Hovioikeus alensi tahallaan kolarin ajaneen kouvolalaismiehen tuomiota — tapon yritys vaihtui laittomaksi uhkaukseksi

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi viime syyskuussa kouvolalaisen 60-vuotiaan miehen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan noin 50-vuotiaan avovaimonsa tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Oikeus katsoi, että mies yritti tappaa puolisonsa tahallisella kolarilla. Teon motiiviksi nähtiin eroon liittynyt riitely.

Itä-Suomen hovioikeus näki asian toisin. Syytetty tuomittiin tiistaina vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen laittomasta uhkauksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Oikeus tuli siihen tulokseen, ettei jutun näyttö riitä tuomioon tapon yrityksestä. Oikeuden mukaan kolaria on pidettävä vahinkona, koska miehen tarkoituksena saattoi olla vain pelotella naista ajamalla pientareelle.

Rikos tapahtui 11. heinäkuuta Valkealan Harjussa, Jaalaan johtavalla kantatie 46:lla. Syytetty ajoi henkilöauton ulos tieltä kovalla ylinopeudella.

Auto kulki pientareella 115 metrin matkan ja sujahti rautatiesillan tukipilarin ja maantiekaiteen välistä, törmäsi ruohikossa olleeseen viemärikaivon kanteen ja lensi pitkittäin ympäri. Pilarin ja kaiteen välissä oli juuri ja juuri auton mentävä aukko.

Auton keula ja perä painuivat kasaan, mutta kuljettaja ja kyydissä ollut avopuoliso selvisivät mustelmilla sekä naarmuilla.

Ennen kolaria mies oli koukkaillut autolla aggressiivisesti ja uhkaillut naista ulosajolla. Naisen mukaan mies ajoi ulos tahallaan ja yritti osua tukipilariin. Miehen mukaan auto karkasi käsistä, koska nainen tarttui rattiin.

Hovioikeus ei ottanut kantaa siihen, kumpi näkemyksistä piti paikkansa. Mies tuomittiin pelkän uhkailun takia.

Laittomasta uhkauksesta voidaan tuomita enimmillään kaksi vuotta vankeutta, joten rangaistus mitattiin asteikon yläpäästä. Oikeus katsoi, että naisella oli perusteltu syy pelätä henkensä puolesta. Mieheltä perittävien kärsimyskorvausten määrä pidettiin käräjäoikeuden määräämässä 3 000 eurossa.

Mies joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja, kärsimyskorvauksia ja muita kuluja kaikkiaan noin 16 000 euroa korkoineen. Hovioikeuden käsittely nosti maksuja noin 6 000 eurolla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.