Kanit, marsut ja hamsterit nostetaan sunnuntaina pöydälle Kouvolan Alakylässä —  Kanin murrosikä alkaa puolivuotiaana

Annamaria Suppala

Kanit ovat hellyttäviä ja sosiaalisia lemmikkejä.
Kanit ovat hellyttäviä ja sosiaalisia lemmikkejä.

Mitä isompi kani, sitä säyseämpi luonne. Näin kiteyttää kaniharrastaja Maiju Hyvärinen. Hän on kaneineen mukana Kouvolassa järjestettävässä näyttelyssä, jossa nähdään kanien lisäksi myös marsuja ja hamstereita.

Nähtäville on tulossa kymmenittäin persoonia, jotka nostetaan vuoronperään tuomariston pöydälle arvioitavaksi. Viisi parasta kania, marsua ja hamsteria palkitaan.

Joskus kani voi olla haastava, varsinkin noin kuuden kuukauden ikäisenä, jolloin sillä alkaa murrosikä, joka voi kestää puolikin vuotta.

— Kilpailussa arvioidaan muun muassa rungon muotoa, rotuominaisuuksia, käyttäytymistä ja sitä, miten eläintä on hoidettu, Hyvärinen sanoo.

Yleisö saa seurata tuomarointia lähietäisyydeltä. Hyvärinen vinkkaa, että näyttelytapahtuma on myös hyvä paikka hakea tietoa aiheesta. Asiantuntijoita löytyy muualtakin kuin tuomaripöydän takaa.

— Näyttelyyn voi tuoda eläimen, vaikka kokemusta ei olisikaan.

Näyttelyyn voi ilmoittautua paikan päällä puoli tuntia ennen tilaisuuden avausta.

Hyvärisellä on ollut kaneja jo 25 vuotta. Parhaillaan hänellä on 2-vuotias ranskanluppa Kiurulan Diana ja 2,5-vuotias risteytyskani Bertta.

— Bertta on kirpeämpi. Se voi paukuttaa takajalkaansa pienemmästäkin asiasta. Diana on rauhallisempi. Jokainen kani on oma persoonansa.

Kaneja on useita eri rotuja. Kaneista suurimpia ovat belgianjätit, joiden paino voi olla jopa yhdeksän kiloa. Pienimpiin rotuihin luetaan noin kilon painoiset hermeliinit.

— Hermeliinillä on hirveän pienet korvat ja isot silmät. Se on kuin pieni pyöreä pallo. Väritys voi olla mitä tahansa.

Eri kaniinirodut voivat myös sekoittua keskenään. Esimerkiksi kilon painoinen hermeliini voi saada 6-kiloisen ranskanluppaemän tiineeksi.

— Noin suuren kokoeron omaavia kaneja ei yleensä risteytetä, eikä se ole toivottavaa.

Hyvärisen mukaan kanit ovat helppoja kotieläimiä. Niiden luonne on jotakin kissan ja koiran välistä. Kanien annetaan elää kotona vapaana, ja ne oppivat tekemään tarpeensa siihen varattuun laatikkoon.

Tassua kani ei koiran tavoin ojenna, mutta sen voi opettaa vaikkapa kierimään lattialla.

— Kani on yleensä hyvin hiljainen, mutta se pitää tiettyä ääntä ja tunnistaa nimensä.

Kani on sopeutuvainen ja sosiaalinen kotieläin. Hyvärinen muistuttaa kuitenkin, että se ei välttämättä ole aivan perheen pienimpien lemmikki.

— Joskus kani voi olla haastava, varsinkin noin kuuden kuukauden ikäisenä, jolloin sillä alkaa murrosikä, joka voi kestää puolikin vuotta.

Lemmikkinäyttelyn järjestää Kaakon kanit & jyrsijät ry.

Kani- ja jyrsijänäyttely Kouvolan Alakylässä, Meksiko-talolla 18.2. kello 10—15  (Palovartijantie 5, Kouvola). Vapaa pääsy.

Luetuimmat