THL antoi maskisuosituksen alueille, joissa koronatartuntoja on ollut viimeisen kahden viikon aikana – Suositus koskee siis myös Kouvolaa

Sanna Marinin mukaan hallitus puoltaa suositusta, ja kunnat huolehtisivat vähävaraisille maskit ilmaiseksi.

Taru Hokkanen

THL antoi alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskin käyttö on vapaaehtoista.
THL antoi alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskin käyttö on vapaaehtoista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa THL:n antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina.

Suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tiedotustilaisuudessa odotetusti alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskeja suositellaan käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen hallituksen neuvottelujen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Marinin puheenvuoron jälkeen.

Salmisen mukaan on mahdollista, että suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu. Hän korosti, että suositus on vapaaehtoinen. Ihmiset itse päättävät käyttävätkö maskia vai eivät. Pakollista siitä ei Suomessa tule.

Kymenlaaksossa on varmistunut kolme uutta koronavirustartuntaa. Ne on todettu Kotkassa. Uudet tartunnat käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n seurantakartalla. Kotkan kokonaistartuntamäärä on nyt 22. Kouvolassa tartuntoja on 24. Edelliset tartunnat on todettu 27. heinäkuuta.

Ensimmäinen suositus

Suomessa ei ole aiemmin koronapandemian aikana annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa on otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pyörtänyt alkuperäisen kantansa ja antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lisäksi Euroopan komissio ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kehottavat käyttämään maskia junissa, kun turvavälejä ei pystytä pitämään.

Luetuimmat