Telekuuntelu toi Kouvolassa venäläismiehelle tuomion vuosien takaisesta huumejutusta — Viesteissä käytettiin koodikieltä: "Laskin hevoset ulos ja huomasin, että aurinko paistaa"

Huumekaupassa mukana olleet kaksi kouvolalaisnaista tuomittiin jo vuonna 2011.

Moises Garibay

Törkeistä huumausainerikoksista syytetty sai 3 vuoden 8 kuukauden vankeustuomion.
Törkeistä huumausainerikoksista syytetty sai 3 vuoden 8 kuukauden vankeustuomion.

Kouvolassa annettiin tällä viikolla tuomio huumejutussa, johon liittyviä tekijöitä on tuomittu jo vuonna 2011. Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi Venäjän kansalaisen Viacheslav Filatovin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 3 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle huumekaupoista saamanaan rikoshyötynä 4 378 euroa.

Oikeus katsoi Filatovin järjestelleen Venäjältä käsin huumekauppoja kahden kouvolalaisen naisen kanssa. Ensimmäisessä rikoksessa oli kyse vuosina 2009—2010 Suomeen toimitetuista 130 grammasta 14-prosenttista metamfetamiinia. Toisessa, vuonna 2011 tehdyssä rikoksessa kauppatavarana oli noin kilo 47-prosenttista metamfetamiinia.

Poliisi löysi huumetta kouvolalaiselta maatilalta, jolla naiset oleskelivat. Heidät tuomittiin viiden vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin vuonna 2011.
Tärkeässä osassa Filatovin tuomitsemisessa oli telekuuntelu. Syyttäjän todisteina oli useita asiaan liittyvien henkilöiden välisiä puheluja ja kymmeniä tekstiviestejä vuosilta 2010 ja 2011.

Filatovia ei mainittu nimeltä, joten keskeinen kysymys oikeudenkäynnissä oli se, kenen kanssa naiset olivat viestineet. Yhtenä todistajana oli entinen keskusrikospoliisin työntekijä, joka oli ollut vuosina 2006—2008 mukana jutussa, jossa Filatovin puheluita oli kuunneltu. Hän tunnisti puhelutallenteilta Filatovin puhujaksi.

Puheluissa ja viesteissä ei puhuttu suoraan huumeista eikä rahasta, vaan tiedusteltiin esimerkiksi ”yhden kokonaisen heittämistä” ja ”pojan ehtimistä junaan”.

— Heräsin juuri, laskin hevoset ulos ja huomasin, että aurinko paistaa ja on hieno päivä! Treffataan noin tunnin päästä, kuului eräs kouvolalaisnaisen lähettämä viesti.

Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että peittelevä puhetapa on hyvin tyypillinen huumausainerikoksissa.

— Pelko kuuntelusta on ilmeisesti aina läsnä. Se on heidän keskenään sopimaansa koodikieltä, ja yksi poliisin keskeisiä tehtäviä on selvittää, onko kyse peitellystä viestinnästä. Sen tulkinta on osa ammattitaitoa. Sekä poliisi että rikolliset yrittävät parhaansa.

Pöyhönen sanoo, että telekuuntelun käytöstä päätetään tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Pakkokeinolaissa säädetään, milloin sen käyttö on mahdollista, ja siihen on saatava tuomioistuimen lupa.

Oikeudessa kuultiin todistajana myös miestä, joka oli naisten toimeksiannosta vienyt Pietariin 10 000 euroa rahaa ja pankkiautomaattikortin miehelle, jonka oikeus katsoi olleen Filatov. Mies oli saanut vuonna 2011 käräjäoikeudessa vankeustuomion, mutta hovioikeus katsoi, ettei hän tiennyt olevansa mukana rikollisessa toiminnassa ja vapautti hänet.

Filatov itse kiisti olleensa missään tekemisissä huumeiden välityksen kanssa tai vastaanottaneensa rahaa. Toiselle kouvolalaisnaiselle lähettämäänsä noin 400 tekstiviestiä hän luonnehti normaaliksi ystävien väliseksi yhteydenpidoksi.

Käräjäoikeus totesi näytön riittävän ja katsoi Filatovin pitäneen hallussaan, myyneen ja tuoneen Suomeen erittäin vaarallista huumausainetta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Telekuuntelu vaatii luvan

Telekuunteluun on saatava lupa tuomioistuimelta. Se voidaan antaa enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Pakkokeinolaissa luetellaan rikokset, joista epäiltyihin voidaan kohdistaa telekuuntelua. Listalla on noin 80 rikosnimikettä.

Kuuntelun kohteelle on ilmoitettava kuuntelusta kirjallisesti, kun asia on saatettu syyttäjän harkittavaksi tai esitutkinta on päätetty tai keskeytetty.

Lähde: Finlex.fi

Luetuimmat