Influenssa jyrää Kouvolan kouluissa ja päiväkodeissa: ”Nyt eletään epidemian huippua”, kertoo hygieniakoordinaattori

Muutamia kouvolalaisia lapsia on joutunut hengitystieoireiden takia hoitoon Kymenlaakson keskussairaalaan lastenosastolle.

Arkisto / Tuuli Parikka

Influenssa-aalto on saavuttanut Kouvolan koulut ja päiväkodit viime viikolla. 
Influenssa-aalto on saavuttanut Kouvolan koulut ja päiväkodit viime viikolla. 

Talven influenssa-aalto on saavuttanut Kouvolan koulut ja päiväkodit. Ensimmäisiä tapauksia alkoi tulla ilmi viime viikolla. Tällä viikolla influenssatapausten määrä on kasvanut.

– Kouvolassa ei tietääkseni ole yhtään sellaista koulua, missä ei olisi havaittu oppilailla hengitystieoireita, sanoo Kouvolan kaupungin hygieniakoordinaattori Katja Laine.

Hengitystieoireisia lapsia on ollut myös kouvolalaisissa päiväkodeissa kahden viime viikon aikana.

– Näyttää siltä, että tällä hetkellä kouluissa ja päiväkodeissa eletään epidemian huippua.

Muutamat kouvolalaiset lapset ovat joutuneet hengitystieoireiden takia hoitoon Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastolle, kertoo Laine.

Liikkeellä sekä A- että B-virusta

Influenssakausi on tänä talvena siitä erikoinen, että liikkeellä on sekä A- että B-influenssaa ja RS-virusta.

– Yleensä liikkeellä on vain jompaakumpaa influenssaa valtaviruksena ja jonkin verran RS-virusta.

Tartuntatautirekisterin mukaan A- ja B-influenssaa on havaittu Kouvolassa marraskuusta lähtien lähes yhtä paljon. RS-viruslöydöksiä on ollut jonkin verran normaalia enemmän.

– On mahdollista, että potilas voi sairastua peräkkäin useaan eri virukseen. Jos käy oikein huono tuuri, voi sairastaa talven aikana kolme virusta ja olla sairaana pidempään.

Kouvolan influenssapotilaiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa.
Kuusankosken terveysasemalle on hakeutunut influenssan takia hoitoon vain muutama potilas, kertoo osastonhoitaja Marita Helkala. Myös Kouvolan terveysasemalla on hakeutunut lääkäriin vain muutamia potilaita.

– Lisäksi on annettu sairastuneille kotihoito-ohjeita puhelimitse, kertoo osastonhoitaja Katja Ojala.

Kotihoito-ohjeilla tauti kuriin

Koulut ja päiväkodit ovat tarvittaessa tiedottaneet influenssa-aallosta Wilman kautta koteihin. Tietoa ja kotihoito-ohjeita influenssatartuntaa varten saa myös Kouvolan kaupungin terveyspalvelujen nettisivuilta.

Jos tilanne menee huonommaksi ja ilmenee vakavia oireita, on otettava yhteyttä lääkäriin. Influenssa on vaarallisempi niille, joilla on ennestään jokin perussairaus ja jotka kuuluvat riskiryhmään. Tällaisten potilaiden suositellaan hankalien oireiden ilmaantuessa ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon jo varhaisemmassa vaiheessa, Katja Laine opastaa.

Luetuimmat