Kouvolaan tulevan Veikko Ahvenaisen mielestä harmonikansoitto häiritsee juoksuharrastusta

Kari Huusari

Juokseminen pitää kropankunnossa, sanoo 88-vuotias Veikko Ahvenainen. Hän tekee tänä vuonna lähes sata keikkaa.
Juokseminen pitää kropankunnossa, sanoo 88-vuotias Veikko Ahvenainen. Hän tekee tänä vuonna lähes sata keikkaa.

Kuinka tulla Veikko Ahvenaisen kaltaiseksi mestariksi? Harmonikkaguru antaa ohjeen:

— Jos aikoo menestyä, on ensin pidettävä itsestään huolta. Sitten pitää hankkia hyvä tekniikka, jotta voi toteuttaa itseään. Ja kun toteuttaa omia ajatuksia ja ideoita, alkaa pikku hiljaa tulla persoonallisuutta.

Kun harmonikan opetus siirtyi korkeakouluihin, siitä alettiin tehdä väkisin soitinta, jota siitä ei saa.

Tänää 88 vuotta täyttävä Veikko Ahvenainen toteuttaa ohjettaan kirjaimellisesti.

— Juoksen joka päivä vähintään viisi kilometriä. Tosin tämä soittaminen tuppaa välillä haittaamaan juoksuharrastusta.

Taiteilijaeläkkeellä oleva Ahvenainen on pitänyt tänä vuonna puolensataa konserttia. Vuoden loppuun mennessä olisi vielä 25 konserttia lisää. Vuodesta 1957 lähtien hän laskee antaneensa noin 5 000 soolokonserttia eri puolilla maailmaa.

Tulostakin on syntynyt

Veikko Ahvenainen on kiertänyt hanuristina kaikissa maanosissa Afrikkaa ja Australiaa lukuun ottamatta. Teostosta löytyy hänen nimellään tuhatkunta sävellystä. Studiotkin ovat vuosikymmenten saatossa tulleet tutuiksi. Ensimmäisen levytyksensä Ahvenainen teki jo vuonna 1955.

— Olen tehnyt 1046 levytystä tähän mennessä.

Joukkoon mahtuu niin klassisia sävellyksiä kuin perinteistä harmonikkamusiikkia. Tänä vuonna julkaistu Suomi 100 vuotta -juhlalevy esittelee 16 isänmaallista kappaletta Porilaisten marssista Maamme-lauluun. Ahvenaisen ja hänen vaimonsa Carina Nordlundin lisäksi levyllä kuullaan laulusolistina Erkki Liikasta.

— Ensi vuonna julkaisen levyn, jossa on vanhan ajan iloisia jazzkappaleita.

Hanuristien opetus vinoutunut

Ahvenainen on seurannut huolestuneena suomalaisen harmonikkakulttuurin kehitystä.

— Kun harmonikan opetus siirtyi korkeakouluihin, siitä alettiin tehdä väkisin soitinta, jota siitä ei saa. Alettiin opettaa pelkästään modernia ja klassista musiikkia.

88-vuotiaana Ahvenainen toteaa olevan ainoa konserttihanuristi, joka soittaa konsertteja yksin.

— Suomessa on paljon loistavia hanuristeja, mutta heitä ei kuulla konserteissa. Harmonikalla pitää soittaa musiikkia, joka kiinnostaa kuulijoita.

Ahvenaisen mukaan diplomihanuristi huomaa Suomessa nopeasti, että konserteilla eläminen on mahdotonta, jos lippukassaan ei tule rahaa.

Niinpä yhä useampi löytää itsensä opetustehtävistä — opettamassa tuleville hanuristeille musiikkia, joka ei kuulu harmonikkamusiikin normaaliin repertuaariin.

Kouvolan harmonikan mannekiini

Kouvolaan Ahvenainen tulee esiintymään mielellään, sillä hän toimi Kouvolan harmonikkatehtaan mannekiinina 1950—60-luvuilla. Hän muistaa vieläkin johtaja Jouko Kosken tarinan siitä, kun iskelmälaulaja Matti Jurva ja kuplettimestari Tatu Pekkarinen marssivat 1930-luvulla tehtaalle.

Kaksikko ehdotti, että tekeillä olevaan Viipurin Vihtori -kappaleeseen istutettaisiin maksua vastaan seuraavan värssy: ”Loppu se meteli, kun Vihtori veteli, komialla Kouvolan pelillä.” Korvaussummalla olisi siihen aikaan saanut uuden haitarin.

— Joukon isä Ernest oli sellaisella päällä, ettei suostunut. Kaverit menivät Viipurin harmonikkatehtaalle, ja niin tuossa polkkaklassikossa lauletaan joka säkeen lopussa Viipurin pelillä.

Kouvolassa Ahvenainen soittaa italialaista ja venäläistä harmonikkaa. Hänellä on kuitenkin kotonaan 1930-luvulla Kouvolassa valmistettu ”kravattihaitari”, jolla hän aikoo soittaa seuraavalla levyllään.

Veikko Ahvenaisen konsertti Kouvola-talolla 26.9. kello 19. Mukana myös vaimo Carina Nordlund ja Kouvolan Harmonikat.

Veikko Ahvenainen

Syntynyt 24.9.1929 Kuopiossa.

Harmonikkataiteilija- ja säveltäjä.

Harmonikansoiton suomenmestari vuodelta 1957.

Palkittu Pro Finlandia -palkinnolla.

Kiertänyt vuosikymmeniä Suomessa ja maailmalla.

Aloitti maratonjuoksut 60-vuotiaana.

Takana 31 täyspitkää maratonia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.