Ei se lumi vaan se pakkanen — Mielakassa ehtii lasketella vielä normaalin pituisen laskettelukauden

Laskettelukeskusten ongelma ei ole vähäinen lumi vaan pakkasen puute. Kouvolaan pakkasta on luvassa ensi viikolle, ja Mielakan laskettelukausi alkanee ensi viikon loppupuolella.

Jussi Lopperi

Näin koruton on Mielakan maisema tällä hetkellä. Viikon päästä tilanne voi olla jo aivan toinen.
Näin koruton on Mielakan maisema tällä hetkellä. Viikon päästä tilanne voi olla jo aivan toinen.

Vaikka laskettelun ystävät epäilemättä odottelevat sesongin alkua jo kuumeissaan, hiihtokeskuksen kannalta kuluva talvi ei ole vielä erityisen hankala. Jos sää suosii luvatunlaisesti, Mielakan hiihtokeskuksessa saadaan ensimmäiset rinteet auki ensi viikon lopulla.

— Aika monena vuonna on avattu joulukuun lopussa tai tammikuun alussa. Sitä ei voi tietää, onko keväästä tulossa pitkä ja kylmä. Ei tässä vielä ole millään tavalla peli menetetty, sanoo Mielakan rinnepäällikkö Inka Kaltola.

Pääsiäinen pitkine vapaineen osuu jo maalis—huhtikuun taitteeseen.

Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa Kouvolaan koko alkuviikoksi noin viiden asteen pakkasia.

— Meille optimaalisin olisi 10 astetta ja ylöspäin, mutta tuollakin päästään lumettamaan.

Tällä viikolla Mielakassa on vietetty huoltotaukoa. Loppiaisviikonloppuna Mielakassa on auki lastenmaa, välinevuokraamo ja kahvio.

Lumiraja kulkee Kouvolan kohdalla

Etelä-Suomessa lumiraja kulkee tällä hetkellä melko tarkkaan salpausselkää pitkin. Kouvolasta etelään lunta on muutamia senttejä, Kouvolasta pohjoiseen yli kymmenen senttiä. Etelärannikolla lunta ei ole ollenkaan.

Laskettelurinteiden kannalta lumen määrä ei kuitenkaan ole kovin tärkeä asia. Tykkilumi on tiiviimpää ja säilyy pidempään kuin luonnonlumi. Siksi ei niinkään haittaa, jos lunta sada lisää, kunhan lämpötila vain pysyisi miinuksella.

— Luonnonlumi on kaunis kuorrute, joka herättää ihmisten laskufiilikset. Metrin luonnonlumipeitteestä  tulee alle 10 sentin kerros kun se tampataan tiiviiksi. Siitä ei saa riittävän kestävää ja paksua lumikerrosta laskettelurinteeseen, sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Suomen keski- ja pohjoisosissa on tällä hetkellä lunta tammikuun alun keskiarvoa enemmän. Silti esimerkiksi Jämsän Himoksella oli perjantaina auki vain 8 rinnettä 21:stä ja Nilsiän Tahkolla 6/24.

Etelän keskuksista Messilässä oli perjantaina auki kolme rinnettä, Sipoon Talmassa kaksi ja Haminan Uuperissa yksi.

— Aivan pohjoista lukuunottamatta kunnon pakkasjaksot ovat loistaneet poissaolollaan. Vaikka luonnonlunta on, lumetusjaksoja ei ole ollut, Lindfors sanoo.

Tilanne näkyy myös säätilastoissa. Kouvolan mittauspisteistä Utissa joulukuun keskilämpötila oli -0,5 astetta ja Anjalassa +0,3 astetta. 30 vuoden keskilämpötila on molemmissa yli 4 astetta pakkasella.

Päivi Virta-Salo

Sääennuste Kouvola.jpg

Mielakan normikausi kestää 100 päivää

Mielakassa normimittainen laskukausi on Kaltolan mukaan noin 100 päivää.

Ennätys, 122 päivää, on kaudelta 2010—11. Silloin lumettaminen alkoi jo marraskuun lopulla, rinteet saatiin auki joulukuun alussa ja kausi jatkui maalis—huhtikuun taitteeseen asti.

Lyhimmäksi kausi jäi neljä vuotta sitten, jolloin rinteet saatiin auki vasta tammikuun lopulla ja aukiolopäiviä kertyi vain 77.

— Kauden pituus päivissä ei niinkään merkitse vaan se, että sattuu hyvät kelit sesongin päälle, Kaltola sanoo.

Tänä vuonna vetoapua tullee hiihtoloman lisäksi siitä, että pääsiäinen pitkine vapaineen osuu jo maalis—huhtikuun taitteeseen.

Kouvolassa odotuksia nostavat myös talvikisat Etelä-Korean Pyeongchangissa. Kisoissa on mukana Mielakassa lumilautaoppinsa saanut Roope Tonteri.

— Olemme hengessä mukana. Silloin on kisastudiota ja muuta, Kaltola sanoo.

Uusimmat uutiset