Susi tuli lenkillä vastaan Pilkanmaassa: "Se liikkuu taas sateiden tauottua" – Anjalan suden lopettamispäätös raukeaa sunnuntaina

Kaakkois-Suomen poliisi pohtii ensi viikolla, jatketaanko suden lopettamispäätöstä.

Sini Sipari

Sini Sipari kuvasi suden Anjalantiellä helmikuun lopulla.
Sini Sipari kuvasi suden Anjalantiellä helmikuun lopulla.

Kouvolan susihavainnot jatkuvat edelleen. Veli Vartiala huomasi eläimen keskiviikkoiltana Pilkanmaassa, Voikkaan sillan lähellä.

– Olin lenkillä ja näin sen noin sadan metrin päästä.

Myös Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi on saanut uusia yhteydenottoja sudesta.

– Voikkaan ja Pilkanmaan alueen susi pyörii pienellä alueella. Villieläimet eivät kuljeskele sateella. Nyt ne ovat taas lähteneet liikkeelle kun sää on parantunut.

Pentinniemen mukaan Kouvolan alueella on yhä kaksi sutta liikkeellä. Toinen eläimistä on nähty aiemmin Anjalan ja Elimäen suunnalla. Siitä annettiin lopettamispäätös viime viikolla. Lopettamispäätös on voimassa sunnuntaihin 22.3. asti, komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

– Ensi viikolla tarkastellaan taas tilannetta. Lopettamispäätös tehdään aina määräajaksi kerrallaan.

Kuokkanen arvioi, että myös Voikkaan alueella liikkuvasta sudesta tehdään lopettamispäätös "ennemmin tai myöhemmin", jos se tulee jatkuvasti lähelle asutusta.

Toinen susi voi olla siirtynyt etelämmäksi

Suurpetoyhdyshenkilö järjestää suden jäljestämisen havaintojen perusteella. Erillistä käskyä poliisilta ei tarvita, vaan suurriistavirka-apu voi lähettää riistanhoitoyhdistykset jäljestystehtävään.

Jäljestäminen karkotus- tai lopetuspäätöksen saaneelle sudelle tehdään vasta jos se tulee lähelle asutusta. Anjalan suunnalla sudesta ei ole tehty viime päivinä havaintoja, petoyhdyshenkilö Tarmo Niemi Anjalan riistanhoitoyhdistyksestä sanoo.

– Viimeisin havainto on Elimäen ja Uudenmaan rajalla Tammijärven suunnalla muutama päivä sitten.

Niemi muistuttaa, että susi voi liikkua pitkiäkin matkoja lyhyessä ajassa. Etelä-Suomen sanomat uutisoi torstaina, että susihavainto on tehty lähellä asutusta myös Nastolassa, jonne on Pilkanmaalta noin 50 kilometriä.

Hätäkeskukseen soitto tarvittaessa

Poliisi ohjeistaa ihmisiä ilmoittamaan susihavainnoista paikallisille petoyhdyshenkilöille, jos sudesta tehdään ihmisille vaarattomia havaintoja. Paikallisten petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Riista.fi-palvelusta.

Hätäkeskukseen numeroon 112 kannattaa soittaa, jos susi tavataan piha-alueella, eikä se suostu poistumaan, vaan jää pyörimään lähiympäristöön.

Hätänumeroon voi soittaa myös, mikäli susi yrittää lähestyä ihmistä ja käyttäytyy pelottomasti.