Puikot ovat kilkanneet tiuhaan Kouvolasta aina Poriin asti — Pride-neuletta on kertynyt jo melkoinen pallo, viikossa siihen ehtii vielä kutoa oman kädenjäljen

Neuleen pituus ja saaja paljastetaan Kouvolan Pridessa ensi lauantaina.

Johanna Tenovirta

Kouvolan asuntomessuilla Pride-huivi kasvoi isoksi neulepalloksi.
Kouvolan asuntomessuilla Pride-huivi kasvoi isoksi neulepalloksi.

Alkukesästä liikkeelle lähtenyt Kouvola Priden ideoima neule on ehtinyt kiertää kesän aikana pitkän lenkin. Lähes parikymmentä eri paikkaa on ottanut neuleen omakseen.

Kapeaa liinamaista neuletta on syntynyt metritolkulla isoksi palloksi asti. Sen lopullinen mitta ratkeaa ensi lauantaina järjestettävän Kouvolan Pride -tapahtuman yhteydessä.

Kudin lähti liikkeelle monikulttuurikeskus Saagasta. Sieltä se siirtyi ravintola Speden Saluunaan. Sen jälkeen neuletta on kudottu kouvolalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja yrityksissä. Pisimmän matkan kudin teki Poriin vihreiden puoluekokoukseen.

— Sieltä kertyi vieraskirjaan monta sivua iloisia terveisiä, Heli Koponen, yksi projektin vetäjistä kertoo.

Novitalta tuli lisää lankaa

Neule on käynyt myös esimerkiksi lankatehdas Novitalla, mistä sen mukaan liitettiin neulelankoja. Taideruukissa se oli neulottavana Taiteiden yössä. Eniten pituutta siihen kertyi Koposen arvion mukaan Kouvolan asuntomessuilta.

Viimeisen viikon ennen lopullisen pituuden julkaisemista neule on Kouvolan pääkirjastossa. Siihen ehtii vielä ennen ensi lauantaita jättämään oman käden jäljen.

Matkan varrella liinaa on neulottu myös kirjastoissa Korialla, Kuusankoskella ja Myllykoskella.

Liinan mittaus ja pituuden arvaus ovat oma ohjelmanumeronsa Kouvolan Pridessa. Pituuden oikein arvanneiden kesken pidetään kilpailu.

Lämmin ajatus lähimmäiselle

Ajatus yhdessä kudotusta neuleesta syntyi ensi viikonvaihteen tapahtumien järjestäjiltä. Kouvola Pride haluaa tuoda neuleprojektillaan näkyväksi halun auttaa ja huolehtia lähimmäisistä.

— Kudelma yhdistää ja pitää lämpimänä. Kun siitä tulee tarpeeksi pitkä, sen ulkopuolelle ei jää kukaan.

Yhteisöprojektilla halutaan Koposen mukaan kannustaa kaikkia ottamaan osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

— Ja samalla lähtemään mukaan yhteisötoimintaan ja pitämään ääntä kaikkien niiden puolesta, joiden oma ääni ei enää kanna, hän sanoo.

Kouvola Pride järjestetään 24. elokuuta. Kaupungin keskustan läpi etenevä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa juhlistava kulkue huipentuu koko perheen puistojuhlaan ja jatkobileisiin. Neule mitataan ja sen pituus paljastetaan puistojuhlassa.

Tapahtuma alkaa 23. elokuuta pidettävällä nuorten Pridella.