Juuso Ilander toimii 26-vuotiaana jo seitsemättä vuottaan KPL:n juniorivalmentajana — juhannukseen mennessä hänellä oli takanaan peräti 59 ottelua

Lukas Pearsall

Juuso Ilander luotsaa nyt kolmatta peräkkäistä kauttaan KPL:n kakkosjoukkuetta, joka on pelannut suomensarjassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2009.

Juuso Ilanderia on aina kiinnostanut valmentaminen. Juniorivuosiensa jälkeen maakunta- ja suomensarjassa pelannut Ilander sanoo hahmottaneensa nopeasti pesäpallon taktiset kuviot. Koulussa hän oli se, joka kokosi porukan pelaamaan pihapelejä.

Ilander, 26, toimii Kouvolan Pallonlyöjissä juniorivalmentajana jo seitsemättä vuottaan. B-poikien arvo-otteluun Itä—Länteen hänet kutsuttiin merkkiviuhkaan vuosina 2015 ja 2016.

Kakkosjoukkueella on iso merkitys KPL:lle.

Alkuvuodesta Ilander palkittiin Tahko Pihkala -mitalilla. Pesäpalloliitto lanseerasi mitalin kunnioituksena suomalaisen urheilun edistäjälle, vaikuttajalle ja pesäpallon kehittäjälle Lauri ”Tahko” Pihkalalle. Mitaleita myönnettiin ensivaiheessa 59 kappaletta, ja kouvolalaisseurasta saajaksi valittiin Ilander. Mitali tuli ansioista seura- ja nuorisotoiminnan edistäjänä.

A-poikien Suomen mestari

Ilander pelasi vuonna 2011 A-poikien Suomen mestaruuden voittaneessa KPL:n joukkueessa. Kauden jälkeen hän ryhtyi D-poikien valmennukseen. Tuolloin D-pojissa pelasivat muun muassa Valtteri Luoma ja Valtteri Hämäläinen, joille voidaan jo tähän mennessä miesten otteluissa annettujen näyttöjen perusteella povata kirkasta tulevaisuutta pesäpalloilijoina.

— Heti ensimmäisinä vuosina tuli menestystä, ja se tietysti kasvatti omaa innostustani valmennukseen ja pelinjohtoon, Ilander viittaa esimerkiksi D-poikien leirihopeaan 2012 ja C-poikien SM-pronssiin 2013.

Päävetäjäksi Ilander siirtyi kaudelle 2014.

— Se oli luonnollinen siirto. Toki hommia oli jaettu eri valmentajien kesken jo sitä ennen. Olen aina tykännyt molemmista rooleista, sekä ykkös- että kakkospelinjohtajana olemisesta, Ilander kertoo.

Kakkosjoukkueella iso merkitys KPL:lle

Suomensarjassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 pelannutta KPL:n kakkosjoukkuetta Ilander luotsaa nyt kolmatta peräkkäistä kauttaan.

— Seurassamme B-pojat ja suomensarja kulkevat pitkälti samojen pelaajien ansiosta käsi kädessä. Kakkosjoukkueella on iso merkitys KPL:lle, sillä se mahdollistaa nuorille lisäpelejä ja tuo kokemusta miesten sarjoista, Ilander painottaa.

Lukas Pearsall

Omina vahvuuksinaan Juuso Ilander pitää pelaajaläheisyyttä ja rauhallisuutta.

Hän toivoo kolmanneksi korkeimmalle tasolle suomensarjaan entistä enemmän hyväkuntoisia vanhoja pelaajia, joilta nuoret voisivat imeä oppia — välillä kantapään kautta.

Ilanderin mukaan olisi unelmatilanne, jos KPL:n kakkosjoukkue nousisi Ykköspesikseen. Asia on enemmän taloudellinen kuin kilpailullinen kysymys.

— Uskallan sanoa, että KPL:n A-poikajoukkue pärjäisi saletisti Ykköspesiksessä.

Kuluvalla kaudella KPL:llä on farmisopimus Ykköspesikseen pudotetun Jyväskylän Kirin kanssa. Iiro Nokkala ja Eero Kuitunen pelaavat Kirissä säännöllisesti yhdeksikössä. Lisäksi vammojen ja sairastelujen kolhima Konsta Hyötyläinen on hakenut pelituntumaa Hippokselta.

Kolmella juniorileirillä samana kesänä

Tänä kesänä Ilander osallistuu valmentajana peräti kolmelle valtakunnalliselle juniorileirille: C-, D- ja E-ikäiset. Juhannukseen mennessä hänellä oli tältä vuodelta takanaan jo 59 ottelua.

— Menossa on toinen vuosi pesisammattilaisena. Intoa piisaa, mutta ensi kauden kuviot eivät ole vielä selvillä, puusepäksi kouluttautunut ja liikunnan ammattitutkinnon suorittanut Ilander sanoo.

Pesäpallossa ja muissakin palloilulajeissa on nähtävissä suuntaus, jossa kaksikymppisiä pelaajia pyritään saamaan jatkamaan lajin parissa valmentajina, jos oma pelaaminen syystä tai toisesta hiipuu. KPL:ssä Juuso Ilander ja C-poikien valmentaja Jonne Nikkinen, 23, ovat tämän ilmentymiä.

Ilanderin mukaan siirto pelaajasta valmentajaksi voi tulla ensimmäisen kerran puheeksi B- tai A-juniori-iässä.

— Tämä on niin sitovaa hommaa, että lähtökohtana on tietysti oltava oma kiinnostus valmennukseen.

Omina vahvuuksinaan Ilander pitää pelaajaläheisyyttä ja rauhallisuutta.

— Tunnen joukkueesta jokaisen pelaajan tosi hyvin, mikä helpottaa nopeissa pelitilanteissa. Pelaajien on helppo jutella minulle. Peleissä voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, mutta olen rauhallinen tyyppi. Ehkä joskus vähän möykkään.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.