Jalkakäytävät ovat nyt erityisen liukkaita — Se näkyy myös Poksin päivystyksessä

Anniina Meuronen

Ilmatieteenlaitos varoittaa liukkaasta jalankulkusäästä.
Ilmatieteenlaitos varoittaa liukkaasta jalankulkusäästä.

Teiden liukkaus Kouvolassa on näkynyt myös Pohjois-Kymen sairaalan Poksin päivystyksessä viikonlopusta lähtien.

Kymsoten päivystyksen palvelupäällikön ja vastuuylilääkärin Kimmo Salmion mukaan liukastuneiden potilaiden tyypillisimpiä vammoja ovat eri raajojen murtumat, kuten murtunut nilkka tai ranne. Useimmiten murtumilta kuitenkin vältytään ja kyseessä on venähdys.

— Mitä vanhemmasta ihmisestä on kysymys, sitä suurempia murtumatkin voivat olla. Iäkkäiltä voi liukastuessa murtua esimerkiksi lonkka.

Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaasta jalankulkusäästä myös tiistaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan jalkakäytävät ovat aamusta alkaen olleet erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talven aikana Suomessa tapahtuu noin 50 000 liukastumistapaturmaa ulkona.

Liikenneturvan mukaan liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Suomalaisille sattuu vuosittain lähes 390 000 kaatumista ja liukastumista, joista lähes puolet johtaa sairaala- tai lääkärinhoitoon.

Suurimpaan riskiryhmään kuuluvat työikäiset. Jopa puolet kaatuneista on alle 30-vuotiaita. Yleisimmin kaadutaan kotona tai kodin piha-alueella. Kaatumistapaturmia ei tilastoida liikenneonnettomuuksina.