Repoveden alueelle kilometreittäin uusia polkuja — Reporeitti yhdistää kansallispuiston ja Mäntyharjun retkeilyreitistöt

Polkuja suunniteltaessa on ajateltu erityisesti maastopyöräilijöitä.

Katja Juurikko

Reporeitin valmistuttua Repoveden kansallispuiston voi kiertää ympäri. Arkistokuva.
Reporeitin valmistuttua Repoveden kansallispuiston voi kiertää ympäri. Arkistokuva.

Mäntyharjulaisesta Mouhun kylästä rakennetaan kesän ja syksyn aikana uusi ulkoilureitti Repoveden kansallispuistoon. Valmistuttuaan se tarjoaa vaeltajien ja maastopyöräilijöiden käyttöön uusia ja kunnostettuja polkuja luonnonkauniilla paikoilla.

Kyseessä on uusi osa Reporeittiin, joka rakennettiin Mäntyharjun ja Mouhun välille vuonna 2014. Kokonaisuudessaan reitin pituus on 20,5 kilometriä.
Maastoon rakennetaan noin kahdeksan kilometrin verran uutta metsäpolkua. Samassa yhteydessä rakennetaan uudet taukopaikat Pitkälammelle ja Murjanvuorelle.

Toiminnanjohtaja Jukka Kinnunen Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksestä kertoo, että uuden reitin koneilla tehtävä työvaihe on valmis. Seuraavaksi aloitetaan käsityönä tehtävä viimeistely, taukopaikkojen rakentaminen ja opasteiden pystytys. Valmista tulee syys—lokakuussa, jolloin järjestetään uuden reitin avajaiset.

Töiden valmistuttua Repoveden kansallispuisto on mahdollista kiertää ympäri yhdellä noin 40 kilometrin mittaisella reitillä. Se lähtee Orilammelta ja etenee Murjanvuoren, Haimijärven, Pitkälammen, Olhavan, Saarijärven, Tervajärven ja Lapinsalmen kautta takaisin Orilammelle.

— Kierrosta on tulevaisuudessa tarkoitus vielä parannella ja saada sinne lisää polkuja. Nyt reitti tukeutuu vielä osittain tiestöön Lapinsalmen ja Orilammen välillä, Kinnunen sanoo.

Päivi Virta-Salo

Repoveden uusi reitti-1.jpg
Repoveden uusi reitti-2.jpg

Reporeitti rakennetaan ympärivuotiseksi. Kesällä sitä kuljetaan jalan tai maastopyörällä, talvella eräsuksilla tai lumikengillä. Erityisesti maastopyöräily on kovassa suosiossa.

— Yhdeksän kymmenestä Mäntyharjulta kohti Repovettä lähtevästä on maastopyöräilijöitä, Kinnunen kertoo.

Mouhusta Reporeitti yhdistyy Mäntyharjun retkeilyreitistöön, mikä lisää pyöräilijöille tarjolla olevaa maastoa entisestään. Heitä on ajateltu myös uusia polkuja rakennettaessa.

— Entiset vaeltajien käyttämät polut ovat monessa kohtaa menneet erittäin kivisistä ja jyrkistä paikoista. Alueella on todella suuret korkeuserot, ja polut ovat saattaneet mennä suoraan vaaran päälle. Niille ei ole huonojalkaisilla mitään asiaa, saati maastopyöräilijöillä.

Reporeitti-hankkeen kokonaisbudjetti on noin 107 000 euroa. Siitä 70 prosenttia on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014—2020. Kouvolan kaupunki rahoittaa loput 30 prosenttia eli noin 32 000 euroa.

Kymenlaakson virkistysalueyhdistys vastaa Kymenlaakson alueella virkistyskohteiden ja maakuntien rajat ylittävien ulkoilureittien kehittämisestä ja ylläpidosta.

Uusimmat uutiset