Moto GP -turisteja pitää saada myös Kouvolan keskustaan - Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi uudisti yhdistyksen kotisivuston

Kouvolan Komia järjestetään huhtikuussa sisätiloissa. Taiteiden yö saa oheensa Lasten taiteet -päivän.

Matti Tieaho

Manskilla järjestettävät tapahtumat ovat olleet Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnan runkona vuosikausia.
Manskilla järjestettävät tapahtumat ovat olleet Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnan runkona vuosikausia.

Kouvolan Ydinkeskusta ry aikoo ottaa oman osansa Kymiringillä järjestettävästä Moto GP -kilpailusta heinäkuussa. Viime kesänä aloittanut toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi on aloittanut valmistelut tiedotuskampanjasta, jolla kisavieraita houkutellaan Kouvolan keskustaan.

Moto GP -kilpailuihin odotetaan jopa sataatuhatta vierasta, joista osa yöpyy eri puolilla Kymenlaaksoa. Kouvolassa hotellit on varattu jo etukäteen täyteen.

– Keräämme kisaviikonlopulta kaikki tapahtumat yhteen ja teemme siitä yhteismarkkinoinnin, Klaavuniemi kertoo.

Tarkoitus on jakaa tietoa sekä kilpailualueella että verkossa, josta ihmiset ovat nykyisin tottuneet hakemaan tietoa.

– Jaamme kisa-alueella myös flaijereita. Sitä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Matti Tieaho

Kati Klaavuniemi nostaa Kouvolan Ydinkeskusta ry:tä jaloilleen talousvaikeuksien keskeltä.
Kati Klaavuniemi nostaa Kouvolan Ydinkeskusta ry:tä jaloilleen talousvaikeuksien keskeltä.

Kaksi verkko-osoitetta

Moto GP -viikonloppuun varautumisen ohella Kouvolan Ydinkeskusta ry on uudistanut tiedotustaan verkossa. Se on jakanut verkkosivustonsa kahteen eri kokonaisuuteen, joilla on kaksi eri osoitetta. Kouvolanydinkeskusta.comista löytyy jäsenistölle tarkoitetut asiat.

Kouvolansome.com -osoitteeseen kerätään tapahtumia ja uutisia siitä, mitä Kouvolan keskustalla on tarjottavana. Klaavuniemi itse kirjoittaa tässä osoitteessa blogia.

Vuodenvaihteessa aloitettu hanke on vielä kesken, eli kehitystyö sivustolla jatkuu sen ollessa jo auki.

– Yritämme saada sinne myös yritystemme tarjouksia. Nyt sisältö on vielä suomeksi, mutta tarkoitus on saada myös englanninkielistä sisältöä.

Palautettakin on jo tullut. Blogi-muotoista esittelyä on kiitelty, mutta siitäkin on huomautettu, että kaikkea ei vielä sivustolta löydy.

- Olemme tehneet tätä toimistolla omana työnä kaiken muun ohella. Sen takia prosessi on vähän pitempi, mutta opimme tässä itsekin.

Kouvolasta löytynee ohjelmaa kisaturisteille

Sivustostrategia perustuu Klaavuniemen omaan havaintoon. Kun hän Kemistä muuttaneena yritti viime kesänä googlata kouvolalaisia tapahtumia, tulos oli huono.

– Oli tosi vaikeaa saada tietoa paikallisista jutuista.

Tämä selittyi yksinkertaisesti sillä, että Klaavuniemen käytössä olevan laitteen sähköinen protokollaosoite oli vielä Kemissä.

Hakukone ei sen vuoksi löytänyt samoja asioita, mitä kouvolalaisista IP-osoitteista tehdyillä hauilla. Klaavuniemi kertoo, että hakutilanne on varmasti sama myös kisaturisteilla, jotka tulevat muualta Suomesta ja ulkomailta.

– Jos tämä uusi sivusto vaikka vähän helpottaisi keskieurooppalaisten Moto GP -fanien tuloa Kouvolaan.

Kouvolan keskustaan ei kisaviikonlopuksi ole tarkoitus järjestää erikseen ohjelmaa, vaan täydentää olemassa olevaa yritysten järjestämää ohjelmistoa. Luvassa on ainakin Kouvola Rock in the City -tapahtuma 10.11. heinäkuuta.

Klaavuniemen perusviesti on yksinkertainen:

– Kouvolassa viihtyvät kaikki. Keskustassa kaikki on helposti kävelymatkan päässä. On kahviloita, ravintoloita. Moto GP -faneille löytyy varmasti myös yöelämää.

Kouvolan Komia huhtikuussa

Kouvolan Ydinkeskusta on hionut Manskin kesätapahtumia hieman uuteen uskoon. Viime vuonna Taiteiden yö -tapahtuman lastenohjelmasta tuli niin hyvää palautetta, että ensi kesänä Taiteitten yö jaetaan kahteen päivään.

Perjantai-iltana 21.8. juhlitaan perinteiseen tapaan, mutta lapsille järjestetään lauantaina 22.8. Lasten taiteet -tapahtuma. Sisällöstä Klaavuniemi on vielä vaitonainen.

– Lupaan sinne ainakin Heponkönkään höppänätontun.

Viime vuonna Kouvolan Komia -tapahtuma järjestettiin loppukesänä Taiteiden yön yhteydessä. Tänä vuonna Kouvolan Komia siirretään huhtikuuhun, jolloin Kuusankoskitalolla järjestetään harmonikkaorkestereiden suomenmestaruuskilpailut.

– Se on iso tapahtuma Kuusankoskella, ja järjestämme yhteistyössä kisaorganisaation kanssa Kouvolan Komian Kouvolan kaupungintalolla edellisenä päivänä.

Kouvolaiffii toukokuussa

Viime kesäksi kaavailtu lifestyle-tapahtuma jäi järjestämättä. Aihetta on kehitelty eteenpäin, ja 8. toukokuuta ydinkeskustassa kokeillaan Kouvolaiffii-tapahtumaa, jossa lifestyle-palveluja esitellään laajemmalla ajatuksella. Mukana voisi olla esimerkiksi autoja, muotia, kauneutta ja hyvinvointipalveluja.

– Kaikkea sitä, mikä tuo elämänlaatua. Kouvolassa on esimerkiksi älyttömän hyvät hyvinvointipalvelut.

Järjestelyt ovat vielä kesken, mutta Klaavuniemi uskoo, että tapahtuman yhteydessä myös ravintolat järjestävät iltatapahtumia.

Yksi uusista kokeilusta on myös kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna keskustaan levittyvä Street Food Fiesta, jota on järjestetty suomalaiskaupungeissa aikaisemminkin.

– Kun on olemassa hyviä kiertäviä tapahtumia, ei kaikkea tarvitse tehdä itse.

Toukokuun puolivälissä järjestetään myös Manski -turnaus, jossa kouvolalaiset urheiluseurat esittäytyvät.

Yhdistys on jaloillaan

Kouvolan Ydinkeskusta ry. on toipunut vuodesta 2017. Silloin paljastui kavallusepäily. Entisen toiminnanjohtajan Marja-Leena Monnin epäiltiin kavaltaneen usean vuoden aikana yhdistyksen varoja yli 200 000 euroa.

Viime kesänä yhdistyksen hallitusjäseneksi valittu ravintolayrittäjä Marja Henriksson Speden Saluunasta kuvailee tämänhetkistä tilannetta usein käyttämällään bisnesvertauksella.

– Olen aina sanonut, että yrityksen voi ajaa nurin vuodessa, mutta sen saamiseksi jaloilleen tarvitaan 2—3 vuotta.

Viime vuonna toiminnanjohtajaksi valittu Kati Klaavuniemi myöntää, että tiukoilla on oltu, mutta katse on käännetty eteenpäin.

Bar Cafe Columbian omistaja Mika Lehtonen on seurannut yhdistyksen toimintaa rivijäsenenä yrityksensä perustamisesta saakka. Hän vakuuttaa olleensa tyytyväinen yhdistyksen toimintaan koko ajan.

– Tapahtumatarjonta on ok. Toivotaan, että voisimme keksiä vielä lisääkin uusia ideoita yhdessä toisten yrittäjien kanssa. Yhteen hiileen kannattaa puhaltaa jatkossakin.

Kaupunginavustukset pienenivät

Kouvolan kaupunki on jatkanut yhdistyksen tukemista koko ajan. Se varaa ydinkeskustan elävöittämispyrkimyksiin tänä vuonna 50 000 euroa. Summa on sama kuin viime vuonna.

Kouvolan Komia -tapahtuman tuki putosi 10 000:sta 5 000:een euroon. Tämä tarkoittaa säästämistä.

– Olemme luopuneet isosta ulkoilmatapahtumasta ja viemme Kouvolan Komian Kouvolan kaupungintalon juhlasaliin, Klaavuniemi kertoo.

Taiteiden yö -tapahtumaan yhdistys saa 10 000 euroa, kun vielä viime vuonna summa oli 15 000 euroa. Tämän vuoksi Klaavuniemi hakee yhteistyökumppania.

– Mikäli emme saa lavakustannuksille jakajaa, tapahtuma tulee hyödyntämään entistä enemmän kaupungin jo olemassa olevia lavoja Jaakonpuistossa, ravintoloissa, kahviloissa ja kauppakeskuksissa. Näin pystymme edelleen panostamaan laadukkaaseen sisältöön säästöpaineista huolimatta.

Matti Tieaho

Jari Larikka uskoo Kouvolan Ydinkeskustan tulevaisuuteen.
Jari Larikka uskoo Kouvolan Ydinkeskustan tulevaisuuteen.

Kaupungin tuki kolmannes tuloista

Kesällä 2018 yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Jari Larikka (kok.) myöntää, että raha on tiukalla, mutta tilanne on saatu normalisoitua. Jäsenyrittäjien usko yhdistyksen toiminta-ajatukseen ei ole loppunut.

– Teemme töitä ydinkeskustan ja yrittäjien eteen kuten aikaisemminkin.

Yhdistyksen vuosibudjetti on noin 150 000 euroa, eli suurin piirtein edellisvuosien tasolla. Tästä kolmasosa saadaan kaupungin yhteispalvelusopimuksen kautta. Yritysten jäsenmaksuista saadaan toinen kolmannes. Loput kerätään tapahtumien paikkavuokratuloista.

Kavallustapauksen syyteharkinta yhä käsittelyssä

Kouvolan Ydinkeskustan toiminnanjohtajana vuoteen 2017 työskennellyttä Marja-Leena Monnia epäillään törkeästä kavalluksesta ja kirjanpitorikoksesta. Yhdistykseltä kavallettiin vuosina 2013—2017 yli 200 000 euroa.

Monnin työsuhde loppui vuonna 2017.

Kavallus siirtyi poliisitutkinnan jälkeen syyteharkintaan viime vuoden lopulla. Syyteharkinta saataneen valmiiksi juhannukseen mennessä.

Kouvolan kaupunki perusti Kouvolan Ydinkeskusta ry:n vuonna 1997 huolehtimaan kaupunkikeskustansa kehittämisestä. Yhdistyksessä on tällä hetkellä 155 jäsentä.