Joka kolmas nuori aikuinen on harkinnut itsemurhaa, joka toinen tuntee itsemurhaa yrittäneen — Voikkaalla sytytetään tiistaina kynttilöitä Kymijoen vietäväksi itsemurhien uhrien muistolle

Nuorten itsetuhoisuus näkyy myös Kymenlaaksossa.

Seppo Rautiovaara

Itsemurhien määrä on jälleen kasvussa.
Itsemurhien määrä on jälleen kasvussa.

Lähes joka viides suomalainen ja jopa joka kolmas nuori on vakavasti harkinnut itsemurhaa, tämä käy ilmi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n tuoreesta selvityksestä. Lisäksi joka toinen suomalainen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.

— Nuorista, 18–34-vuotiaista aikuisista peräti joka kolmas kertoo vakavasti harkinneensa oman henkensä riistämistä. Myös nuorten itsetuhoisuus on yleistynyt. Nuorten hyvinvointiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Haluamme varmistaa, että nuoret pärjäävät ja jaksavat myös tulevaisuudessa, sanoo MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

MIELI Suomen Mielenterveys ry selvitti kyselytutkimuksessa suomalaisten henkistä hyvinvointia ja jaksamista. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista.

Itsemurhakuolleisuus on laskenut muiden paitsi nuorten osalta jo pitkään, mutta nyt Tilastokeskuksen mukaan itsemurhien määrä on taas kasvamassa.

Itsetuhoisuus näkyy myös Kymenlaaksossa

Nuorten itsetuhoisuus on arkea nuorisopsykiatrian parissa työskenteleville. Palvelupäällikkö Riitta Vento Kymsotelta kertoo, että nuorten itsetuhoisuus näkyy myös alle 18-vuotiaiden kohdalla.

— Allekirjoitan, että nuorten hyvinvointiin pitää kiinnittää enemmän huomiota. Pyrimme parhaillaan kehittämään varhaisia mielenterveyspalveluita, jolloin voisimme antaa apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, hän sanoo.

Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään tiistaina 10.syyskuuta. Päivän tavoitteena on lisätä avointa keskustelua itsemurhista ja niiden ennaltaehkäisystä.

Kouvolan mielenterveysseura ja Vuoroveto mielenterveysseura järjestävät avoimen tilaisuuden Virtakiven kahvilassa Voikkaalla kello 18. Ilta päättyy kynttilöiden laskemiseen Kymijokeen.

Näin autat

Jos epäilet jonkun suunnittelevan itsemurhaa:

Kysy rohkeasti onko hänellä itsemurha-ajatuksia.

Kuuntele ja anna tilaa toisen tunteille – luo turvallinen ilmapiiri asiasta puhumiselle.

Ole oma itsesi – se riittää.

Auta arjesta selviytymisessä ja avun hakemisessa.


Älä

tuomitse itsemurha-ajatuksista.

kyseenalaista toisen kokemia tunteita.

korjaa toisen mietteitä.

keksi selityksiä toisen tunteille.

välttele aihetta tai ihmistä, josta olet huolissasi.

Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111. Päivystysajat arkisin kello 9–07 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä 15–07.

Luetuimmat