Grahn-Laasonen: Puolet nuorista korkeakouluun vuoteen 2030 mennessä

Opetus- ja kulttuuriministeriö visioi Suomen koulutustason nostoa. Korkean koulutuksen aloilla työpaikat lisääntyvät nopeimmin, ministeri sanoo.

Katja Juurikko

Tulevaisuuden työelämässä yksi ammatti ei välttämättä enää riitä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän vieraili Iitin Vuolenkoskella tiistaina. Juhani Salonen ojensi kypärän ministerille. Taustalla Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm.

Suomella ei ole muuta menestymisen mahdollisuutta kuin tavoitella maailman osaavimman kansakunnan asemaa, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö linjaa, että vähintään puolet nuorista aikuisista eli 25—34-vuotiaista suorittaa korkeakoulututkinnon vuoteen 2030 mennessä.

Yhdessä korkeakoulujen ja sidosryhmien kanssa työstetty visio julkaistiin tiistaina.

— Tällä hetkellä korkeaa osaamista vaativat työpaikat ovat ne, joiden määrä kasvaa. Maailmalla kehittyvät maat investoivat hurjasti koulutukseen. Meillä ei ole kilpailuvalttina väkipaljoutta, joten meidän on kilpailtava koulutuksella. Se vaatii kaikilta koulutusasteilta hyvin paljon.

Grahn-Laasosen mukaan 1990-luvun alussa Suomessa oli maailman koulutetuin työvoima. Nyt muut maat ovat kirineet niin, että Suomessa korkeakoulutuksen saaneiden nuorten aikuisten osuus— noin 41 prosenttia —  on niukasti OECD:n keskiarvon alapuolella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet