Kouvolan viljelypalstoilla on vielä tilaa viherpeukaloille — Toini Hyvönen on harrastanut palstaviljelyä kymmeniä vuosia

Moises Garibay

Toini Hyvösen palstaviljelmällä on kukkia, kalliokasveja, marjapensaita ja hyötykasveja. Hyvönen käy viljelmillään joka päivä, paitsi kaatosateella.
Toini Hyvösen palstaviljelmällä on kukkia, kalliokasveja, marjapensaita ja hyötykasveja. Hyvönen käy viljelmillään joka päivä, paitsi kaatosateella.

Moises Garibay

Valkealan palstalla kaupungin oma kivikkokasvialue on päässyt peittymään rikkaruohoihin.

Kouvolassa on neljässä paikassa eri puolilla kaupunkia kymmeniä vapaana olevia viljelypalstoja, joita kaupunkilaiset voivat vuokrata.

Mirja Keinänen Kouvolan kaupungin yhteispalvelupisteestä kertoo, että Kouvolassa kaikki viljelypalstoja toivovat ovat sellaisen saaneet.

Toini Hyvösen palstalla kasvaa salaattia, sipulia, retiisiä, tilliä ja paljon muuta.

Eniten palstoja, kaikkiaan 88 kappaletta, on Eskolanmäessä. Toiseksi suurin viljelypalsta on Kasarminmäellä, jossa on vuokrattavana 39 palstaa. Valkealassa palstoja on 23 ja Mäkikylässä 16.

— Kaikki palstat eivät ole vuorattuina, vapaitakin on. Eskolanmäessä on palstoja, joita ei ole koskaan viljelty. Mäkikylässä on vain viisi viljelijää, Keinänen listaa.

Palstavuokra on vain 25 euroa vuodessa

Palstoja voi halutessaan vuokrata useamman. Kouvolassa suurin palstamäärä yhdellä henkilöllä on neljä palstaa. Kahden palstan vuokraajia on jo useampi ja lisäksi monilla on talvipalsta, jolloin he voivat jättää palstalle monivuotisia kasveja useammaksi vuodeksi.

– Vuokraajien määrä on vähentynyt, koska vuokraajista monet alkavat olla jo aika iäkkäitä, eikä nuorempia ole tullut mukaan samaan tahtiin, Keinänen kertoo.

Kouvolan kaupunki pyytää palstoista vuokraa 25 euroa vuodessa. Summaa vastaan vuokralainen saa kesäksi hoitoonsa aarin suuruisen maa-alueen. Palstoja vuokrataan kaupungin yhteispalvelupisteistä.

Valkealan värikkäimmät viljelykset

Toini Hyvönen on viljellyt vuokrapalstaa Valkealassa vasta neljä vuotta, mutta palstaviljelijänä hän on erittäin kokenut. Hyvönen viljeli kymmeniä vuosia omaa palstaa Vantaalla Kesäheinän siirtolapuutarhassa.

Hyvönen toi sieltä muuttokuormansa mukana Valkealaan viinimarjapensaita, mansikantaimia ja monivuotisia perennoja. Hän kävi valitsemassa Valkealasta itselleen mieluisan palstapaikan jo hyvissä ajoin vielä Helsingissä asuessaan.

Toini Hyvösen viljelykset ovat Valkealan palstan värikkäimmät, sillä hänen palstallaan on hyötykasvien lisäksi myös kukkasia, kuten unikoita. Aarin palstalla kasvaa myös komeamaksaruohoa, sipulia, salaattia, retiisiä, tilliä härkäpapua, kurkkua ja paljon muuta. Pavut eivät tänä kesänä ole kummoisesti kasvaneet, mutta talvivalkosipulista saadaan jonkinlainen sato, Hyvönen toteaa.

Valkealan ja Vantaan palstoissa on joitain eroja. Valkealassa kaupunki kääntää syksyisin ja keväisin palstojen maat, mitä Vantaalla ei tehty. Siellä taas tuotiin palstaviljelijöille hevosenlantaa.

Hyvönen on omaan palstaansa tyytyväinen, mutta hän toivoo, että kaupunki hoitaisi viljelypalstan omaa osuuttaan paremmin.

– Kaupungin marjapensaat ovat melkein rikkakasvien peitossa ja hieno kaupungin kivikkokasvialue on sekin peittymässä nokkosiin ja rikkaruohoon. Niitä pitäisi tulla kitkemään, että ne pysyvät siisteinä.

Kaupunki voisi myös hoitaa syyskynnön huolellisesti joka vuosi.

— Se on joskus jätetty keväälle, jolloin maa on käännetty kahteen kertaan lähes peräkanaa, mutta niin ei saisi olla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.