Rapa roiskuu Kouvolan metsäteillä — Hakkuut ja puukuljetukset odottavat nyt pakkasia

Runsaat sateet ovat vesittäneet metsäautotiet paikoin ajokunnottomiksi.

Kai Skyttä

Elokuussa metsään vielä pääsi, kun maaperä oli tarpeeksi kovaa.

Metsäkoneilla on vaikeuksia päästä kaatamaan metsiä, eivätkä rekat pääse keräämään puita metsäautoteiden varsilta eteenpäin vietäviksi. Syynä ovat aikaisin alkaneet ja pitkään jatkuneet syyssateet.

Metsäkoneille ja puukuljetuksille olisi tällä hetkellä Kouvolan seudulla kysyntää. Vilkkaan myyntisesongin lisäksi kaadettavaa ja kuljetettavaa kertyi parin kuukauden takaisen myrskyn jäljiltä. Tilannetta helpottaisi pakkasjakso.

Sieltä ei pääse hakemaan isoja puumääriä.

Valkealalaisen Metsä- ja konetyöt Liljander Oy:n koneita seisottavat märät metsät. Vaikka odottelu on tuttua syksyllä lähes vuosittain, tänä vuonna tilanne on poikkeuksellisen hankala.
— Puun myynti vetää ja hakkuita olisi tarjolla. Metsiin ei kuitenkaan pääse, koska vettä on satanut niin paljon, Petri Liljander sanoo.

Etenkin harvennushakkuualueet ovat alttiita juuristovaurioille. Liljanderin mukaan harvennushakkuille metsäkoneilla ei ole tällä hetkellä asiaa.
Pieni pakkanenkaan ei Liljanderin mukaan välttämättä paranna tilannetta. Metsissä kasvillisuus suojaa maata jäätymiseltä toisin kuin metsäautoteillä, missä pienikin pakkanen jäädyttää auton kestävän kannen tien pintaan.
— Metsien jäätyminen vaatisi kunnon pakkasia, toteaa Liljander.

Sepelillä parannetaan teiden kantavuutta

Upottavista olosuhteista huolimatta syksy on ollut otollista aikaa hakkuille puun laadun kannalta. Kun ilmat kylmenevät, puut eivät niin nopeasti pilaannu, sanoo Stora Enson kuljetusesimies Reijo Kirjola.
Kuljetusautoille valitaan Kirjolan mukaan paikat, joihin pääsee ongelmitta.
— Tällä hetkellä puita on korjattu sieltä, missä on parempikuntoisia teitä tai ajettu sepeliä parantamaan kantavuutta.

Metsäautoteiden kunto on Kirjolan mukaan puiden ajossa ratkaiseva.
— Toisissa paikoissa tiet eivät kestä pitkään jatkuneita sateita. Sieltä ei pääse hakemaan isoja puumääriä.
Kouvolan seudulla vettä on tullut tasaisesti jokaiseen kolkkaan, joten alueellisia eroja tiestön kunnossa ei Kirjolan mukaan ole.
Kirjolan mukaan yöpakkaset helpottavat kuljetustilannetta. Pienikin pakkanen auttaa hyväkuntoiselle metsäautotielle menoa, vaikka sinne ei olisi tähän asti päässyt.

Arvopuut viedään ensiksi

Kuraa on riittänyt, sanovat puukuljettajat. Iittiläisen Rämän Kuljetus Oy:n yrittäjän Tero Rämän mukaan yrityksessä on viime viikkoina jouduttu miettimään tarkasti, mistä puita kannattaa hakea.
Myrskyn kaatamat puut olivat erityisen alttiita pilaantumaan. Puita kaatui myrskyssä myös sellaisiin paikkoihin, joissa hakkuita ei olisi normaalisti tehty. Se hankaloitti märkyyden lisäksi puiden keruuta.
— Arvopuut on yritetty kuljettaa ensisijaisesti pois. Energiapuuta voi kuljettaa pakkasten tultuakin, Rämä sanoo.
Rämän mukaan kuluva syksy on siitä erikoinen, että paremmillakin metsäautoteillä on ollut ongelmia.
— Vaikka puupinoille vielä päästäisiinkin, aikaa kuluu paljon edestakaiseen ajoon, kun peräkärryä ei voi viedä paikalle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.