Maaseudun kehittämishankkeille Kaakkois-Suomen ely-keskukselta hankerahaa: Vuolenkosken monipalvelukeskuksen rakentamiseen lähes 80 000 euroa

Pohjois-Kymenlaaksossa investointitukea saivat myös Manner Kahvila, Matomäen Autoromu Ummeljoelta, Teuroisten kyläyhdistys ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Riitta Ketola

Maaseudun yritysrahoitusta voivat hakea taajama-alueiden ulkopuolella toimivat yritykset. Arkistokuva.
Maaseudun yritysrahoitusta voivat hakea taajama-alueiden ulkopuolella toimivat yritykset. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen ely-keskus ja Leader-ryhmät ovat myöntäneet heinä-syyskuussa maaseutuohjelman rahoitusta 11 kehittämishankkeelle Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Pohjois-Kymen Kasvu myönsi Vuolenkosken kyläkeskuksen monipalvelukeskushankkeelle 79 935,90 euroa. Hankkeen toteuttaja on Omakylä Vuolenkoski oy.

Vuolenkosken monipalvelukeskukseen muuttavat nykyinen kyläkauppa ja kyläpiste. Hankkeen kokonaiskustannus on 243 707 euroa.

Kaakkois-Suomen ely-keskus myönsi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle 65 468 euroa hankerahoitusta Kymenlaakson agroekologisen symbioositoiminnan mahdollisuuksien selvittämiseen. Kyseessä on alueen maatalous- ja maaseutuyrittäjien aktivoimiseen ja tiedottamiseen tähtäävä esiselvityshanke.

Symbioositoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi tehokkaampaa materiaalivirtojen hyötykäyttöä sekä uusia alku- ja elintarviketuotannon liiketoimintamalleja.

Ummeljoelle uusi kierrätysasema

Matomäen Autoromu oy sai Kaakkois-Suomen ely-keskuksen myöntämän 60 000 euron investointituen Ummeljoen kierrätysaseman rakentamiseen. Manner Kahvila oy:lle myönnettiin investointitukea 9 573,20 euroa.

Molempien yritysten osalta investointituki on 20 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.

Teuroisiin rahaa kylätalon lämmitysjärjestelmän saneeraukseen

Pohjois-Kymen Kasvu myönsi Teuroisten kyläyhdistykselle 7 140 euroa kylätalon lämmitysjärjestelmän saneeraukseen. Hanke parantaa kylätalon käytettävyyttä.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 14 280 euroa, josta Leader-rahoituksen osuus on puolet.

Uusi valintajakso alkoi

Maaseudun yritysrahoitusta voivat hakea taajama-alueiden ulkopuolella toimivat yritykset, jotka kehittävät toimintaansa. Kouvolassa maaseutualueeksi määritellään Kouvolan keskusta-alueen ulkopuolella olevat alueet.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen ja Leader-ryhmien julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että kehittämishankkeissa on jo alkanut uusi valintajakso, joka päättyy 22. tammikuuta. Yritys- ja yritysryhmähankkeiden valintajakso päättyy lokakuun 31. päivänä. Tämän jälkeen uusi jakso alkaa välittömästi marraskuun alussa ja päättyy 22. tammikuuta.