Kymsote suunnittelee Jaalan palvelukeskuksen sulkemista Mäkikylän palvelukeskuksen sijaan – Esitys muuttui Kouvolan kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen

Jaalalaisvaltuutettu Miia Witting arvostelee Marita Toikkaa asiaan sekaantumisesta.

Katja Juurikko

Jos Kymsoten esitys hyväksytään tehostettu palveluasuminen Jaalan palvelukeskuksessa päättyy ensi kesäkuun loppuun mennessä.
Jos Kymsoten esitys hyväksytään tehostettu palveluasuminen Jaalan palvelukeskuksessa päättyy ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Sote-kuntayhtymä Kymsote on muuttanut suunnitelmiaan palvelukeskusverkkonsa suhteen. Jaalan palvelukeskusta esitetään lakkautettavaksi aiemmin ilmoitetun Kuusankosken Mäkikylässä sijaitsevan palvelukeskuksen sijaan. Esityksen mukaan palvelukeskus suljettaisiin ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Sekä Jaalan että Mäkikylän palvelukeskukset ovat vanhuksille tarkoitettuja tehostetun palveluasumisen yksiköitä. Jaalan palvelukeskuksessa on tällä hetkellä 30 asukasta ja Mäkikylässä 68 asukasta, joista 46 on pitkäaikaisilla ja 22 lyhytaikaisilla paikoilla.

Kouvolan Sanomat kertoi 8.9. Mäkikylän palvelukeskuksen mahdollisesta lakkauttamisesta. Esitys herätti paljon vastustusta lehden yleisönosastossa. Lakkauttamista vastustettiin kuntalaisaloitteella, joka keräsi 1321 allekirjoitusta.

Toikka otti asian esille kokouksessa

Jaalalaisen kaupunginvaltuutetun ja Kymsoten yhtymävaltuuston jäsenen Miia Wittingin (kok.) mukaan Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka otti muutoksen esille 10.9. pidetyssä kuntakokouksessa, johon osallistui Kymsoten edustajia sekä jäsenkuntien johtoa ja kunnanvaltuutettuja.

– Kaupunginjohtaja kysyi, onko mietitty, että suljettaisiinkin Jaalan palvelukeskus ja Mäkikylä jatkaisi, Witting kertoo.

Seuraavassa kokouksessa 29. syyskuuta esitys oli muuttunut niin, että Jaalan palvelukeskus oli korvannut Mäkikylän mahdollisesti lakkautettavien kohteiden listalla. Jaalan palvelukeskuksen henkilökunnalle oli kerrottu asiasta samana päivänä.

Witting paheksuu Toikan kommenttia ja pitää sitä huonosti harkittuna.

– Kaikkien tietojen mukaan Mäkikylä on huonommassa kunnossa. Jaalan palvelukeskuksessa on myös keskuskeittiö, josta tulee ruoka kouluille ja päiväkodeille. Lisäksi sinne olisi tulossa terveyspiste.

Witting lisää, että palvelukeskuksen tiloja on uusittu alle kymmenen vuotta sitten.

– Sieltä puuttuu ainoastaan sprinkleröinti, joka maksaa korkeintaan 100 000 euroa.

Toikka: Kouvola ei määrää Kymsoten asioita

Marita Toikka sanoo, ettei nostanut kokouksessa mitään kohdetta esiin sillä ajatuksella, että jokin niistä olisi parempi kuin toinen.

– En tunne yksiköitä siinä määrin. Kyse oli siitä, että Kymsoten pitää etukäteen käydä vuoropuhelu omistajien eli kuntien kanssa. Kokonaisuutta on tarkasteltava, jotta vältytään linjauksilta, joissa ei mietitä kokonaisvaikutuksia kaupungille. Me kuitenkin maksamme lystin.

Toikka korostaa, ettei Kouvola voi määrätä Kymsoten asioita.

– Meitä kuunnellaan, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirretty kuntayhtymään, joka tekee päätökset.

Jaalan uudelle osalle pohditaan jatkokäyttöä

Kymsoten koti-, asumis- ja hoivapalvelujen palveluketjun johtaja Jorma Haapanen toteaa, että Kouvolan kaupungin kanssa alettiin käydä neuvotteluja 10.9. pidetyn kokouksen jälkeen. Molemmat palvelukeskukset ovat kaupungin omistamissa kiinteistöissä.

– Jaalassa on muutamia haasteellisia asioita. Koska osasta kiinteistöä puuttuvat sprinklerit, toiminnan jatkaminen vaatisi välittömästi rahaa niiden asentamiseen. Lisäksi Jaala on sen verran syrjässä, että sinne on ollut vaikeuksia saada henkilökuntaa.

Haapanen sanoo, että sulkemisesitys koskee vain tehostettua palveluasumista, ei muita kiinteistössä toimivia palveluja. Wittingin mainitsemasta keskuskeittiöstä vastaa kaupunki, ei Kymsote.

Jaalan palvelukeskuksen kiinteistöön kuuluu 12 asunnon uusi osa, jolle mietitään Haapasen mukaan jatkokäyttöä.

– Siellä voisi olla esimerkiksi Virkkulankylän tyyppistä tuettua asumista, jos sellaiselle olisi Jaalassa kysyntää. Tämä on kuitenkin vasta pohdintaa. Mitään valmiita suunnitelmia ei ole.

Mäkikylä saattaa sulkeutua myöhemmin

Vaikka esitys Jaalan palvelukeskuksen sulkemisesta hyväksyttäisiin, Mäkikylän palvelukeskus saattaa silti nousta suljettavien listalle lähivuosina.

– Ei Mäkikyläkään mikään tulevaisuuden yksikkö ole. Iso osa tiloista on jo nyt tyhjillään. Paljon riippuu siitä, millaista muuta asumispalvelutarjontaa Kuusankoskelle on tulossa, Haapanen sanoo.

Hän ei pidä merkityksellisenä sitä, ovatko tulevat palvelut Kymsoten vai yksityisten yritysten tuottamia.

– Olennaista on, että asukkaille on tarjolla asianmukaisia tiloja mahdollisimman hyvällä sijainnilla.

Päätös Jaalan palvelukeskuksen lakkauttamisesta on osa Kymsoten ensi vuoden talousarvion käsittelyä. Yhtymähallitus käsittelee budjettia marraskuussa, ja yhtymävaltuusto tekee lopullisen päätöksen kokouksessaan 27.11.

Miia Witting aikoo pitää Jaalan palvelukeskuksen puolta.

– Tietysti pyrin vaikuttamaan sen, minkä pystyn. Kuusankoskella on muitakin vanhuspalvelujen tarjoajia, mutta Jaalassa on vain Kymsoten piste.

Kymsoten esityksen muutoksesta kertoi ensimmäisenä Jaalalainen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset