Maakuntavaaleihin aikaa alle vuosi — soten povataan nousevan yhdeksi vaalien pääteemoista

Kansanedustajia odotetaan ehdolle eduskuntavaalien esivaaliin. Puolueissa on huolta äänestysinnosta.

Janne Lehtonen

Maakuntavaaleissa äänestetään lokakuussa 2018.
Maakuntavaaleissa äänestetään lokakuussa 2018.

Kokoomuksen Rantanen: Turvallisuus ja terveys kantavat teemat

Kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pia Rantanen sanoo, että ehdokashankinta maakuntavaaleihin käynnistyi hyvissä ajoin, koska vaalien piti alunperin olla alkuvuodesta.

Rantasen mukaan ajankohdan vaihtuminen ja epävarmuus asiaa kohtaan vaikuttaa ehdokashankintaan, eikä välttämättä positiivisesti.

Rantanen uskoo, että että turvallisuus ja terveys ovat maakuntavaalien kantavat teemat.

— Kuinka maakunta voi vastata palveluiden saatavuuteen niin, että kuntalaiset kokevat perusturvansa säilyvän, Rantanen sanoo.

Kokoomus hakee täysiä listoja kaikissa kolmessa vaalipiirin maakunnassa. Rantanen uskoo, että puolueen ykkösvaikuttajat, kananedustajat mukaan lukien, ovat mukana. Maakuntavaaleilla on myös rooli eduskuntavaalien esivaalina.
Rantasen veikkaus äänestysprosentiksi on noin 45.

SDP:n Koskenranta: Avoinna oleva lainsäädäntö hankaloittaa vaaliteemojen määrittelyä

SDP:n ehdokasasettelu maakuntavaaleihin on käynnissä ja ehdokkaiden kiinnostusta on kartoitettu. Tavoitteena on, että lista on pääosin valmis toukokuun 2018 loppuun mennessä.

Piirin toiminnajohtaja Sanna Koskenranta odottaa maakuntien keskeisten demarivaikuttajien olevan mukana, mutta ehdokashankinta ulottuu laajalle, ja mukaan kutsutaan avoimesti vaaleista kiinnostuneita.

— Maakuntavaalien pääteemat tulevat varmasti keskittymään palveluverkkoon, maakunnalliseen edunvalvontaan sekä tulevaisuuden vetovoimatekijöihin.
Koskenrannan mukaan avoinna oleva lainsäädäntötilanne vaikeuttaa vaaliteemojen määrittelyä.

Koskenranta on huolissaan äänestysaktiivisuudesta. Erityisesti vaalisuma aiheuttaa epäilystä, sillä edessä ovat tammikuun presidentinvaalit, syksyn maakuntavaalit ja seuraavan kevään eduskuntavaalit.

Perussuomalaisten Heltimoinen: Vaalit nostavat puolueesta uusia kärkinimiä

Perussuomalaisten ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa, vakuuttaa Kymen piirin puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen.

Hän uskoo, että perussuomalaiset lähtevät täydellä ehdokaslistalla vaaleihin.
Perussuomalaisten uusiutuneelle puoluejohdolle maakuntavaalit ovat ensimmäinen koeponnistus. Heltimoinen uskoo, että puolueen kesäisen hajaannuksen jälkeen vaaleissa nousevat esiin perussuomalaisten uudet kärkivaikuttajat.

Heltimoinen nostaa sote-uudistuksen maakuntavaalien ykkösteemaksi. Sen sijaan äänestysinto huolettaa.

— Pahaa pelkään, että vaalien äänestysprosentti jää noin 50:n tuntumaan. Suomen hallituksen haparointi sote- ja maakuntauudistuksessa on omiaan laskemaan äänestysaktiivisuutta.

Keskustan Pakkanen: Vaaleihin mukaan maakunnan ykkösvaikuttajia

Keskustan Kymenlaakson piirin puheenjohtajan Markku Pakkasen mukaan maakuntavaalien ehdokashankinta käynnistyi viime keväänä, mutta hankintaan tuli suvantovaihe vaalien lykkääntyessä.

— Olemme sopineet kiintiöt alueittain, ja toiveena on 80 ehdokasta koko maakunnasta, Pakkanen kertoo.

Hän arvelee maakuntavaaleista muodostuvan tunnettujen ja maakunnan ykkösvaikuttajien vaalit.

— Maakuntavaalien teemaksi nousee epäilemättä sote-uudistus. Lisäksi yleiset elinvoima-asiat puhuttavat, kuten kaavoitus- ja väylähankkeet.

Ehdokaslistan Pakkanen ennustaa täyttyvän hyvin kevätkokouksen korvalla huhtikuussa, vaikka lopullisen listan ei tarvitse olla valmiina kuin kuukausi ennen vaaleja. Äänestysprosenttia Pakkanen ei osaa äkkiseltään arvioida.

— Toivottavasti se menee vähintään kuntavaalien tasolle.

Vihreiden Holopainen: Myös ympäristö ja matkailu vaaliteemoiksi

Vihreissä on tehty alustavaa ehdokaskartoitusta. Ehdokashankinta Kaakkois-Suomessa käynnistyy ensi vuoden puolella, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Holopainen.

— Tavoitteena on saada listalle ehdokkaita jokaisesta maakunnan kunnasta. Kyllä näissä vaaleissa valitaan ihmisiä erittäin merkittäville päätöksenteon paikoille ja kiinnostusta pitäisi kyllä löytyä.

Maakuntavaalien teemoiksi Holopainen povaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

— Lisäksi ensimmäistä kertaa päästään puhumaan kunnolla maakunnallisesta näkökulmasta esimerkiksi ympäristöaiheista ja matkailun kehittämisestä.
Holopainen uskookin, että äänestäjillä riittää kiinnostusta ensimmäisiä maakuntavaaleja kohtaan. Hän toivoo, että äänestysprosentti nousee eduskuntavaalien tasolle.

Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut