Kouvolan valvontaeläinlääkäri tekee 300 tarkastusta vuodessa — käräjille päätynyt useita tapauksia

Lukas Pearsall

Kouvolan valvontaeläinlääkäri Laura Ölander sanoo, että hänellä on enemmän töitä kuin ennättää tehdä.
Kouvolan valvontaeläinlääkäri Laura Ölander sanoo, että hänellä on enemmän töitä kuin ennättää tehdä.

Eläinsuojelussa riittää kiirettä

Kouvolan kaupungin valvontaeläinlääkäri Laura Ölander tekee vuosittain reilut 300 eläinsuojelutarkastusta. Lukuun sisältyvät epäilyyn perustuvat tarkastukset, uusintatarkastukset, tavanomaiset eläintilojen tarkastukset sekä uusintavierailut kohteissa, jotta nähdään, onko kehotuksia noudatettu.

Kiireestä johtuen Ölander ei ehdi tehdä kaikkia tarkastuksia ja korjaustoimenpiteiden seurantaa, ainakaan toivotussa ajassa. Kiireettömille, ilman epäiltyä tehtäville tarkastuksille esimerkiksi kenneleihin tai hevostiloille ei jää aikaa. Eläinsuojelutarkastukset tehdään kiireellisyysjärjestyksessä. Jos samalla alueella on useampi tarkastus, Ölander pyrkii tekemään ne saman päivän aikana.

Toisinaan, joskin harvakseltaan, valvontaeläinlääkäri tarvitsee poliisin turvaamaan käyntiä. Poliisin läsnäolo antaa Ölanderille tilaisuuden keskittyä työhönsä.

Ilmoitusten määrä reilussa kasvussa

Eläinsuojeluilmoitusten määrä on kymmenkertaistunut siitä, kun Ölander aloitti työt. Hän on toiminut Kouvolan valvontaeläoinlääkärinä reilun kahden vuoden ajan.

Ölanderin mielestä valvontatöitä olisi kolmelle eläinlääkärille nykyisen yhden sijaan.

— Kaikki eläinsuojelun parissa työskentelevät ovat ylityöllistettyjä.

Hän vastaanottaa päivittäin useampia epäilyjä eläinsuojelurikoksista. Ilmoitukset jakautuvat melko tasaisesti ympäri vuoden, mutta kesäisin on hieman vilkkaampaa. Kiireisimmät päivät ovat maanantai ja perjantai.

— Ihmiset ovat ehkä koko viikon tai viikonlopun yli miettineet, tekevätkö ilmoituksen, Ölander kertoo.

— Eläintä ei voi jättää kärsimään viikonlopun yli, hän muistuttaa.

Ilmoitukset tulevat eläinsuojeluyhdistysten kautta. Myös yksityishenkilöt ilmoittavat epäillyistä eläinsuojelurikoksista.

Suurin osa epäilyksistä liittyy lemmikkieläinten kaltoinkohteluun. Ilmoitetaan esimerkiksi siitä, ettei eläinten sairauksia hoideta tai koirat eivät pääse lenkille. Toisinaan ilmoituksia tehdään hyvin herkästi. Joskus taas epäilty kaltoinkohtelu on jatkunut vuosia.

Ilmiset tekevät myös aiheettomia ilmoituksia. Ölanderin mukaan ne eivät ole erityisen suuri ongelma.

— Aina ihmiset eivät tiedä, mitä eläinsuojelulaki vaatii.

Pääasia on löytää toimenpiteitä vaativat tapaukset.

Vakavia tapauksia

Kouvolassa tapahtuu kuukausittain vakavia eläinsuojelurikoksia. Ne vaativat välittömiä toimenpiteitä. Räikeimmissä tapauksissa eläimiä joudutaan lopettamaan ja omistaja tuomitaan sakkoihin ja/tai eläintenpitokieltoon.

Vuonna 2016 Kymenlaakson käräjäoikeus määräsi kymmenen rangaistusta eläinsuojelurikoksesta. Rikokset kohdistuivat sekä lemmikki- että tuotantoeläimiin ja puolissa tapauksista syytetty määrättiin eläintenpitokieltoon.

Ölanderin mukaan Kouvolassa eläinsuojelurikosten käsittely on yleensä nopeaa. Salpausselän syyttäjänvirastossa syyttäjistä yksi on erikoistunut eläinsuojelurikoksiin ja viranomaisyhteistyö toimii.

Lievemmissä tapauksissa havaitut ongelmat on korjattava annettuun määräaikaan mennessä. Korjauksiin annettava aika on tapauskohtaista. Mikäli eläimillä ei ole riittävästi vettä tarjolla, tilanne täytyy korjata viipymättä. Rakennuksiin tai tiloihin liittyvissä ongelmissa aikaa annetaan yleensä enemmän, jos eläimet eivät ole välittömässä vaarassa.

AVIn eläinsuojelutarkastustilastoja

Kunnallisten valvontaeläinlääkäreiden lisäksi myös aluehallintoviraston läänineläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisit suorittavat epäilyyn perustuvia eläinsuojelutarkastuksia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella tehtiin viime vuonna 2 022 epäilyyn perustunutta eläinsuojelutarkastusta.

Näistä 906 tapauksessa annettiin määräyksiä tai kieltoja.

Kymenlaakson alueella epäilyyn perustuvia tarkastuksia oli 216. Lukuun ei ole laskettu mukaan uusintavierailuja huomautuksia saaneilla tiloilla.

Tarkastuksista 71, eli noin joka kolmas johti määräyksiin tai kieltoon. Luku vastaa maan keskiarvoa.

Koko Suomessa epäiltyyn perustuvia tarkastuksia tehtiin lähes 6 400.

Tämä oli 350 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Keskimäärin joka kolmas tarkastus johti määräyksiin tai toimenpiteisiin.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Anna-Elina Perttula

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.