Ehdokkaiden pärstät poistettava pääsiäissunnuntaihin mennessä Kouvolan teiden varsilta — Kaikki eivät noudata vaalimainoksia koskevia sääntöjä

Perinteinen julistekampanjointi ei ole kadonnut katukuvasta eikä teiden varsilta digiaikanakaan.

Katja Juurikko

Leevi Piipponen pakkaa urakalla vaalimainoksia pois Kouvolan seudun tolpista heti vaalien jälkeiset päivät.
Leevi Piipponen pakkaa urakalla vaalimainoksia pois Kouvolan seudun tolpista heti vaalien jälkeiset päivät.

Eduskuntavaalien vaalimainokset pitää siivota pääsiäissunnuntaiksi pois.

Puolueet ja ehdokkaat noudattavat Väyläviraston vaalimainontaa koskevaa ohjeistusta pääsääntöisesti hyvin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama sanoo.

— Joitain yksittäisiä vaalimainoksia teiden varsille aina jää. Huomautamme niistä puoluetoimistoa tai tarvittaessa tienhoidosta vastaava alueurakoitsijamme kerää mainokset pois.

Ohjeistus määrittelee tarkasti myös muun muassa paikat, joissa vaalimainonta on sallittua. Vasaman mukaan niitäkin sääntöjä rikotaan jokaisissa vaaleissa.

— Jos mainoksista on välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle esimerkiksi liittymän näkyvyyden suhteen, ne poistetaan heti.

Julisteiden näkyvyyteen kova luotto

Vaalimainosten poisto on parhaillaan käynnissä Kouvolassa ehdokkaiden tukiryhmien lisäksi myös tolppamainospaikkoja myyvän Atlas Median mainosasentajilla.

Yrityksen Kouvolan myynnistä vastaavan Tomi Piipposen mukaan perinteinen julistemainonta pitää pintansa digimaailmassa.

— Meillä oli näissä vaaleissa Kouvolassa tarjolla 300 tolppamainospaikkaa. Jouduimme myymään ei-oota. Ensimmäiset varaukset neljän vuoden päähän on jo tehty.

Piipposen mielestä yksi tienvarsi- tai tolppajulisteen eduista on se, että se on ja pysyy mainontaan tarkoitetun ajan.

— Sähköisissä medioissa mainokset tulevat ja menevät. Tien tai kadun varrella ehdokkaan kasvot ja numero ovat koko ajan esillä.