Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Spies epäilee kaupungin stressikoulutusta uskomushoidoksi — Loppuraportissa kiistanalaisina pidettyjä lähteitä

Käsitteet paranemisen avain ja luova visualisointi ihmetyttivät vihreiden Kaisa Spiesiä hankkeen loppuraportissa. Kaupunginhallitus merkitsi raportin tiedoksi eikä lähettänyt sitä uudelleen valmisteluun kuten Vesa Vainio (kd.) esitti.

Moises Garibay

Kaisa Spies kirjoittaa blogissaan, että kaupungin työntekijöihin on sovellettu puoskarointia läheneviä menetelmiä.
Kaisa Spies kirjoittaa blogissaan, että kaupungin työntekijöihin on sovellettu puoskarointia läheneviä menetelmiä.

Kaupungin kotihoidosta tehtyyn selvitykseen liittyvään kohuun ilmestyi uusi haara perjantaina, kun kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Spies (vihr.) epäili blogitekstissään kaupungin työntekijöille järjestetyn stressinhallintakoulutuksen perustuvan osittain uskomushoitoihin.

Kouvolan kaupungin viranhaltijat JHL on aiemmin arvostellut hankkeen loppuraporttia selvityksen tulosten kaunistelusta. Spies otti asian esiin hallituksen maanantaisessa kokouksessa, jossa käsiteltiin JHL:n esittämiä kysymyksiä.

Vesa Vainio (kd.) esitti kokouksessa, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Kukaan ei kannattanut Vainion ehdotusta. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen ja merkitsi loppuraportin vain tiedoksi.


Spies: Hämmentäviä yksityiskohtia

Spies nostaa tekstissään esiin loppuraportissa hämmennystä herättäneitä kohtia. Ensimmäinen on Alexander Loydin ja Ben Johnsonin teos Paranemisen avain, jossa esiteltyjä harjoitteita on käytetty hankkeessa. Harjoitteet perustuvat käsien viemiseen kehon ”paranemiskeskusten” eteen sekä paranemisrukouksiin, ja menetelmän on väitetty parantaneen nopeasti muun muassa masennuksen ja syövän.

Mielestäni kaupungin antamien koulutusten pitäisi perustua yleisesti hyväksyttyihin tutkimuksiin. — Kaisa Spies

Toinen on luovan visualisoinnin käsite. Se tarkoittaa raportin mukaan luontaisen kuvittelukyvyn käyttöä tavalla, jolla ihminen voi vaikuttaa elämänsä kulkuun. Menetelmän esitteli vuonna 1978 julkaistussa kirjassaan Shakti Gawain, jota nettilähteissä luonnehditaan new age -kirjailijaksi.

Spies korostaa, ettei ole lukenut kyseisiä kirjoja, vaan ainoastaan etsinyt niistä tietoa verkosta. Tämän perusteella hän toteaa menetelmien vaikuttavan uskomushoidoilta.

— En tiedä, millainen koulutus on ollut. Se on voinut olla hyvinkin antoisa, mutta mielestäni kaupungin antamien koulutusten pitäisi perustua yleisesti hyväksyttyihin tutkimuksiin. Aion arvioida hallituksessa käydyn keskustelun perusteella, viedäänkö tätä eteenpäin.

Osa rahoituksesta työsuojelurahastolta

Syys—lokakuussa 2017 järjestettyyn hankkeeseen osallistui kymmenen henkeä. Sen toteutti konsulttiyritys Valmennussampon Heimo Keskitalo.

Henkilöstön kehittämispäällikkö Mervi Palmu sanoo, että hanke lähti Keskitalon aloitteesta. Keskitalo oli tarjonnut koulutusta kaupungille useaan otteeseen, ja se päätettiin hyväksyä, koska hankkeeseen saatiin rahoitusta työsuojelurahastolta. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 10 000 euroa, josta rahaston tuen osuus oli vajaat 3 400 euroa.

Palmun mukaan kommentteja uskomushoidoista ei tullut ole tullut hänen tietoonsa hankkeen aikana tai sen jälkeen. Hän mainitsee selanneensa Paranemisen avain -kirjan läpi joitakin vuosia sitten, mutta ei pidä itseään pätevänä arvioimaan sen sisältöä.

— Lähtökohtanamme on totta kai ollut tarjota stressinhallintamenetelmiä. Tämä on yksi pieni hanke, jossa kokeiltiin, tuottaako se tuloksia vai ei.

Raportin tehnyt yritysvalmentaja uskoo menetelmien toimivuuteen

Heimo Keskitalo uskoo saamansa palautteen perusteella menetelmien toimivan. Hän on järjestänyt stressinhallintaan liittyvää koulutusta Kouvolan kansalaisopistossa vuodesta 2015.

Keskitalo on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän on tehnyt työkseen yritysvalmennusta 2000-luvun alusta.

Hän toteaa, että paranemisen avain on ollut vain yksi koulutuksessa esitellyistä menetelmistä.

— Spiesin uskomushoidoiksi kutsumia menetelmiä on tutkittu paljon. Varmasti joukossa on ihan humpuukijuttuja, mutta minusta kaikkia ei voi niputtaa yhteen.

Parantamisen avaimesta hän sanoo, ettei Alexander Loyd väitä sen suoraan parantavan sairauksia.

— Pitkään stressaantuneena olleen ihmisen vastustuskyky alkaa heikentyä. Kun stressioireet saadaan vähenemään, tasapaino palautuu ja ihminen alkaa tervehtyä.

Keskitaloa harmittaa se, ettei kotihoito halunnut järjestää koulutuksesta jälkiseurantaa 60 tai 90 vuorokauden jälkeen, jolloin muutokset stressitasossa olisivat hänen mukaansa näkyneet.

— Nyt tulokset jäävät arvailun varaan. Ei ole mitään järkeä järjestää koulutusta, jos ei olla kiinnostuneita lopputuloksesta.