Elokuva-arvio: Mother! ei jätä kylmäksi

Mother! (Yhdysvallat, 2017). Ohjaus ja käsikirjoitus: Darren Aronofsky. Rooleissa: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer. Kesto: 121 min. K16

Niko Tavernise

Jennifer Lawrence näyttelee naista, jonka uusi unelmaelämä muuttuu painajaisuneksi.
Jennifer Lawrence näyttelee naista, jonka uusi unelmaelämä muuttuu painajaisuneksi.

Jennifer Lawrence ja Javier Bardem näyttelevät naista ja miestä, jotka remontoivat miehen tulipalossa vahingoittunutta taloa. Yhteinen pesän rakentaminen keskeytyy myöhäisellä illalla yllätysvieraaseen (Ed Harris). Seuraavana iltana seuraa toinen vieras (Michelle Pfeiffer).

Mies toivottaa päällepäin tuntemattomat vieraat kotiinsa avosylin. Naisesta talon hiiltyneet seinät alkavat tuntua painostavilta.

Jossakin studiokoneiston sisällä on yhä ihmisiä, jotka haluavat ottaa riskejä taiteen vuoksi.

Mother! tuntuu alkuhetkinä Roman Polanskin tai Brian DePalman henkeen tehdyltä trilleriltä, mutta elokuvan selittäminen niin suorasukaisin termein ei tekisi sille oikeutta. Tapahtumia ei oikeastaan kannata kovasti selitellä. Niiden ymmärtäminen voi myös olla turha tehtävä.

Darren Aronofsky on kieltämättä nerokas ja provokatiivinen ohjaaja. Rakkaita aihepiirejä ovat ihmisen sisäiset ja fyysiset muutostilat sekä ympäröivän todellisuuden luhistuminen.

On pieni ihme, että hän on saanut suuren studion tuottamaan sekopäisen ja villin elokuvan ja palkkaamaan sen pääosaan supertähden. Se antaa uskoa, että jossakin studiokoneiston sisällä on yhä ihmisiä, jotka rakastavat elokuvia ja haluavat ottaa riskejä taiteen vuoksi.

Usein voimaantuvia ja tilanteen tasalle nousevia hahmoja näyttelevä Jennifer Lawrence kantaa paljon elokuvasta. Tällä kertaa roolisuoritus on haavoittuva ja monisyinen.

Lähikuvissa päästään tukalan lähelle Lawrencen hätääntymistä tavalla, joka tekisi monet näyttelijät vaivaantuneeksi. Toisinaan tuntuu, ettei näyttelijä itsekään ole tiennyt, mihin elokuvan painajaismainen pyörre tätä kuljettaa.

Mother! ei ole helppo pala nieltäväksi. On selvää, että monet tulevat poistumaan salista hämmentyneenä ja jopa tuohtuneena. Ne muut katsojat tulevat luultavasti rakastamaan elokuvaa.|

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Upeasti kuvattu ja villi trilleri.

Huonoa: Hullu meno tipauttaa toisinaan kärryiltä.

Erityistä: Kuvattu 16 millimetriselle filmille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.