Videoita elämästään tekevä Maria Tuominen tahtoo murtaa ennakkoluuloja — ”Ihmiset ovat ymmärtäneet videoista sen, että kaikki romanit eivät ole samanlaisia” — Maria Liven Kuusankoskitalon konsertissa mukana myös tangokuningas Aki Samuli

Yksi romanikulttuurin stereotypioita on, että lauletaan mustalaislauluja ja soitetaan kitaraa nuotion äärellä. ”Se on itse asiassa totta”, Maria Tuominen kertoo.

Jussi Lopperi

Maria Tuominen duetoi itse konsertissa Aki Samulin kanssa. Mukana soittavat ja laulavat myös Kyösti Ahlgren (vasemmalla), Arto Lindeman ja Roni Leppä.
Maria Tuominen duetoi itse konsertissa Aki Samulin kanssa. Mukana soittavat ja laulavat myös Kyösti Ahlgren (vasemmalla), Arto Lindeman ja Roni Leppä.

Musiikki yhdistää kaikkia ihmisiä.

Maria Tuominen näki tässä ajatuksessa sauman rakentaa siltoja, joten hänen johtamansa Maria Live ry päätti järjestää Kuusankoskitalossa konsertin.

— Haluan, että ihmiset uskaltavat tulla tutustumaan meihin romaneihin ja kuuntelemaan hyvää musiikkia. Siksi konsertin nimi on Lähellä sinua.

Konsertissa kaikki esiintyjät ovat romanisyntyisiä, paitsi tangokuningas Aki Samuli. Tuominen on tuntenut Samulin 13-vuotiaasta saakka, ja heidän perheensä ovat hyviä tuttuja keskenään. Molemmat ovat kotoisin Nastolasta.

— Hän halusi lähteä mukaan murtamaan ennakkoluuloja yhdessä. Lauleskelimme lapsina usein yhdessä ja hoidimme koiria. Heidän perheellään oli samanlainen koira kuin meillä.

Musiikki lähentää ihmisiä

Konsertissa esiintyvä säestysryhmä ja Tuominen kertovat kuuntelevansa kaikenlaista musiikkia. Musiikki on kuulunut heidän perheisiinsä pienestä pitäen.

— Musiikki on yksi tapa osoittaa ja näyttää tunteita. Se on muutenkin terapiaa ja lähentää ihmisiä, kitaraa soittava ja laulava Kyösti Ahlgren kertoo.

Romanikulttuuriin liitetään usein stereotypioita. Yksi on, että lauletaan vanhoja mustalaislauluja ja soitetaan kitaraa nuotion äärellä.

— Se on itse asiassa totta. Emme laula nuotiolla, mutta kotona siihen tyyliin, Tuominen vastaa.

Jussi Lopperi

Tuominen alkoi julkaista videoita elämästään puoli vuotta sitten. Hän kertoo niissä normaalista elämästään.
Tuominen alkoi julkaista videoita elämästään puoli vuotta sitten. Hän kertoo niissä normaalista elämästään.

Soittajat oppineet kaiken korvakuulolta

Konsertissa ei esitetä romanilauluja, vaan pääosin suomalaista viihdemusiikkia. Tuominen laulaa itse Merja Rantamäen ja Katri Helenan kappaleet.

Muihin esiintyjiin kuuluu muun muassa vuoden 2018 tangoseniori-kilpailun voittanut Pepe Enroth. Vuoden 2014 Voice of Finlandin finalisti Roni Leppä on tunnettu myös Valkealan Elviksenä.

— En ajatellut laulaa Elvistä, mutta Maria käski laulamaan. Olen tuntenut hänet 17 vuotta, Leppä kertoo.

Artistien mukaan saaminen ei ollut järjestäjien mukaan haasteellista, mutta säestäjien oli. Mukana olevista soittajista kukaan ei osaa lukea nuotteja. He ovat oppineet kaiken korvakuulolta.

— Meni hetki, että löytyi sopiva kokoonpano, jossa jokainen osaa soittaa samalla tavalla, Ahlgren lisää.

Videoita normaalista elämästä

Maria Liven tarina alkoi, kun Tuominen alkoi julkaista videoita Youtubessa puoli vuotta sitten. Niissä hän kertoo puuhistaan ja näyttää mitä tekee.

Kokiksi opiskeleva neljän lapsen äiti laittaa ruokaa ja ulkoiluttaa koiria. Tekee mitä kaikki muutkin.

— Puhun joka päivä videoilla kaikesta kaikkea, mitään sen koommin suunnittelematta. Se on aitoa, ei ole käsikirjoituksia.

Videoissa kaikki saavat nähdä normaalia elämää. Arki ei pyöri romanikulttuurin ja sen tapojen ympärillä.

— Kun aloin julkaista videoita, sain palautetta, että tehän olette ihan normaaleja ihmisiä.

Syrjintä yhä ajankohtaista

Tapahtumia ja pitopalvelutoimintaa järjestävän Maria Live ry:n tarkoitus on rakentaa yhteisymmärrystä romanien ja pääväestön välille.

Omasta kulttuurista kerrotaan huumorilla ja ilolla. Samalla pyritään toimimaan yhdessä rasismia ja ennakkoluuloja vastaan.

Monet tunnistavat kadulla ja moikkaavat. Tulevat halimaan. — Maria Tuominen

Tuominen itse ei näe, että romanikulttuuri olisi muista kovin poikkeava. Silti romanit kohtaavat syrjintää vielä tänä päivänä. Hyvin usein, ryhmä nyökyttelee.

— Luulen, että se johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei tunneta ihmisiä, vaan oletetaan, Ahlgren sanoo

Itse hän kertoo jo oppineensa laskemaan asiat toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Lapset ovat eri asia. He eivät osaa käsitellä asioita vielä samalla tavalla.

— Lapsethan niistä kärsivät. Esimerkiksi tänä aamuna poika ei halunnut lähteä kouluun. Häntä on kiusattu.

Nyt ihmiset tulevat kadulla halimaan

Videot ovat olleet Tuomiselle harrastus kaiken muun ohella. Ne ovat kuitenkin rohkaisseet ihmisiä lähestymään ja muuttaneet asenteita.

— Monet tunnistavat kadulla ja moikkaavat. Tulevat halimaan, Tuominen kertoo hymyillen.

Palautteesta Tuominen on huomannut, että suhtautuminen romaneihin on muuttunut positiivisemmaksi. Monet ovat kirjoittaneet, että videoilla on ollut iso vaikutus.

— Ihmiset ovat ymmärtäneet sen, että kaikki romanit eivät ole samanlaisia. Meitä on erilaisia, ja olemme pääasiassa ihan tavallisia ihmisiä.

Maria Live: Lähellä sinua -konsertti Kuusankoskitalossa 11.10. kello 19.