Vaarallisen aineen vuoto on saatu tukittua Mäntyharjussa — Nestettä ehti valua maahan jopa 50 000 litraa, ja sitä kerätään parhaillaan pois

Kello 19:n jälkeen tulleen tiedon mukaan pelastuslaitos on päässyt keräämään nestettä pois ympäristöstä.

Onnettomuustutkintakeskus

Onnettomuustutkintakeskus pääsi illalla aloittamaan paikkatutkinnan.
Onnettomuustutkintakeskus pääsi illalla aloittamaan paikkatutkinnan.

Mäntyharjussa vaurioituneesta säiliövaunusta ei enää vuoda ympäristöön vaarallista ainetta.

— Vuoto on saatu pääpiirteittäin tukittua noin 15 minuuttia sitten. Syttymisvaara kohteessa on edelleen verrattain suuri, ja pelastustoiminta on käynnissä, päivystävä palomestari Eero Aho kertoi noin kello 17.30.

Bensiinin lisäaineena käytettävää metyyli-tert-butyylieetteriä (MTBE) ehti valua maastoon arviolta 40000—50000 litraa. Säiliön koko on noin 50 000 litraa.

— Tuhat litraakin olisi merkittävä ympäristövahinko, Aho havainnollistaa.

Nestettä päästy keräämään pois

Aho kertoi noin kello 17.30, että nestettä on maassa lammikoittain. Sen poistamista vaikeuttaa se, ettei onnettomuuspaikalle pääse pelastuslaitoksen ajoneuvoilla.

— Tilanne on edelleen se, että odotetaan VR:ltä veturia, että voidaan siirtää 40 muuta vaunua syrjään, ja että VR saa toimitettua säiliöitä, mihin neste saadaan pumpattua, hän sanoi tuolloin.

Kello 19:n jälkeen tulleen tiedon mukaan pelastuslaitos on päässyt keräämään nestettä pois ympäristöstä. Pelastustöiden arvioidaan jatkuvan sunnuntaiaamupäivään asti. Jälkitorjunta vie tiettävästi useita päiviä.

— Nyt on lunta maassa, ja kun lumi sulaa, ainetta kulkeutuu sulamisvesien mukana kauemmas.

Tieto vuodosta tuli pian puolen päivän jälkeen, kun ohi ajaneen junan kuljettaja ilmoitti havaitsemastaan hajusta.

Siitä, miten pitkään vaunu ehti vuotaa, ei toistaiseksi ole tietoa.

Otkes aloittanut tutkinnan, junaliikenne alkanee sunnuntaiaamuna

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) twiittasi puolen kahdeksan jälkeen illalla, että onnettomuuden paikkatutkinta on päästy aloittamaan.

Rataliikennekeskus puolestaan tiedotti noin kello 20, että junaliikenne päästään tämänhetkisen tiedon mukaan aloittamaan sunnuntaiaamuna, kun pelastus- ja tutkintaviranomaiset antavat siihen luvan. Ennen sitä junat Mäntyharjun ja Kouvolan välillä korvataan linja-autoilla.

Päivitetty 7.4. klo 19.28: Päivitetty juttuun ja otsikkoon tietoa pelastustöiden etenemisestä. 19.44: Lisätty upotus. 20.25: Lisätty viimeinen kappale ja pääkuva.

Luetuimmat