Lakko pysäyttää paikallisbussit Kouvolassa perjantaina — AKT:n alueosaston puheenjohtaja: ”Työntekijöitä on jopa uhkailtu”

Työttömien aktiivimallia vastustava mielenilmaus näkyy Kouvolan paikallisliikenteessä perjantaina. Kaslink Foods oy:n työntekijät ärähtivät työministeri Jari Lindströmille avoimella kirjeellä.

Jussi Lopperi

AKT:n työnseisauksen takia bussivuoroja jää ajamatta Kouvolassa perjantaina. Koulukuljetukset ja palvelulinjat kuitenkin hoidetaan normaalisti.
AKT:n työnseisauksen takia bussivuoroja jää ajamatta Kouvolassa perjantaina. Koulukuljetukset ja palvelulinjat kuitenkin hoidetaan normaalisti.

Useat SAK:n alaiset ammattiliitot osoittavat perjantaina mieltään hallituksen työttömille asettamaa aktiivimallia kohtaan työnseisauksella.

Kouvolalaisen Kaslink Foods oy:n pääluottamusmies Marko Kaarlenpoika kertoo, että Suomen Elintarviketyöläisten liitto jätti jäsenistönsä ratkaistavaksi työpaikkakohtaisesti osallistumisen mielenilmaukseen.

Elintarvikeyrityksen väki näki lakkoilua paremmaksi tavaksi osoittaa mieltä laatimalla avoin kirje työministeri Jari Lindströmille ja medialle.

— Keskustelimme asiasta ja päätimme yhdessä toimia työseisauksen sijaan näin. Käsittääkseni kaikki työntekijät tukevat tätä mielenilmausta.

Yrityksessä on Kaarlenpojan mukaan noin 80 SEL:n sopimusalan alaista työntekijää. Yksi työntekijä ilmoitti myöhemmin, ettei ole mielenilmauksessa mukana.

Mielenilmauskirje on luettavissa kokonaisuudessaan jutun lopussa, samoin kuin kyseisen työntekijän pyytämä oikaisu.

Kaupungin linjaliikenne seisoo

AKT:n vuorokauden mittainen työnseisaus pysäyttää Kouvolan sisäiset bussivuorot aamukolmen ja iltakuuden väliseksi ajaksi. Linja-autoyhtiöt joutuvat perumaan myös monia kaukoliikenteen vuoroja.

Ammattiliiton Kouvolan seudun alueosaston puheenjohtajan Kari Virinsalon mukaan koulukyydit ja koululaislinjat sekä kaupungin palvelulinjat ajetaan normaalisti.

— Kuorma-autokuljetusten osalta työnseisauksen ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi sairaalatoiminnan välttämättömät ajot. Kuorma-autoyritysten kuljettajia saattaa muutenkin jättäytyä työnseisauksen ulkopuolelle.

Virinsalon mukaan myös ympäristönhuollon kuljetukset ovat työnseisauksessa mukana, joten jätekuljetuksia ei perjantaina hoideta.

Olen saanut jäsenistöltä sellaista tietoa, että joillain työpaikoilla työntekijöitä on jopa uhkailtu. Kari Virinsalo

Tietoa lakon vaikutuksista Savonlinjan bussivuoroihin löytyy tästä.

Osa menee kiltisti töihin

Virinsalo arvelee, etteivät kaikki Kouvolan alueen AKT:n jäsenet kuitenkaan osallistu perjantain poliittiseen mielenilmaukseen.

— Olen saanut jäsenistöltä sellaista tietoa, että joillain työpaikoilla työntekijöitä on jopa uhkailtu, joten kaikki tuskin osallistuvat työnseisaukseen. Jos työttömyys osuu omalle kohdalle tai lähipiiriin, tällainen tuki ymmärretään ehkä paremmin.

SAK järjestää perjantaina kello 11 mielenosoituksen Helsingissä hallituksen työttömille asettamaa aktiivimallia vastaan.

Virinsalo kertoo, että Kouvolasta Senaatintorille lähtee noin kolme linja-autollista SAK:n eri ammattiliittojen jäseniä.

Rakennusalan kausityöntekijät kärsivät

Mielenosoitusbusseihin hyppää kyytiin myös Kouvolan alueen rakennustyöntekijöitä: Rakennusliitto osallistuu niin ikään työnseisaukseen.

Liiton Kymen alueen aluetoimitsijan Jarkko Harjumaaskolan mukaan työnseisaus näkyy Kouvolassa niin, että rakennustyömaat pysähtyvät päiväksi.

— Rakennusliitolla on kahdeksan eri sopimusalaa, jotka kaikki ovat mukana. Ulkopuolelle on rajattu vain sellaiset rakennustuotetehtaat, joissa tuotanto pitää ajaa alas.

Hän sanoo, että mielenilmaus on saanut rakennusalan työntekijöiden parissa laajaa kannatusta.

— Viesti, jonka olen saanut, on että kaikki Kouvolan tämänhetkiset työmaat osallistuvat. Aktiivimalli koskee rakennusalaa erityisen rankasti, koska se on monesti kausityötä.

Seisaus koskee töitä, ei vain liiton jäseniä

Myös Teollisuusliiton alaiset työt seisahtuvat perjantaina.

Kaakkois-Suomen aluetoimiston vastaavan aluetoimitsijan Tapio Anttilan mukaan mukana ovat kaikki liiton sopimusalat muutamia rajauksia lukuun ottamatta.

— Muun muassa tuotannon alasajoa vaativat prosessiteollisuuden laitokset jäävät ulkopuolelle.

Anttila sanoo, että hän on saanut paljon kyselyjä siitä, keitä mielenilmauslakko koskee.

— Sanon, että se koskee liiton alaisia töitä riippumatta siitä, onko työntekijä jäsen vai ei. Valtaosa alalla työskentelevistä on helppo saada ruotuun.

Sähkövikojen korjaukset voivat viivästyä

Työtaistelu saattaa vaikuttaa myös sähkön-, lämmön- ja kaasunjakeluun. JHL:n, Suomen konepäällystöliitto SKL:n, Tekniikka ja Terveys KTN:n ja Sähköalojen ammattiliiton jäsenet aloittavat ylityökiellon 1.2. kello 6 alkaen. Ylityökielto jatkuu toistaiseksi.

KSS Verkko ja KSS Lämpö ylläpitävät vikapäivystystä varsinaisen työajan ulkopuolella, mutta ylityökiellon vuoksi viankorjausta ei tehdä päivystysaikana. Poikkeuksena ovat vain viat, jotka aiheuttavat vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Tämä voi merkitä pitkiä keskeytyksiä sähkön- ja lämmönjakelussa. Erityisesti viikonloppu on pitkä ajanjakso varsinaisen työajan ulkopuolella.

Kaslink Foods oy:n työntekijöiden avoin kirje työministeri Jari Lindströmille:

Arvoisa ministeri Jari Lindström, me Kaslink Foods Oy:n työntekijät päätimme lähestyä Teitä avoimella kirjeellä. Haluamme tällä kirjeellä kertoa teille mietteemme työttömien aktivointimallista ja kertoa perustietoa työttömyydestä.

Työttömien aktiivimallissa ajatuksena on, että jos olet aktiivinen niin työttömyysturvaasi ei leikata, tai ainakin näin te olette sen kansalle myyneet. Tämä ei kuitenkaan ole totta: Työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia riippumatta siitä, kuinka aktiivisesti olet töitä etsinyt. Ei riitä, että olet ollut aktiivinen ja hakenut työtä, vaan teidän mallissa pitää työllistyä! Oletamme, että työministeri on tietoinen siitä faktasta, että työnantaja tekee päätökset siitä ketä palkkaa töihin, ei suinkaan työnhakija? Näin ollen on väärin rangaista työnhakijaa siitä, että työnantaja ei palkkaa hakijaa työhön, onhan työtön hakenut töitä aktiivisesti.

Aktiivimallin toinen merkittävä epäkohta on eriarvoisuus. Taas oletamme, että työministerin täytyy tietää työtilanne Juuassa kuin Helsingissä. Työministerin täytyy ymmärtää, että on aivan eri asia olla työttömänä Juuassa kuin Helsingissä, koska työllistymismahdollisuudet ovat aivan erilaiset. Tähän kohtaan joku kokoomusministeri älähti, että pitäisi muuttaa työn perässä Helsinkiin: kyllä edellytämme juukalaista työtöntä muuttamaan Helsinkiin muutaman tunnin siivoustyön perässä. Ajatuksemme kokoomusministerin sammakosta eivät ole julkaisukelpoisia, joten emme kirjoita niitä tähän.

Tämä teidän työttömien aktivointimalli ei ole mitään muuta kuin työttömyysturvaleikkuri, naamioituna hienon ja positiivisen sanan, aktiivisuus, taakse.

Toinen päivä helmikuuta torilla on kymmeniä tuhansia ihmisiä kertomassa myös teille arvoisa työministeri mietteensä ja ajatuksensa hallituksen aktiivimallista, kehotammekin teitä kuuntelemaan herkällä korvalla.

Aktiivimallin hylkäysehdotus tulee kansalaisaloitteen myötä käsittelyyn. Me Kaslink Foodsin työntekijät olemme kaikki sen allekirjoittaneet, kuten yli 130 000 ihmistä ympäri Suomen. Esitämmekin teille työministeri Lindström, että otatte kätenne pois porvarin hunajapurkista ja alatte tekemään sitä työtä mitä olette luvanneet vaalipuheissanne. Uskomme että kymenlaaksolaiset äänestäjänne antavat anteeksi teidän hairahduksenne, jos teette kaikkenne aktiivimallin kaatamista koskevan aloitteen ajamiseksi ja mitään aktiivimalli kakkosta ei luoda karensseineen. On ihan normaalia ja hyväksyttävää että virheitä tapahtuu, nyt vaaditaankin suoraselkäistä politiikkaa, missä virheet myönnetään ja korjataan.

Kouvolassa 29.1.2018

Kaslink Foods Oy:n Työntekijät

Oikaisu

Kouvolan Sanomien jutussa 31.1. kerrottiin Kaslink Foods oy:n työntekijöiden kirjoittamasta avoimesta kirjeestä työministeri Jari Lindströmille. Pääluottamusmies totesi jutussa, että ”käsittääkseni kaikki työntekijät tukevat tätä mielenilmausta”. Näin ei kuitenkaan ole. Ainakin yksi työntekijä ilmoittaa, ettei ole mukana.

Otsikkoa muutettu 31.1. kello 8.52.

Oikaisu lisätty ja juttua korjattu oikaisuun liittyen 31.1. kello 12.52.