Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta

Tuomio annettiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Taru Hokkanen

Jukka Toivakka (oikealla) vastasi syytteisiin lokakuussa Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä.
Jukka Toivakka (oikealla) vastasi syytteisiin lokakuussa Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä.

Mikkelin Jukurien toimitusjohtaja ja yritysmaailman vaikuttaja Jukka Toivakka on tuomittu kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syyte pahoinpitelyn yrityksestä hylättiin.

Tuomio liittyy tapaukseen, jossa Toivakan epäiltiin kiihdyttäneen autollaan voimakkaasti liikkeelle, vaikka pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä. Tapaus sattui viime joulukuussa Mikkelissä.

Käräjäoikeuden mukaan pysäköintivirhemaksusta kiukustunut Toivakka on lähtenyt kiihdyttämään autoaan parkkiruudusta lähietäisyydeltä pysäköinninvalvojan suuntaan sillä seurauksella, että tämän on nopeasti täytynyt väistää autoa.

— Tässä tilanteessa tekoa on ajosuunnan osalta ja muutenkin pidettävä tahallisena sekä Toivakan tieten myös uhkaavana, käräjäoikeus toteaa päätöksessään.

Käräjäoikeuden mukaan pysäköinnivalvojan henki tai ainakin terveys on teon vuoksi ollut vakavassa vaarassa. Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että tienpinta oli tapahtumahetkellä liukas, joten pysäköinninvalvojalla oli suuri riski liukastua ja kaatua auton eteen.

Käräjäoikeus ei uskonut Toivakan väitettä

Käräjäoikeus katsoo, että pysäköinninvalvojan kertomus Toivakan ajamisesta saa tukea lääkärinlausunnosta ja pysäköinninvalvojan tapahtumapaikalla Mikonkadulla juuri ennen vaaratilannetta ottamasta valokuvasta.

Lisäksi oikeudessa kuullun silminnäkijätodistajan kertomus tukee päätöksen mukaan yksinomaan pysäköinninvalvojan versiota.

Käräjäoikeus ei uskonut Toivakan väitettä siitä, että hän olisi auton käynnistettyään poistunut paikalta liikennesääntöjen mukaisesti ja kenenkään turvallisuutta vaarantamatta.

— Toivakan kertomus sisältää joitakin sisäisiä epäluotettavuustekijöitä, eikä se saa olennaisten osien kohdalla tukea muusta näytöstä, käräjäoikeus toteaa.

Toivakka joutuu maksamaan pysäköinninvalvojalle tilapäisestä psyykkisestä haitasta 3 000 euron korvauksen. Pysäköinninvalvojan vaatimus oli 5 500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Jukurit kertoo tiedotteessa, että Jukurit HC Oy:n hallitus kokoontuu päättämään Toivakan asemasta yhtiössä, ja asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Toivakka on ollut Jukurien hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän on hoitanut Jukurien toimitusjohtajan tehtäviä syyskuusta alkaen. Toivakka jättäytyi sivuun tehtävistään lokakuussa oikeusprosessin vuoksi.

Toivakan asemasta päätetään ensi viikolla

Mikkelin Jukurit HC oy:n pääomistaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Viitikko kertoo, että hallitus päättää Toivakan asemasta yhtiössä todennäköisesti ensi viikolla.

— Kokousta tuskin ehditään saamaan koolle vielä tällä viikolla, Viitikko sanoo.

Jukka Toivakka tuli keskiviikkona julkisuuteen lakimiehensä Ville Huttu-Hiltusen lähettämän sähköpostilausunnon välityksellä.

Huttu-Hiltunen kertoo Toivakan olevan parhaillaan ulkomaanmatkalla. Viestissä tehdään selväksi, että Toivakka valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

— Hän (Toivakka) ilmoittaa kantanaan Etelä-Savon käräjäoikeuden tänään antaman tuomion johdosta, että käräjäoikeus on arvioinut esitettyä näyttöä virheellisesti. Hän pitää käräjäoikeuden tuomiota virheellisenä syyksilukemisen, rangaistuksen ja vahingonkorvausten osalta, Huttu-Hiltunen kirjoittaa.

— Olemme ilmoittaneet tyytymättömyyttä käräjäoikeudelle ja tulemme hakemaan muutosta käräjäoikeuden tuomioon, eikä tuomio siten tule tässä vaiheessa jäämään lainvoimaiseksi, Huttu-Hiltunen jatkaa.