Kymin Nikkarit oli vähällä perua koko juhlanäyttelynsä koronan takia: Tallinmonttuun odotettiin vilkasta kävijämäärää, mutta ei kuitenkaan kaikkia yhtäaikaa – Katso kuvat kädentaitajien huikeista aikaansaannoksista
Kädentaidot: Kymin Nikkareiden juhlatapahtuma kestää koko viikonlopun. Äkkiperuutuskin on toki mahdollista, puheenjohtaja sanoo.
Lauantaiaamu valkeni kirkkaana ja kylmänä Kuusankosken Tallinmontussa. Hieman ennen kello kymmentä Kymin Nikkareiden puheenjohtaja Juhani Haapala kiinnitti keltaisen lapun Kymin Kerhon ulko-oven viereen. Lapussa muistutettiin kävijöitä huolehtimaan käsihygieniastaan erityisen hyvin.
Tämänkin tapahtuman peruuttamista koronaviruksen vuoksi mietittiin viimeiseen asti, Haapala sanoo.
– Päätimme kuitenkin uskaltaa, sillä tämä ei ole massatapahtuma. Täällä näyttelyt sijaitsevat eri paikoissa, eikä mihinkään huoneeseen mahdu kovin montaa ihmistä yhtäaikaa. Toki jos käsky käy ylemmältä taholta, olemme yhä valmiita sulkemaan ovet, hän sanoo.
Perjantaina Kymin Kerholla vieraili noin 70 esikoululaista kolmesta päiväkodista tutustumassa nikkarointiin.
– He rakensivat linnunpönttöjä. Olimme tehneet heitä varten aihiot valmiiksi.
Kymin Nikkarit juhlii tänä viikonloppuna 10:ttä toimintavuottaan. Tallinmontussa sijaitsevasta tehtaan kerhosta alkanut toiminta on laajentunut kymmenessä vuodessa useiden tekniikoiden kädentaitajien tyyssijaksi.
Nykyisin Kymin Kerhon tiloissa on tilat muun muassa puutöiden harrastajille ja kutojille. Ideanikkarit kehittelevät nimensä mukaisesti uusia ja ajassa liikkuvia askartelu- ja kädentaitoaiheita. Kouvolan Nukkekotikerho siirsi toimintansa Kymin Nikkareiden tiloihin vuonna 2018.
Suurin harrastajaryhmä on kulttuurilla: Kymin Nikkareiden kulttuurijaos tekee vuosittain viisi kulttuurimatkaa.
– Kymin osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on meille erittäin tärkeä yhteistyökumppani. Ilman sen myöntämää tukea toimintamme ei ehkä olisi ihan näin laajaa, Kymin Nikkareiden varapuheenjohtaja Anssi Pälvisalo sanoo.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
Suurin osa jäsenistä yli 50-vuotiaita
Kymin Nikkareilla on 350 jäsentä. Heistä suurin osa on viidenkympin paremmalla puolella. Nykyisin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa niin muodikkaat kädentaitoharrastukset eivät siis ainakaan vielä näy jäsenistön ikäjakaumassa, vaikka uusia jäseniä onkin saatu.
Tosin tilastot eivät kerro ihan kaikkea. Tavallista on, että esimerkiksi Kymin Nikkareiden puutyöpajalla käydään tekemässä aihio, joka työstetään loppuun omassa autotallipajassa, Haapala kertoo.
– Nuoremmilla ihmisillä näitä omia verstaita harvemmin on. Heille mahdollisuus hyödyntää verstaan puuntyöstökoneita voi olla verraton vaihtoehto.
– Mutta kyllä se vähän niin menee, että kun lapset ovat lähtevät maailmalle, vanhemmat alkavat harrastaa, Pälvisalo sanoo.
Tehtaat kannustivat työntekijöitään erilaisiin harrastuksiin
Kuusankoskella, kuten monella muullakin tehdaspaikkakunnalla tehdas tarjosi monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. Vaikka Kymin Nikkarit on vasta 10-vuotias, puutöitä ja muita kädentaitoja on paikkakunnalla harrastettu kymmeniä vuosia.
– Ehkä vieläkin jotkut mieltävät meidät tehtaan kerhoksi. Olemme kuitenkin kaikille avoin kerho, Pälvisalo muistuttaa.
Haapalan ja Pälvisalon mielestä Tallinmontun kerhotiloilla ja lähellä olevalla Taideruukilla voisi olla paljon synergiaetuja hyödynnettävissä.
– Meillä on täällä samoissa tiloissa aika hyvä kädentaitojen keskittymä. Samassa Tallinmontun kiinteistössä pitävät majaa myös sukellusseura Vesikot ja Kuusankosken Riistamiehet. Täällä olevilla toimijoilla on yhteensä oin 1 000 jäsentä, Pälvisalo kertoo.