Elimäen lähiruokamessujen teemana on lähiliha — Kouvola on pientuottajille hyvä paikka

Jussi Lopperi

Messujärjestäjä Maria Tigerstedtin mukaan lähiliha oli luonteva valitan Elimäen lähiruokamessujen teemaksi. Aikaisempina vuosina teemoina ovat olleet muun muassa kasvikset ja marjat.

Elimäen lähiruokamessut alkoivat lauantaina vesisateessa. Kostea ilma ei kuitenkaan lauantaina näkynyt kävijämäärässä.

— Tapahtuman vakiokävijät tulevat, oli sää miltei mikä tahansa, messut järjestäneen Lähiruuan ystävät ry:n puheenjohtaja Maria Tigerstedt kertoo.

Messujen teemana on lähiliha. Tigerstedtin mukaan Kouvolassa on paljon laadukkaita lähilihan tuottajia. Hänen mukaansa lihasta suurin osa päätyy silti pääkaupunkiseudulle.

— Kouvolalaisilla on valitettavasti edelleen se ajatus, että ruoho on aina vihreää aidan tuolla puolen. Ei nähdä sitä, mitä kaikkea täällä tuotetaan, Tigerstedt analysoi.

Tigerstedtin mukaan Kouvolassa tuotetaan perinteisiä lihatuotteita, kuten nautaa ja sikaa, mutta erikoistuminen on nostamassa päätään. Esimerkiksi lampaankasvattajia löytyy Kouvolasta jonkin verran.

— Tuottajat erikoistuvat esimerkiksi erilaisiin karjalajikkeisiin, kuten ylämaankarjaan. Erikoistuminen on mielekästä ja kannattavaa.

Tigerstedtin mukaan lähilihan suosio voisi kasvaa Kouvolassa entuudestaan, mikäli ihmiset sisäistäisivät myös sen, että lähiliha tukee paikallisia yrittäjiä ja luo hyvinvointia Kouvolaan.

— Onneksi lähilihan suosio on kasvussa. Suoraan kuluttajalle myyty liha on samalla tae sen laadusta.

Mikä sitten on lähilihaa? Tigerstedtin mukaan EU:n tasolla lähilihaa on saman valtakunnan alueella, 500 kilometrin säteellä tuotettu liha. Toisten mielestä tuottajan tilan pitää näkyä, kun kiipeää kylän kirkontorniin.

— Totuus on kaiketi siinä välillä.

ProAgrian kehityspäällikkö Tuula Repo pystyy lonkalta muistamaan vajaat kymmenkunta Kouvolan alueen lihantuottajaa, jotka myyvät lähilihaa. Revon mukaan Kouvolan alueen yrittäjät ovat tehneet viime vuosina isoja satsauksia lihantuotantoketjuun, mikä on parantanut pientuottajien asemaa.

— Tuotannon, teurastuksen, jatkojalostuksen, jakelun ja kuluttajien tietoisuuden pitää olla kunnossa. Tässä suhteessa Kouvola on hyvässä tilanteessa, Repo kertoo.

Repo kertoo lähilihan suosion kasvavan, kun siitä saadaan tietoa kuluttajille. Hänen mukaansa valistustyön pitää olla jatkuvaa. Esimerkiksi hän nostaa Lähiruuan ystävät ry:n toiminnan sekä erilaista tapahtumapäivät, kuten 16. syyskuuta järjestettävän Osta tilalta -päivän. Lisäksi verkon Aitojamakuja.fi -lähiruokaportaali on tärkeä valistustyökalu.

Revon mukaan lähilihan suosion kivijalkoja ovat tuoreus sekä tuotantoketjun läpinäkyvyys.

— Vaikka asiasta on jo puhuttu pitkään, on edelleen fakta, että lihan valmistuksen eettisyys on hyvin tärkeää kuluttajille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.