Kouvolan monitoimiareenan käyttö kiinnostaa Xamkia

Mikkeliin valmistuu monitoimihalli maaliskuussa, Kotkaan suunnitteilla uusi tapahtumakeskus.

Mikko Kääriäinen

Saimaa-stadiumi valmistuu Mikkeliin maaliskuun puolivälissä.
Saimaa-stadiumi valmistuu Mikkeliin maaliskuun puolivälissä.

— Toivon, että Kouvolaan suunniteltu monitoimiareena toteutuu nopeasti. Se on myös Xamkin etu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko sanoo.

Hänen mukaansa Xamk on valmis neuvottelemaan Kouvolan kaupungin kanssa areenan pitkäaikaisesta käyttösopimuksesta

— Areenasta voisi tulla Kouvolan kampuksen opiskelijoitten ja henkilökunnan lähiliikuntapaikka. Tämä edistäisi opiskelijoiden hyvinvointia, areena saisi tasaista kassavirtaa ja Kouvolan vetovoima kasvaisi.

Koivikko: Toivottavasti keskustaan kaavoitettaisiin opiskelijoille asuntoja

Koivikko toivoo, että Kouvola myös kaavoittaisi keskustaan opiskelija-asuntoja.

— Kaupunkikeskustoista tulee elinvoimaisia, kun sinne tulee 20—30-vuotiaita sinkkuja ja perheellisiä nuoria aikuisia pyörimään kuppiloihin, ravintoloihin ja kauppoihin.

Xamk hyödyntää Mikkelissä maaliskuussa avautuvan Saimaa-stadiumin liikuntatiloja. Yhteisten tilojen hyödyntämistä suunnitellaan myös Kotkan Kantasatamaan, jossa Merikeskus Vellamon viereen on suunnitteilla tapahtumakeskus ja Xamkin kampus.


Mikkeliin valmistuu maaliskuussa Saimaa-stadiumi

Kouvola ei ole ainoa lähitienoon kaupunki, jossa puuhataan isoa tapahtuma-areenaa.

Monitoimihalli Saimaa-stadiumi valmistuu Mikkelissä maaliskuun puolivälissä. Hallissa on paikkoja reilulle 4 000 katsojalle.

Sisääntuloaulasta pääsee monitoimihallin lisäksi jäähalliin ja raviradalle, joissa on yhteensä noin 10 500 istumapaikkaa.  

Kalustettu areena pysyi budjetissa eli noin 19 miljoonassa eurossa, Jyrki Koivikko kertoo.

Saimaa-stadiumin pääomistajuus siirtyy 15 vuoden jälkeen Xamkilta Mikkelin kaupungille

Mikkelin ammattikorkeakoulu sijoitti Saimaa-stadiumiin 5 miljoonaa euroa ennen yhdistymistään Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Kyamkin kanssa. Koivikon mukaan Mikkelin kaupunki on sijoittanut monitoimihalliin 3 miljoonaa ja Suomen Nuoriso-opisto 0,5 miljoona euroa.

— Ensimmäiset 15 vuotta Xamk on stadiumin pääomistaja. Sen jälkeen pääomistajuus siirtyy Mikkelin kaupungille. Kaupunki maksaa tilojen käytöstä ja osakkeista vuodessa yhteensä vajaat 500 000 euroa, jolla lyhennetään velkaa.

Tiloihin tulee muun muassa Xamkin hyvinvointilaboratorio, jossa koulutetaan opiskelijoita. Lisäksi siellä tehdään hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvää tutkimusta.
Xamkin opiskelijat ja henkilöstö pääsevät myös hyödyntämään Saimaa-stadiumin liikuntatiloja.

Kotkan Kantasatamaan suunnitteilla tapahtumakeskus ja Xamkin kampus


Kotkan kaupunginvaltuusto myönsi viime lokakuussa enintään 20 miljoonaa euroa Kantasataman tapahtumakeskuksen rakentamiseen.

Xamk aikoo rakennuttaa samaan kokonaisuuteen uuden kampuksen. Sen rakentaminen maksaa 35—40 miljoonaa euroa.

— Kampuksen on tarkoitus valmistua 2020-luvun alkuvuosina.

Xamk pystyy Koivikon mukaan hyödyntämään Kotkan tapahtumakeskuksen sekä vieressä olevan Merikeskus Vellamon tiloja. Kampukseen ei esimerkiksi tarvitse rakentaa omaa auditoriota.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kyamk investoi 2010-luvun vaihteessa noin 27 miljoonaa euroa Kouvolan Kasarminmäen kampukseen.