Taaperonäytös toimii ja Yösyöttö-elokuva kuvaa vauva-arkea sukupuolesta riippumatta, sanovat kouvolalaisvanhemmat

Jussi Lopperi

Reeta Lind (vasemmalla) ja Emmi Heikkinen arvostavat erillisiä taaperonäytöksiä. Samanlaisia voisi järjestää vaikkapa teatterissa, Heikkinen sanoo. Lindin kohta 10-kuukautinen Eevi-tytär malttoi olla elokuvissa koko näytöksen ajan.
Reeta Lind (vasemmalla) ja Emmi Heikkinen arvostavat erillisiä taaperonäytöksiä. Samanlaisia voisi järjestää vaikkapa teatterissa, Heikkinen sanoo. Lindin kohta 10-kuukautinen Eevi-tytär malttoi olla elokuvissa koko näytöksen ajan.

Komedian keinoin inhorealistinen. Positiivisuus jäi kuitenkin mieleen. Lapsen kanssa olo on raskasta mutta palkitsevaa. Näin koki Tommi Heikkinen tuoreen Yösyöttö-elokuvan, josta järjestettiin Kuusankoskella torstai-iltapäivänä erityinen vauva- ja taaperonäytös.

Elokuvassa Petteri Summasen esittämä mies jää kaksin vastasyntyneen kanssa kun vaimo nostaa kytkintä ja lähtee. Tuoreen isän on pärjättävä lapsen kanssa yksin. Kuten arvata saattaa, etenkin ensi alkuun haasteita riittää.

— Itse olemme siinä onnellisessa asemassa, että kotona on molemmat vanhemmat, vertaa Heikkinen.

Paljon oli silti tuttua. Esimerkiksi muiden odotukset siitä, että vanhempana pitäisi osata kaikki lähes saman tien.

— Äideilläkin on samanlaisia fiiliksiä. Ehkä ne on isän kautta saatu valkokankaalle raflaavammin, sanoo Emmi Heikkinen.

Tiettyä häsellystä ja epävarmuutta tunnisti elokuvasta ja tosielämästä myös Heikkisten kanssa elokuviin lähtenyt Reeta Lind.

— Mutta tosi hyvin elokuvaan oli myös ripoteltu keinoja, kuten perhekahvilat, joista voi saada apua ja tukea.

Vähemmän ääntä, enemmän valoa

Torstain taaperonäytös ei ollut vain eri aikaan järjestetty normaalinäytäntö.

Kello 13:n alkamisajan lisäksi äänet olivat salissa tavanomaista hiljaisemmalla ja valoa normaalia enemmän.

— Se oli hyvä. Ei tyttökään pelästynyt, sanoi nelikuukautisen Violan kanssa näytökseen osallistunut Marika Kepsu.

— Kyllähän siellä tuttuja asioita ja termejä tuli. Elokuvan tilanne on tietysti vähän poikkeustilanne, arvioi Joni Kepsu.

Niin, poikkeus tosiaan. Tilastokeskuksen tilastoista selviää, että viime vuonna alle 1-vuotiaiden lasten äideistä 86 prosenttia oli kotona hoitamassa lasta.

Haastatelluille ei tule lähipiiristä mieleen elokuvan kaltaisia tapauksia, joissa mies olisi vauvan kanssa kahdestaan.

— Sellaisia on, että mies jää vuoden päästä hoitamaan lasta kun vaimo palaa töihin, Joni Kepsu sanoo.

Toinen näytös, muttei viimeinen

Torstain Yösyöttö oli Studio123:n toinen taaperonäytös tänä syksynä. Ensimmäinen oli Autot 3 muutama viikko takaperin. Silloin sali oli täynnä, torstaina maksaneita oli viitisentoista.

Molempien näytösten innostajana oli asiakkaalta tullut toive. Lisää on luvassa, sanoo Studio123:n teatteripäällikkö Elise Brandt.

— Järjestämme taaperonäytöksiä kun tulee sopivia lastenelokuvia.

Vastaavia on järjestetty vuosia sitten enemmänkin, mutta ne lopetettiin, kun yleisön mielenkiinto hiipui. Nyt kiinnostusta vaikuttaa taas olevan.

— Tulijoita olisi, kun vaan tavoitamme heidät, sanoo Brandt.

Autot 3:n tapauksessa tieto näytöksestä levisi Facebookissa vilkkaasti, ja se näkyi suoraan lipunmyynnissä.

Yösyötöstä on vielä toinen taaperonäytös tulevana lauantaina kello 15. Se järjestetään Studio123:n ykkössalissa Kuusankoskitalon yläkerrassa. Rappujen eteen tulee portti, joten yläkerran tasannekin on vapaasti tenavien leikkitilana.

Elokuva on Brandtin mukaan vetänyt yleisesti ottaen hyvin katsojia. Poru siitä, että elokuva ei näy Finnkinon teattereissa, toisaalta tuntuu Kuusankoskella, toisaalta ei tunnu, hän arvioi.

— Meille tulee ylipäätään katsojia laajalta alueelta. Olettaisin, että elokuvan saama mediahuomio on vaikuttanut katsojamäärään, mutta ei niin, että tänne olisi muualta tullut tavallista enemmän katsojia.

Seuraavaksi teatteriin?

Naperonäytöksille olisi tilausta muuallakin, sanovat haastatellut kouvolalaisvanhemmat.

— En tiedä, onko esimerkiksi teatterissa vauvanäytöksiä, mutta muutkin kulttuurijärjestöt voisivat ottaa haastetta vastaan, esittää Emmi Heikkinen toiveen.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.