmassa Kymsote antaa pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille ja FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille.

Sote-kuntayhtymän tiedotteen mukaan maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Viruskannat valitaan eri maista saatujen seurantatietojen perusteella.

Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan, Kymsote tiedottaa.

Jussi Lopperi

Kymsoten ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori sanoo, että influenssarokotukset alkavat pian Kouvolassa.
Kymsoten ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori sanoo, että influenssarokotukset alkavat pian Kouvolassa.