Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen: Halusin ravistella ja avata keskustelun — Kohutekstin Kouvolan talouteen liittyvästä huolestaan somessa julkaissut Leppänen loiventaa nyt sanomisiaan

Kaikkia investointeja pitää harkita tarkastelun ja tilanteen mukaan, Leppänen sanoo

Moises Garibay

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) penää tiukempaa kulukuuria talousahdingossa viruvaan Kouvolaan. Arkistokuva.
Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) penää tiukempaa kulukuuria talousahdingossa viruvaan Kouvolaan. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) on saanut oma Facebook-sivustolla julkaisemastaan tekstistä runsaasti palautetta. Suurin osa tekstin lukeneista on sitä kiitellyt, mutta arvostelijoitakin on. Leppänen vaati sunnuntaina julkaisemassaan kirjoituksessa Kouvolalle kulujen tiukkaa karsimista.

— Jotkut ovat kysyneet, miksi en ole tähän asiaan aikaisemmin tarttunut. Se johtuu siitä, että vielä viime syksynä me luottamushenkilötkään emme tienneet katastrofia näin isoksi.

Leppänen sanoo tykkäävänsä ravistella ja aiheuttaa keskustelua. Niin hän halusi tehdä nytkin. Osan ideoistaan hän myöntää kärjistäneensä tarkoituksella.

— Muotoilin muutaman kohdan äärimmäiseen muotoon, että sitten nähdään, mitä lopulta saadaan aikaiseksi. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun näistä asioista puhun.

Aivan kokonaan kaupunki ei voi Leppäsen mukaan lopettaa investointeja. Niitä vain tulee hänen mielestään miettiä uudelleen.

— RRT-terminaali on ilman muuta hyvä hanke, mutta sekin on vielä tarkasteltava uudelleen. Samoin kaikki muut investoinnit voitaisiin käydä läpi. Kouluinvestoinnit luonnollisesti tehdään, koska niistä on päätetty. Kaikkia muita pitää harkita tarkastelun jälkeen ja tilanteen mukaan.

26 miljoonan miinus on mysteeri

Kouvolan taloustilanne on siinä jamassa, että nyt meidän pitää pistää perälauta kokonaan kiinni, ja sulkea kaikki menohanat.

Nyt siis kaikkien kaupungin hankintojen kohdalle stoppi kaikilla tasoilla ja kaikki hankinnat ja niiden hyväksymiset kaupunginhallitukseen ja jos se ei auta, sitten kaupunginvaltuuston päätökseen ja syyniin.

Toistaiseksi tässä hätätilassa kukaan ei saa ostaa mitään, eikä käyttääkaupungin rahaa eikä tehdä sopimuksia tai tilauksia ilman näiden korkeimpien toimielinten lupaa.

Miten sitten on mahdollista, että kaupungin talous pääsi sukeltamaan 26 miljoonan euron edestä pakkaselle, se on Leppäsellekin mysteeri.

— Sitä asiaa tässä juuri selvitellään ja ihmetellään suuresti. Meidän tehtävämme on nyt valvoa, että näihin kysymyksiin saadaan vastaukset. Myös kuntalaiset haluavat tietää, mistä tappio johtuu.

Leppänen sanoo joutuneensa voimakkaan arvostelun kohteeksi surkeiden talouslukujen tultua julki.

— Minua on haukuttu siitä, että en ole tehnyt mitään. Haluan ollakin taka-alan hahmo, mutta nyt halusin tuoda huoleni julki.

Maaliskuussa Leppänen järjesti talousasioista hätäkokouksen. Se pidettiin seminaarina. Julkisuutta seminaari ei juuri saanut.

— Se on kiusannut minua. Hätäkokous oli yksi keino avata keskustelu ja viestiä kuntalaisille, että kyllä täällä jotakin yritetään.

Luottamushenkilöiden pitää pystyä luottamaan taloudenpitoon

Kaikki investointisuunnitelmat jäihin. Niihin esitettävä aivan vedenpitävät budjetit, tuloslaskelmat ja kannattavuuslaskelmat, jotka esitellään kaikille kaupunkilaisille. Heille siitä syystä, että he joko muuttavat pois tai jäävät tänne riippuen laskelmiemme uskottavuudesta.

Hallinto mahdollisimman ohueksi. Suorittava porras tekee meille työn ja rahan. Esim. opetuspuolelle riittää opettaja—rehtori—koulutoimenjohtaja-portaikko, niin kuin pienemmissäkin kunnissa. Ellei vieläkin vähemmän.

Ei veronkotouksia, koska se on poliitikkoja laiskistava helppo keino, ja johtaa siihen ettei yritetä talouden tasapainottamista oikeilla ja pysyvillä toimenpiteillä. Veromme tulee jatkossa saada mahdollisimman matalaksi,että saamme muuttotappiomme nousuun. Sitä tulee tukemaan myös itärata.

Arviota pienempi verokertymä, sosiaali- ja terveysmenojen roima ylitys. Siinä vain kaksi syytä, miksi kaupungin talous painui Leppäsen mukaan niin rutkasti pakkaselle.

— Minusta nyt on nähtävä pääkirjat ja tutkittava niistä, mistä tämä summa muodostui. Yksityiskohdiltaan se ei meille valtuutetuillekaan ole vielä valjennut. Se kuvio perataan nyt tarkasti.

Toiseksi Leppäsen mukaan pitää keskustella myös siitä, miten luottamushenkilöt ylipäätään voivat luottaa jatkossa siihen, ettei vastaanlaista pääse tapahtumaan.

— Tässä on jo keskusteltu siitä, miten olemme saaneet tietoa asioista ja miten on mahdollista, että talousarvio voi mennä näin täysin persiilleen niin kuin nyt kävi.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Leppäsen Facebook-kirjoituksesta. Kursivointi lisätty kello 8.05.

Luetuimmat

Kommentoidut