Korialaisen päiväkodin puutarhaprojektille valtakunnallinen tunnustus — Puutarhassa on laulettu, tunnistettu kasveja ja hyönteisiä ja nukuttu päiväunet

Yhteisölliseen puutarhanhoitoon ovat osallistuneet myös lasten vanhemmat ja isovanhemmat.

Jussi Lopperi

Kati Laaksonen on vetänyt puutarhaprojektia, joka on tuottanut jo kaksi satoa. Lasten toivoma kasvihuone on rakennettu Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiöltä saadulla apurahalla.
Kati Laaksonen on vetänyt puutarhaprojektia, joka on tuottanut jo kaksi satoa. Lasten toivoma kasvihuone on rakennettu Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiöltä saadulla apurahalla.

Korialla toimivan Upseerin päiväkodin puutarhatoiminta on saanut Idea 2019 -palkinnon valtakunnallisilla Varhaiskasvatusmessuilla. Päiväkodin edustajat ja Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen ympäristökasvattaja Marjo Pakkanen ottivat palkinnon vastaan Finlandia-talolla perjantaina.

Päiväkodin puutarha sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun useita kaupungin yksiköitä lähti Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen järjestämään kaupunkiviljelyn pilottikokeiluun.

— Lähdimme heti mukaan täysillä ja aloimme verkostoitua. Taimia esikasvatettiin talkoilla. Viljelylaatikoita rakennettiin yhdessä vanhempien ja isovanhempien sekä Kouvolan Ladun kanssa, varhaiskasvatuksen opettaja Kati Laaksonen kertoo.

Tukea on saatu myös yrityksiltä ja Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiöltä, jonka myöntämän apurahan turvin rakennettiin kasvihuone ja saatiin Hembölen kiertävän kotieläinpihan eläimet vierailulle päiväkotiin.

Päiväkodin lapset ovat osallistuneet puutarhanhoitoon kaikissa vaiheissa. He ovat esikasvattaneet, kylväneet, kastelleet ja kitkeneet. Puutarha nimettiin lasten ehdotuksesta Piippolan vaarin puutarhaksi.

— Olemme huomanneet, että monet varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman kohdat voi toteuttaa puutarhassa. Olemme muun muassa pitäneet siellä laulu- ja taidehetkiä, opiskelleet kasveja ja nukkuneet päiväunet. Lapset ovat myös bonganneet puutarhasta paljon hyönteisiä ja oppineet luontevasti ilmastoasioita, Laaksonen kuvailee.

Monien lasten perheissäkin on innostuttu kasvien kasvattamisesta. Päiväkoti on saanut kodeista ylijäämätaimia istutettaviksi ja hevosenlantaa lannoitteeksi.

Päiväkoti oli kesän ajan suljettuna, ja henkilökunta huolehti kastelusta. Lasten palatessa heitä odotti runsas sato. Päiväkodissa on herkuteltu itse kasvatetuilla tomaateilla, kurkuilla ja porkkanoilla ja tehty kimppuja puutarhan kukista. Perunat ovat vielä nostamatta.

Puutarha sai ideapalkinnon yhtenä kolmesta palkitusta. Palkinnon perusteluissa kiitettiin erityisesti sitä, miten monenlaista toimintaa puutarhateeman ympärille oli saatu sisällytettyä, ja kehuttiin projektin yhteisöllisyyttä.

— Tämä on arvokas tunnustus, ja olen valtavan iloinen työyhteisön ja perheiden puolesta. Toivottavasti hyvä lähtee kiertämään, Laaksonen sanoo.