Ratamokeskuksen tonttia myllätään nyt yötä päivää — paalutus ja perustusten teko alkaa aikaisintaan kesällä

RRT-alueen kallion louhinta alkoi maanantaina Kullasvaarassa. Työmaa-alueella liikkuminen on kielletty.

Marja Seppälä

Ratamokeskuksen tontilla tehdään tällä viikolla töitä ympäri vuorokauden. GRK Infra vahvistaa tontin maaperää kalkki-sementtiseoksella.
Ratamokeskuksen tontilla tehdään tällä viikolla töitä ympäri vuorokauden. GRK Infra vahvistaa tontin maaperää kalkki-sementtiseoksella.

Kullasvaaraan rakennettavan rautatie- ja maantieterminaalin RRT:n kallion louhintatyöt alkoivat maanantaina. Samalla työmaalla voidaan aloittaa massanvaihtotyöt.

Louhintoja tehdään päiväsaikaan, kello 11—17. Ramboll oy:n projektipäällikön Matti Tossavaisen mukaan kalliota räjäytetään lähtökohtaisesti kaksi kertaa päivässä.

— Maansiirtourakan alettua työmaa-alueella liikkuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kiellettyä. Räjäytystöiden aikana alueelle johtavien teiden varsilla on vahdit, jotka pitävät huolta siitä, ettei vaaralliselle alueelle pääse ihmisiä.

Viimeisetkin asukkaat ovat muuttaneet alueelta, ja rakennukset yhtä lukuun ottamatta on purettu.

Louhittua kiviainesta ajetaan terminaalialueen pohjaksi

Louhinta- ja maansiirtourakassa tasataan nykyinen mäki, josta saatavat maa- ja louheainekset hyödynnetään pengerrakenteessa.

Louhittavasta kalliosta ajetaan kiviainesta terminaalialueen pohjaksi. Lisäksi kalliolouheesta tehdään väliaikainen, perusmaata kuormittava painopenger. Sen on tarkoitus nopeuttaa perusmaan painumista. Siten valmiiseen, asvaltoituun terminaalikenttään ei tule tulevasta konttikuormasta haitallisia painumia.

Projektin suunnittelijat ovat arvioineet, että maan painuminen penkereen alla hidastuu syksyyn 2021 mennessä. Sen jälkeen pengertä voidaan poistaa ja alue asvaltoida vuonna 2022.

Ensimmäisen urakkavaiheen rakennusurakoitsija on YIT Infra oy.

Marja Seppälä

Kullasvaarassa RR-terminaalin alueella alkoivat maanantaina louhinta- ja massanvaihtotyöt. Työmaa-alueella liikkuminen on kielletty.
Kullasvaarassa RR-terminaalin alueella alkoivat maanantaina louhinta- ja massanvaihtotyöt. Työmaa-alueella liikkuminen on kielletty.

Lumi ja pakkanen vaikeuttavat Ratamon maarakennusta

Kouvolassa on meneillään myös toinen iso maarakennusurakka. GRK Infra oy:n maarakennustyöt käynnistyivät Ratamokeskuksen tontilla joulukuun viimeisellä viikolla. Vasta viime viikolla ympäristössä alkoi näkyä isoja maakasoja.

Viime ja tällä viikolla tontilla on työskennelty ympäri vuorokauden, GRK Infran työmaapäällikkö Arto Korhonen kertoo.

— Lumi ja pakkanen vaikeuttavat aina maarakennusta. Jotta urakka etenee mahdollisimman nopeasti, töitä on tehty vuorokauden ympäri. Jatkossa työskentelemme todennäköisesti kahdessa vuorossa kello 6—22.

Korhosen mukaan urakoitsijalla on melulupa työskennellä ympäri vuorokauden. Äänet kantautuvat muun muassa vieressä sijaitsevaan Kotiharjun palvelukeskukseen.

Ratamon maarakennustyöt valmistuvat kesäkuun lopussa

GRK vahvistaa tontin maaperää sideaineen avulla, kalkki-sementtiseoksella.

— Stabiloinnilla hyvinkin pehmeästä maamassasta saadaan tehtyä kantava, Korhonen sanoo.

Carea-Sairaalat oy:n projektijohtajan Kai Heiskasen mukaan maarakennustöiden on määrä olla valmiina kesäkuun lopussa 2019.

— Sen jälkeen alkaa paalutus ja perustusten teko. Rakennusurakka kilpailutetaan kevään aikana.

Juttua päivitetty 5.2. kello 16.52 Korjattu kirjoitusvirheitä.

Uusimmat uutiset