Katajaharjuun muuttavalle terveysasemalle harkitaan iltavastaanottoa — toiveissa helpotus Poksin päivystysruuhkaan

Kuusankosken terveysaseman lääkäripula on helpottanut. Aseman palvelut siirtyvät Katajaharjuun lokakuussa.

Katja Juurikko

Kuusankosken terveysaseman palvelut siirretään Katajaharjuun toiminnallistenja rakennusteknisten ongelmien vuoksi. Tilojen peruskorjaamista on siirretty sote-ratkaisun viivästymisen vuoksi.
Kuusankosken terveysaseman palvelut siirretään Katajaharjuun toiminnallistenja rakennusteknisten ongelmien vuoksi. Tilojen peruskorjaamista on siirretty sote-ratkaisun viivästymisen vuoksi.

Katajaharjuun siirtyvien Kuusankosken terveysaseman vastaanottopalvelujen yhteyteen harkitaan kiirevastaanottoa. Alustavasti on pohdittu maanantaista perjantaihin kello 16—20 palvelevaa vastaanottoa, jonne voisi varata ajan lääkärille tai sairaanhoitajalle. Palvelu olisi kaikkien kouvolalaisten käytössä.

Kouvolan kaupungin terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo, että tarkempia suunnitelmia ei toistaiseksi ole. Kaupungin kotisivuilla on parhaillaan avoinna kuntalaiskysely Kouvolan terveysasemien kehittämisestä. Siinä vastaaja voi kertoa, olisiko hänellä käyttöä Katajaharjun iltavastaanotolle.

Kohderyhmänä olisivat potilaat, jotka tarvitsevat apua saman päivän aikana, mutta eivät kuitenkaan akuutisti.

— Ajatuksena on kartoittaa, pystyisikö Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen ruuhkia helpottamaan tarjoamalla jollain terveysasemalla virka-ajan jälkeistä vastaanottoa. Näitä potilaita ajautuu päivystykseen jonkin verran, ja he joutuvat odottamaan pisimpään, Kristeri toteaa.

Katajaharju on arvioitu paikaksi, johon olisi helppo päästä muualta Kouvolasta. Muille terveysasemille ei suunnitella vastaavaa palvelua.

Mikäli kyselyyn vastanneet pitävät iltavastaanottoa tarpeellisena, alkaa pohdinta käytännön toteutuksesta ja muun muassa työvuorojärjestelyistä. Kristerin mukaan vastaanotto voisi toteutua lähikuukausien aikana.

Taustalla on myös sote-uudistus ja siihen liittyvä asiakkaan valinnanvapauden lisääminen.

— Nyt selvitellään, miten julkinen terveydenhoito voisi toimia entistä asiakaslähtöisemmin. Tulevaisuudessa virka-ajan jälkeen avoinna olevaan vastaanottoon on entistä enemmän painetta.

Kuusankosken terveysasema kärsi alkuvuonna pahasta lääkäripulasta. Tuolloin vain vähän yli puolet aseman lääkärityövoimasta piti vastaanottoa. Tilanne on nyt helpottanut.

Terveysasemalla on äskettäin aloittanut yksi uusi lääkäri. Kymmentä lääkärinvirkaa täyttää nyt viisi vakituista ja neljä määräaikaista lääkäriä, ja lisäksi asema käyttää neljän ostolääkärin palveluja. Keväällä kiireettömien vastaanottoaikojen jono oli kuusi viikkoa, mutta nyt se on saatu supistetuksi noin viikkoon.

Kuusankosken terveysasemaan palvelut siirtyvät Katajaharjuun Kouvolan Lääkärikeskuksen entisiin tiloihin lokakuun alussa. Toiminta alkaa Puhjontie 17:ssä 2.10. Palveluihin kuuluvat lääkäri-, sairaanhoitaja- ja fysioterapiavastaanotot ja sosiaalityön palveluohjaus.

Katajaharjussa otetaan jatkossa vain sellaisia laboratorionäytteitä, jotka liittyvät akuuttivastaanottoon. Kiireetön näytteenotto tapahtuu Pohjois-Kymen sairaalassa tai Kouvolan pääterveysasemalla.

Terveysasemien toiminnan kehittämistä koskevaan kyselyyn voi vastata täällä 22.9. saakka.

Korjattu 19.9. kello 14.40: Laboratoriopalvelut eivät siirryy sellaisinaan Katajaharjuun.

Uusimmat uutiset