Nuoria tulee jo, lisää naisia kaivattaisiin Kouvolaan ja koko Suomeen — Reserviläisliittoon on ennätyksellisen paljon tulijoita

Lukas Pearsall

Reserviläisjärjestöjen juhlapäivä alkoi seppeleenlaskulla Kymen Lukon itsenäisyyden muistomerkille.

Nuoret ovat löytämässä reserviläistoiminnan. Kouvolan reserviläiset ry:hyn liittyy tällä hetkellä etenkin juuri armeijan käyneitä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Skippari.

Yhdistyksen jäsenmäärä kasvaa tasaisesti muutamalla jäsenellä kuukaudessa. Jäseniä on yhteensä noin 230.

— Ikähaarukka on 20—80. Toimintaa on yli ikäryhmien, Skippari sanoo.

Lauantaina yhdistys vietti Kouvolassa 60-vuotisjuhlia yhdessä Kymenlaakson reserviläispiirin kanssa.

Naiset ovat kiinnostuneet

Reserviläishenki on muutenkin kasvussa, arvioi iittiläinen valtiopäiväneuvos, ex-kansanedustaja Mikko Pesälä. Pesälä on myös Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja.

Pesälän omista aktiivivuosista on kulunut jo 20 vuotta, mutta hän kiertää yhä ahkerasti tapahtumissa ja kokouksissa — luomassa henkeä, kuten hän itse kuvailee.

— Koko maassa jäsenmäärä on lähtenyt kasvuun, ja maanpuolustustahto on reserviläisjärjestöissä erittäin korkea.

Reserviläisliiton jäsenyhdistyksissä on tällä hetkellä yhteensä noin 37 000 jäsentä. Liitto arvioi, että tänä vuonna uusia jäseniä tulee 3 300, mikä olisi sen historian suurin lisäys.

Yhtä muutosta Pesälä kuitenkin toimintaan kaipaisi: lisää naisia. Lauantainakin valtaosa kaupungintalolla juhlineista oli miehiä.

— Tiedetään, että naisten osallistuminen oli sota-aikana suunnaton rikkaus. On monia asioita, joissa he ovat taitavampia ja näppärämpiä kuin miehet. Tulijoita myös olisi, reserviläisjärjestöjen pitää vain pystyä ottamaan heidät mukaan, Pesälä sanoo.

Lauantai-iltana liitto tiedotti, että naisjäsenten määrä on jäsenten kokonaismäärän tavoin hyvässä kasvussa. Lauantaina Kouvolassa pidetyssä liittokokouksessa liiton hallitukseenkin valittiin jo kolme naisjäsentä.

Lukas Pearsall

Valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä oli kaupungin talon juhlan juhlapuhuja.

Toiminta muuttuu, periaate pysyy samana

Itse reserviläistoiminta on muuttunut vuosikymmenten saatossa.

Käytännön tasolla siihen vaikuttavat muun muassa puolustusvoimien organisaatiomuutokset, sillä moni maanpuolustusjärjestö on yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

— Kymenlaaksossa meillä on sikäli onnellinen asema, että täällä on edelleen hyvät varuskunnat, sanoo Kymenlaakson piirin puheenjohtaja Olli Leisti.

Reserviläisjärjestöillä on monenlaista toimintaa, mutta yksi on suosiossa ylitse muiden.

— Ammunta on selkeä ykkönen, Leisti sanoo.

Tilanne on sama Kouvolassa.

— Se on armeijan jatke, jossa pääsee harrastamaan ja pitämään hankittua taitoa yllä, Skippari kuvailee.

Muuten reserviläisjärjestöt ovat joutuneet mukautumaan aikojen muuttumiseen. Esimerkiksi urheilutapahtumat eivät vedä osallistujia samalla tavalla kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Kouvolassa suosituin säännöllinen ohjelmanumero on perinteinen: kesäisin kerran viikossa järjestettävä veteraanisauna Repovedellä.

— Siellä käy joka viikko 30—50 saunojaa, Skippari kertoo.

Myös toiminnan perimmäinen ajatus säilyy. Se on maanpuolustustahdon ja reserviläisten kenttäkelpoisuuden ylläpitäminen.

— Se tulee täältä. Maakunnista, reserviläisistä, yksittäisistä ihmisistä, sanoo Skippari.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset