Kouvolan poliitikot lykkäävät säästöpäätöksiä eduskuntavaalien yli — Valtuustoryhmien näkemykset veronkorotusten suuruudesta ovat lähentyneet

Kaupunginhallitus päättää henkilöstön vähennykseen tähtäävien yt-neuvottelujen aloituksesta aikaisintaan 15. huhtikuuta. Valtuustoryhmien väliset neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.

Lukas Pearsall

Kouvolassa pohditaan veronkorotuksia heikon taloustilanteen paikkaamiseksi ja toisaalta verojen mahdollisen noston vaikutuksia kaupungin elinvoimaan. Kuva on vuodelta 2011.
Kouvolassa pohditaan veronkorotuksia heikon taloustilanteen paikkaamiseksi ja toisaalta verojen mahdollisen noston vaikutuksia kaupungin elinvoimaan. Kuva on vuodelta 2011.

Päätökset Kouvolan kaupungin talouden sopeuttamisesta siirtyvät eduskuntavaalien jälkeiseen päivään, maanantaihin 15. huhtikuuta. Alun perin kaupunginhallituksen piti käsitellä säästötoimia ja henkilöstövähennyksiä koskevan yt-menettelyn aloitusta ensi maanantain kokouksessaan.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat perustelevat lykkäystä sillä, että ryhmien väliset neuvottelut ovat kesken.

— Kävimme säästöjä alustavasti läpi 1. huhtikuuta. Seuraava yhteinen neuvottelu on ensi keskiviikkona, suurimman valtuustoryhmän SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Outi Kasurinen sanoo.

Moni ryhmä ei lämpene veronkorotuksille

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Matti Lindholm uskoo ryhmien kantojen lähentyvän.

— Muutenhan neuvottelu olisi ihan turhaa, jos edistystä ei tapahdu. Esimerkiksi vs. kaupunginjohtajan esittämää yhden prosenttiyksikön veronkorotusta eivät taida kannattaa kuin vihreät. Muut ovat aika lähellä toisiaan.

Kokoomus on verojen nollakorotuksen kannalla. Veronkorotukselle eivät lämpene myöskään perussuomalaiset, kristillisdemokraatit tai suur-Kouvolan sitoutumattomat.

SDP on ollut valmis 0,5 prosenttiyksikön veronkorotukseen ja keskusta valmis keskusteluun.

Vasemmistoliitto kannattaa korotusta, mutta ei määrittele sen suuruutta, ryhmän puheenjohtaja Mika Byman sanoo.

Huolta investointitasosta

Vihreiden Kaisa Spiesin mukaan ryhmälle on tärkeää, että on olemassa realistinen suunnitelma siitä, miten 20 miljoonan euron tasapainottaminen tehdään. Ryhmä haluaa neuvotella kokonaispaketista.

— Meille sopii hyvin, että veronkorotus on yhtä prosenttia pienempi, jos saadaan yhteisymmärrys muista tasapainottamiskeinoista ja päästään 20 miljoonan tavoitteeseen.

KD:n ryhmäpuheenjohtajan Sakari Smedsin mukaan kristillisdemokraateilla on huoli siitä, että jos Kouvola nostaa veroprosenttia paljon, säästöt voivat jäädä tekemättä.

— Valuvatko veronkorotusrahat peruspalveluiden ulkopuolisten ylisuurten investointien rahoittamiseen? Siihen emme ole valmiita.

Perussuomalaiset ja kokoomus haluavat pitää vuotuisen investointitason 25—30 miljoonassa eurossa.

Seitsemän säästö- tai tulonlisäysesitystä

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell on valmistellut seitsemänkohtaisen säästöesityksen. Kaupunginhallitus jätti 25.3. kokouksessa nämä esitykset pöydälle:

1. Työvoiman vähentämistä koskeva yt-menettely aloitetaan huhtikuussa. Sillä tavoitellaan vuoden 2020 loppuun mennessä 4 miljoonan euron kustannussäästöä, mikä vastaa 100 henkilötyövuoden vähennystä. Samassa yhteydessä tarkastellaan, onko kaupungin organisaatio kunnossa vai muutetaanko sitä.

2. Kouvolan kunnallista tuloveroprosenttia korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Vuoden 2020 talousarviokehys ja talousarvio valmistellaan 21,75 kunnallisveroprosentin mukaisesti. Yhden prosenttiyksikön veronkorotus tuottaa noin 13 miljoonaa euroa.

3. Elokuun loppuun mennessä toimialojen pitää laatia palveluverkkoselvitykset. Tarkasteluun otetaan lukioverkko, kulttuuripalvelut, varhaiskasvatus ja vuoropäivähoito, nuorisopalvelut, liikuntaverkko sekä muut mahdolliset palvelut.

Säästötavoite on 6 miljoonaa euroa sekä kiinteistö- että henkilöstökustannuksista. Ajatus on, että palveluverkkoja karsimalla voi tulla henkilöstösäästöjä sen lisäksi, mitä yt-menettelyssä tavoitellaan.

4. Vuoden 2020 talousarvion yhteydessä arvioidaan kriittisesti ei-lakisääteiset palvelut ja avustukset.

5. Toukokuun loppuun mennessä pitää saada valmiiksi kiinteistökartoitus. Kyse on siitä, että kiinteistöjä asetetaan myynti- ja purkulistalle.

6. Kaupunki arvioi avoimeksi tulevien virkojen ja tehtävien täyttämistä erittäin kriittisesti.

Viranhaltijoiden tekemän selvityksen mukaan kaupungilta jäädään eläkkeelle noin 270 virasta tai tehtävästä vuoteen 2021 mennessä. Niistä voidaan selvityksen mukaan jättää täyttämättä 60 eli noin 23 prosenttia. Tällöin vuosisäästöä kertyy 2,4 miljoonaa euroa, joka toteutuu täysin vuodesta 2022 alkaen.

7. Kaupunginhallitus päättää henkilöstön mahdollisia lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen aloituksesta vasta syksyllä, kun kuluvan vuoden taloustilanne tarkentuu. Mahdolliset lomautukset ajoittuvat vuodelle 2020.

Kaupungin toimintakuluista 27 prosenttia on tänä vuonna henkilöstömenoja.

Luetuimmat

Kommentoidut