Jyrkkä keskustan ja reuna-alueiden vastakkainasettelu, kiitosta kaupunginjohtajalle ja madonlukuja päättäjille — Katso, miten lukijat kommentoivat Kouvolan ankaraa säästökuuria

Säästötarve ymmärretään, mutta keinoista ollaan eri mieltä. Moni ei näe mitään ulospääsyä tilanteesta.

Katja Juurikko

Kouvolan valtuutettuja ei lukijakommenteissa kiitellä. Ilmeet olivat vakavia syyskuussa pidetyssä valtuuston ja lautakuntien talousseminaarissa.
Kouvolan valtuutettuja ei lukijakommenteissa kiitellä. Ilmeet olivat vakavia syyskuussa pidetyssä valtuuston ja lautakuntien talousseminaarissa.

Viime viikkoina Kouvolan julkista keskustelua on hallinnut säästäminen. Kaupungin surkean taloustilanteen vuoksi uutisiin on noussut yhä uusia leikkaustarpeita ja -suunnitelmia. Kouvolan Sanomat on kirjoittanut aiheesta paljon, ja juttujen kommenttiosastoissa on käyty hyvin vilkasta keskustelua.

Hyvin monissa kommenteissa näkyy Kouvolan keskustan ja ympäröivien alueiden vastakkainasettelu.

— Näillä kylien "kurjistamisohjelmilla" on vain varmistettu, että Kouvola pysyy jatkossakin muuttotappiokaupunkina. Ei muualta tänne muuteta lämmitetyn kävelykadun, vaan toimivan opetuksen ja palvelujen vuoksi, jotka hyvin tehokkaasti on jo nyt saatu muualta kuin keskustasta tuhottua...

— Selkeä tilaus ajaa taajamien palvelut alas. Pitäisikö myös olla kaksi veroluokkaa? Manskivero ja maaseutuvero saatavien lähipalveluiden mukaan? Jees, tuntuisi oikeudenmukaiselta. Miksi niitä veroja kerätään, kun ei kohta ole palvelujakaan? Teatteria ja sinfoniettaa ja suurta johtajalaumaa emme tarvi.

Erityisesti Kouvolan keskustaan suunniteltu monitoimihalli kerää arvostelua.

— Minkälaista jättiläishallia Kouvolaan ollaan suunnittelemassa, jos yhteen halliin aiotaan saada mahtumaan neljän tai useamman hallin käyttäjät? Ymmärtävätkö päätöksestä vastaavat, mitä lähiliikuntapaikkojen lakkauttaminen tarkoittaa lapsille, nuorille, vanhuksille ja liikuntarajoitteisille? Tämän päätöksen hintaa tullaan maksamaan vielä kalliisti.

— Kouvola voisi nyt korjata virheensä joka tehtiin Ratamon sijoittamisessa ja sijoittaa uuden monitoimihallin tervaskankaalle kauppakeskus Veturin vieressä olevalle pellolle. Näin kenenkään ei tarvisi epäillä salaliittoja vanhan Kouvolan kokkareiden kotiinpäin vetämisestä. Paikka olisi myös ilmastoteko koska bussit kulkevat paikan ohi koko ajan.

— Meidän perheestä lapset käyvät Kuusankosken hallissa uimassa monta kertaa viikossa ja kulkevat polkupyörillä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Todella harmillista, mikäli kaikki harrastusmahdollisuudet siirretään keskustan sumppuun. Eihän siellä ole edes tilaa parkkeerata autoa, kun sillä joutuu sitten jatkossa kulkemaan.

Kaupungin suunnitellut ja jo käynnissä olevat investoinnit saavat monet näkemään punaista.

— Olisiko nyt viimein aika tunnustaa tosiasiat ja pistää kaikenlaisten hallien rakentamiset jäihin ja samoin ratapihojen laajennukset. Päättäjät voisivat näyttää esimerkkiä säästöistä alentamalla palkkojaan, koska osaaminen ei ole sitä tasoa, mitä kovat palkat edellyttäisi.

— Esimerkiksi Kimolan kanavan oheisinvestoinnit tulee jäädyttää ja kanavan ylläpito tulee siirtää valtiolle, jolle se oikeasti kuuluu. Kuusaan sillan remontointi voidaan poistaa listalta täysin järjettömänä ja ratapihahanke pitää mitoittaa todellisen tarpeen mukaan. Kinnon palvelut voidaan ulkoistaa ja nykyinen Kinno ajaa alas.

— Kaupunginjohtaja ohjaa keskustelun leikkauksista taitavasti vain taajamien palvelujen alasajoon. Kaupungin ylimitoitettu hallinto ja muuta maata suuremmat johdon palkat eivät kuulu listalle. Siellä eivät ole kaupungin perustoimintoihin kuulumattomat investoinnit eivätkä Kinnon johdolla pyöritettävät nollaprojektit.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka on latonut pöytään kovia säästöesityksiä. Hän saa kiitosta monilta kommentoijilta, jotka pitävät häntä vastavoimana pitkään päättäjän pallilla istuneille.

— Tämä dinosaurusporukka haluaa estää ja jarruttaa kaikkea. Toikan velvollisuus on esittää asiat, päättäjät joko tunnustavat tosiasiat tai sitten ei. Kouvolan päättäjillä on tämä Kouvolan tauti. Samasta syystä maakunnallinen yhteistyö on sekaisin. Toikalla on oikeus puhua ilman tätä jatkuvaa itkua.

— Ei pidä kaupunginjohtajan ryhtyä selittämään ja puolustautumaan. Marita Toikka tekee nyt sitä työtä mihin hänet on valittu. Veronmaksajien asioita pitää käsitellä julkisuudessa. Valtuustossa sitten tehdään päätökset. ”Karavaani kulkee ja koirat haukkuu” Johtajan tulee kestää painetta tässä kaupungin katastrofaalisesta taloustilanteessa. Tuen ehdottomasti kaupunginjohtajan toimintaa.

Toisaalta Toikan tarkoitusperiä myös epäillään, erityisesti hänen kokoomustaustansa vuoksi.

— Säästöt eivät ole päällimmäisenä, vaan uuden hulppean uintikeskuksen rakentaminen 50 metrin ratoineen. Uintikeskuksella on vähintään 20 miljoonan euron hintalappu. Kun kaupunginjohtaja Toikka kuuluu pikku-Kouvolan kokoomuksen sisäpiiriin, on Kuusankosken uimahallin sulkemisella vielä poliittinenkin tarkoitusperä.

— Toikka ei viivähdä Kouvolassa kuin muutaman vuoden. Tekemässä itselleen hyvää CV:tä saneerausjohtajana kun hakee seuraavaa parempaa virkaa pääkaupunkiseudulta. Tämä on oma vahva veikkaukseni.

Yhteistä jokseenkin kaikille kommenteille on pessimismi.

— Tiukka esityslista, jolla muuttotappio saadaan eksponentiaaliseen nousuun. Leikataan, leikataan ja lopulta ei jää mitään. Veroprosentti on nostettava prosentilla, jotta palvelut voidaan säilyttää. Älkää nyt h#lvetissä leikatko hyvinvoinnista ja varsinkaan nuorten liikunnasta, sillä on miljardiluokan hintalappu tulevaisuudessa.

— Ei Kouvolan vetovoima noilla kaavailluilla (vaihtoehtoisilla) veroprosenteilla nouse, päinvastoin, myös olemassa olevat veronmaksajat hakeutuvat muualle. Ne jotka tänne jäävät vähentävät kulutusta ja se taas näkyy paikallisten yritysten kassavirrassa. Yritykset vähenee, työpaikat vähenee.

— Kuusinkertainen miehitys, oli viisi vuotta aikaa korjata! Nyt on mennyt kymmenen vuotta, juurikaan mitään ei ole tehty. Näistä munattomista päättäjistä kärsii lähes kaikki Suomen veronmaksajat. Lisää luvataan koko ajan, mutta säästöjä ei haluta tehdä.