Maanviljelijä Sami Koho vaihtoi peltotyöt rengasbisnekseen — edessä ensimmäisen työntekijän palkkaus

Jussi Lopperi

Sami Koho etsii yhtiöön ensimmäistä ulkopuolista työntekijää, jotta oma aika riittäisi paremmin myös hallinnollisiin tehtäviin.
Sami Koho etsii yhtiöön ensimmäistä ulkopuolista työntekijää, jotta oma aika riittäisi paremmin myös hallinnollisiin tehtäviin.

Moni suomalainen maanviljelijä tekee muita töitä oman ammatin ohessa. Elimäen Raussilassa asuvalle Sami Koholle kävi niin, että sivubisneksestä kehkeytyi päätyö.

Hän perusti viime vuodenvaihteessa maatalous- ja työkoneiden renkaiden myyntiin erikoistuneen Raussilan Rengas Oy:n ja päätti, että viljan viljely sukutilalla saa ainakin toistaiseksi riittää.

— Rengashommia alkoi tulla niin paljon, ettei aika enää riitä muuhun. Kaakossa on nyt paljon kysyntää etenkin käytetyille työkoneiden renkaille.

Koho työskenteli ennen maatilan pitäjäksi ryhtymistä kymmenkunta vuotta rengasalalla Vianorilla. Maanviljelyn lomassa hän piti ammattitaitoaan yllä ja alkoi hiljalleen ostaa asennus- ja korjaustöissä tarvittavia koneita.

Iskun paikka koitti pari vuotta sitten, kun kaksi maatalouskoneisiin erikoistunutta rengasmyyjää jäi eläkkeelle.

— Leo Jämsä ja Matti Hyvärinen olivat sellaisia kavereita, joille maanviljelijät aina soittivat, jos tuli ongelmia. Ajattelin, että heidän eläkkeelle jääntinsä jälkeen rengaspalveluille voisi olla tilausta.

Nyt Koho etsii yhtiöön ensimmäistä ulkopuolista työntekijää, jotta oma aika riittäisi paremmin myös hallinnollisiin tehtäviin.

Hän on huomannut, että sähköposteihin vastailu jää helposti iltaan. Ja illalla hallintohommat on taas turhan helppo siirtää seuraavaan aamuun.

— Sellainen rehellinen rengasasentaja olisi hyvä löytää. Työntekijän tulisi olla niin ammattitaitoinen, että häneen voisi luottaa.

Koho iloitsee siitä, että liiketoiminta on lähtenyt käyntiin ilman suuria markkinointiponnisteluja.

Sana on kiirinyt Facebookissa. Ja uusi yritys on ehtinyt saada tunnustustakin. Elimäen Maaseudun Kehittämisyhdistys valitsi Sami Kohon vuoden 2016 Elimäen maaseutuvaikuttajaksi.

— Täytyy kiittää asiakkaita. Se on varmaan ollut yksi valtti, että olen palvellut joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kotiväen hermoja se on toki vähän koetellut.

Yhtiön tulevaisuuden tavoitteita Koho ei osaa muotoilla vielä tarkasti.

Ensimmäisen tilikauden liikevaihdoksi yrittäjä arvioi reilua 500 000 euroa. Uusi 550-neliöinen varastohalli on juuri rakentumassa.

Aapo Mentula

Aapo Mentula

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut