Lumi ja kura eivät saa peittää rekisterikilpeä — Poliisi voi lätkäistä likaisesta kilvestä tuntuvan sakon

Poliisi ymmärtää tilapäisen näköesteen, mutta paksu jääkerros kilven päällä kertoo siitä, ettei kilpi ole jäänyt piiloon yhdellä ajokerralla.

Kimmo Seppälä

Ajoneuvolain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon pitää olla aina tunnistettavissa. Siksi kilvet kannattaa puhdistaa lumesta ja kurasta.

Ajoneuvolain mukaan jokainen rekisteröity ajoneuvo pitää olla aina tunnistettavissa. Talven lumisateissa ja loskakeleissä rekisterikilpi usein kuitenkin peittyy niin, etteivät kirjaimet ja numerot näy lainkaan.

Olosuhteiden takia piiloon jääneet rekisterikilvet saattavat aiheuttaa sakkoriskin. Kilpien ja tuulilasin pitäminen puhtaana lumesta ja liasta kannattaa muistaa myös pysäköitäessä ajoneuvoa maksullisiin paikkoihin.

Komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisista sanoo, että ajoneuvot tulee pystyä tunnistamaan liikenteessä rekisteritunnuksen perusteella.

Lain mukaan sakon voi saada, jos rekisteritunnus ei ole vaikeuksitta luettavissa. Päiväsakkojen määrä voi olla 4—12 kappaletta.

Valvonnassaan poliisi arvioi, onko esimerkiksi takapään rekisterikilpi jäänyt pöllyävän lumen peittämäksi ajon aikana vai onko se ollut näkymättömissä jo pitemmän aikaa. Paksu jääkerros ainakin kielii siitä, ettei kilpi ole jäänyt piiloon yhdellä ajokerralla.

— Tapauskohtaisesti näissä asioissa käytetään harkintaa. Pääsääntöisesti annamme neuvoja ja ohjeita tai huomautuksia. Räikeimmissä tapauksissa on kirjoitettu sakkoakin. Tilastoja ei ole, kuinka paljon, mutta ei kuitenkaan kovin usein.

Kun autolla lähdetään liikkeelle, pitäisi aina malttaa käyttää aikaa ajokin kunnolliseen puhdistamiseen. Etenkin, jos lunta on kertynyt sen päälle paljon.

Lumien harjaaminen ja mahdollisen jään raappaaminen pois laseista on turvallisuuden kannalta tärkeää.

— Myös katon päälle kertyneet lumet pitäisi poistaa. Näin lumi ei äkkijarrutuksen takia valahda tuulilasin päälle.

Luetuimmat