Kouvolan pakolaiskiintiötä nostetaan tarpeen mukaan noin 60 pakolaiseen vuosittain — Lautakunta kävi asiasta vilkasta keskustelua, mutta äänestystä ei tarvittu

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jyrkästi vuoden 2015 jälkeen.

Katja Juurikko

Kouvola kasvattaa pakolaiskiintötä noin 60 pakolaiseen vuodessa tarpeen mukaan.
Kouvola kasvattaa pakolaiskiintötä noin 60 pakolaiseen vuodessa tarpeen mukaan.

Kouvolan kaupunki valmistautuu lisäämään kiintiöpakolaisten kuntapaikkoja.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona noin 60 pakolaisen vastaanottamisesta tarpeen mukaan vuosittain. Vähintään viisi vastaanotettavista pakolaisista olisi hätätapauksina maahan tulleita kiintiöpakolaisia.

Kaupunki on vastaanottanut pakolaisia vastaan koko 2000-luvun ajan. Kouvolaan on tullut keskimäärin 15-20 pakolaista vuodessa. Lisäksi turvapaikanhakijoita on tullut perheenyhdistämisen kautta tai muuttamalla itsenäisesti kaupunkiin.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jyrkästi vuoden 2015 jälkeen. Vajaat parisataa pakolaista sai korvauksia Kouvolassa syyskuussa. Vuoden 2018 syyskuussa korvauksia saavia pakolaisia oli 252.

Kouvola saa valtiolta korvausta kiintiöpakolaisista neljän vuoden ajalta. Turvapaikkamenettelyn kautta pakolaisaseman tai oleskeluluvan saaneista valtio maksaa korvausta kolmen vuoden ajan.

Keskustelu oli vilkasta

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Sinikka Rouvarin (kok.) mukaan asiasta käytiin vilkasta keskustelua, mutta äänestystä ei tarvittu. Perussuomalaisten Leo Lindström jätti päätöksestä eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

Kouvolan kaupungin konsernin johtoryhmässä käsitellystä asiasta päätti liikunta- ja kulttuurilautakunta, koska kotouttamisen palvelut ovat vielä tänä vuonna lautakunnan yhteisötyöhön kuuluvia, sanoo liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka.

Hänen mukaansa kotouttamisasiat siirtyvät ensi vuonna konsernipalveluihin.

— Kaupungissa ei tällä hetkellä ole muita kotouttamisesta vastaavia tahoja. Nämä palvelut on budjetoitu liikunta- ja kulttuurilautakunnan alaiseksi.

Juttua muokattu 20.11. kello 20.45. Lisätty Vesa Toikan kommentit.