Kymenlaakso ja kiinalainen Hunanin maakunta yhteistyöhön — Atria hyötyy ensimmäisenä

Kouvolan kaupunki

Hunanin maakunnan edustajat, Kymenlaakson liitto ja Kouvolan kaupungin edustajat sopivat yhteistyöstä Kouvolassa.
Hunanin maakunnan edustajat, Kymenlaakson liitto ja Kouvolan kaupungin edustajat sopivat yhteistyöstä Kouvolassa.

Kouvolan logistiikkahanke alkaa kantaa hedelmää, vaikka Kullasvaaran rautatieterminaali on vasta tekeillä. Perjantaina Kymenlaakson liitto ja kiinalaisen Hunanin maakunnan edustajat allekirjoittivat sopimuksen yhteistyön kehittämisestä. Ensimmäinen konkreettinen yhteistyösopimus on Atrialla, joka on jo aiemmin ilmoittanut aloittavansa sianlihan viemisen Kiinaan.

Atria sai viime vuoden marraskuussa luvat viedä sianlihaa Kiinaan. Perjantaina Atria ja Hunan Northern Europe Investment Co ltd sopivat Kouvolassa tarkemmasta yhteistyöstä.

— Atrian jakelusopimus ei välttämättä Kouvolan kaupunkia kosketa, mutta on koko Suomen viennille merkittävä asia, kertoo kiinalaisten vierailuun Kouvolan kaupungin edustajana osallistunut Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Martti Husu.

Sopimuksen taustalla on Husun mukaan pyrkimys saada Kouvolan kautta rahdattua rautateitse jäähdytettyjä kontteja Kiinaan nopeammin kuin se onnistuu nykyisin meriteitse.

Elintarvikekuljetusten lisäksi Kymenlaakson ja Hunanin yhteistyön tavoitteena on etenkin korkean teknologian tuotteiden kuljettaminen.

Logistiikassa Kymenlaakson valtti on Kouvolan rautatieyhteyksien lisäksi HaminaKotkan satama.

Laajemmin kiinalaisten ja Kymenlaakson kesken on tarkoitus tehdä yhteistyötä sekä kaupan ja talouden että kulttuurin ja matkailun alueilla, sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Kaakkois-Kiinassa sijaitsevassa Hunanissa on noin 67 miljoonaa asukasta.

— He ovat alueesta aidosti kiinnostuneita, Toikka sanoo.

Seuraava askel on vastavierailun valmistelu.

— Alamme miettiä yrityksiä, ja nimenomaan Kouvolan ja Kymenlaakson alueen firmoja, jotka voisivat hyötyä konkreettisesta yhteistyöstä, Toikka kertoo.

Yhteydet on avattu myös Kiinan Suomen-suurlähetystöön, jonka edustaja oli mukana Kouvolan tapaamisessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.