Keskiviikkona puhutaan rakkaudesta Kouvolaan: Aleksanteri Hakaniemi, Nina-Petelius Lehto, Raino Kukkonen ja Paula Werning keskustelevat asuntomessuilla kotikaupungistaan

Asuntomessuilla keskustellaan keskiviikkona rakkaimmista Kouvolaan liittyvistä muistoista ja pohditaan kaupungin tulevaisuutta.

Katja Juurikko

Aleksanteri Hakaniemelle Kouovola tarkoittaa kotia.
Aleksanteri Hakaniemelle Kouovola tarkoittaa kotia.

Asuntomessujen asukasareenalle nousee keskiviikkona neljä kouvolalaista tunnettua henkilöä keskustelemaan kotikaupungistaan.

Kouvolan teatterin näyttelijä Nina Petelius-Lehto juontaa keskustelua. Hänen kanssaan lavalla ovat kansanedustaja Paula Werning (sd.), muusikko Aleksanteri Hakaniemi ja perhemeijeri Kaslinkin perustaja Raino Kukkonen

Vuonna 2006 Kouvolaan perheineen muuttanut Raino Kukkonen kertoo, että parasta Kouvolassa on maalla asuminen, lähellä vesistöä. Hänen lempipaikkansa Kouvolassa on oma koti Toikkalassa.

— Nykyinen asuinpaikkamme täyttää kaikki toiveemme.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Aleksanteri Hakaniemi (vasemmalla) on Kouvolasta kotoisin. Vuonna 2008 häntä haastateltiin itsenäisyyspäivää käsittelevään lehtijuttuun Roope Kaarannon ja Konsta Rieppolan kanssa kävelykatu Manskilla.
Aleksanteri Hakaniemi (vasemmalla) on Kouvolasta kotoisin. Vuonna 2008 häntä haastateltiin itsenäisyyspäivää käsittelevään lehtijuttuun Roope Kaarannon ja Konsta Rieppolan kanssa kävelykatu Manskilla.

Aleksanteri Hakaniemi: ”Kouvolan arvo nousee vuosi vuodelta”

Aleksanteri Hakaniemi, kun katsot Kouvolaa kaupunkina, millaiset mahdollisuudet sillä ovat olleet ja ovat nyt sinun silmissäsi?

— Mahdollisuudet, joita olen etsinyt, ovat aina liittyneet musiikkiin ja Kouvola on musiikillinen kivijalkani. Artistiksi tähtäävän urani koen aloittaneeni kävelykatu Manskilla 16-vuotiaana. Se poiki keikkoja eri ravintoloiden terasseille sekä kaupungin tapahtumiin. Tätä ennen olin kuitenkin jo käynyt kolmannesta luokasta yhdeksänteen luokkaan musiikkiluokkia Kankaan koulussa ja Yhteiskoulussa. Esimerkiksi musiikinopettajani Johanna Kuisma-Taskisen ja kitaransoiton opettaja Hannu Sorvalin merkitys kantaa edelleen.

— Samat instituutiot ja kävelykadut ovat edelleen olemassa. Uusia mahdollisuuksia luodaan jatkuvasti esimerkiksi Kouvola Rock Academyn kautta. Uskon siis Kouvolan olevan intohimoiselle unelmiaan kohti kurottavalle loistava lähtöruutu.


Milloin ja miten olet asunut Kouvolassa?

— Vuosina 1994—2014. Äitillä vaan!


Mitä kaltaisesi musiikintekijä, joka muutti muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulle, ajattelee Kouvolasta?

— Sen arvo nousee vuosi vuodelta. Arvostan juuriani muun muassa työmoraalin takia. Pääkaupunkiseudun nuoret, jotka ovat kulkeneet suurin piirtein samanhenkisten musiikkiluokkien ja musalukioiden läpi, ovat saaneet kaiken liian helpolla. He eivät tunnu olevan valmiita tekemään uransa eteen töitä siinä missä kouvolalaiset nuoret. Lisäksi esimerkiksi Kouvolan kulttuuri- ja urheilutoimijoita kohtaan arvostus on noussut, kun omat kilometrit ovat antaneet perspektiiviä näiden tutkailuun.


Mitä kerrot Kouvolasta muille?

— Kerron sen olevan Suomen paras kaupunki ja että olen kotikaupungistani ylpeä. Kerron, etteivät ne perusläpät oikein naurata. Kyllä joku Imatra on vähintään ihan yhtä Tshernobyl. Kouvola on mun identiteetin ja musiikillisen palon alkuräjähdys. Se on koti. Asun Helsingissä, mutta ei musta Seagulls-fania saa! Kouvot!


Onko Kouvola antanut jonkinlaista innoitusta sinulle artistina?

Toisinaan kouvolalaisissa kotipaikkakuntaa kohtaan esiintyvä epävarmuus ja huono itsetunto synnyttivät minussa vastareaktion. Sen sijaan, että lähtisin mediassa ja kommenttikentissä esiintyneeseen Kouvola-dissaukseen mukaan, koitan kaikin tavoin nostaa kaupunkia ylemmäs. Fanit ovat minun takiani poikenneet Kouvolassa ja todenneet sen olevan paljon enemmän ja parempaa kuin useasti annetaan ymmärtää. Koen sen voittona. Lisäksi Nuorena jaksaa- ja Luuseri-biisit käsittelevät nuoruuttani Kouvolassa. Aion tulevalla toisella levylläkin laulaa kodistani.

Katja Juurikko

Kansanedustaja Paula Werningin mielestä Kouvola on nyt positiivisempi kuin  20 vuotta sitten.
Kansanedustaja Paula Werningin mielestä Kouvola on nyt positiivisempi kuin  20 vuotta sitten.

Paula Werning: ”Kouvola on mainettaan paljon parempi paikka asua”

Kansanedustaja Paula Werning, kun katsot Kouvolaa kaupunkina, millaiset mahdollisuudet sillä ovat olleet ja ovat nyt sinun silmissäsi?

— Ennen Kouvola oli nykyistä vahvempi teollisuuskaupunki. Vahva teollisuusperusta murentui kuitenkin reilu 10 vuotta sitten paperiteollisuuden rakennemuutoksesta johtuen. Tehtaiden sulkemiset veivät Kouvolasta tuhansia työpaikkoja. Uskon, että rakenteilla oleva suuri rautatie- ja maantieterminaali on Kouvolalle suuri mahdollisuus ja työpaikkojen kannalta myös merkittävä. Logistiikka-ala kasvaa vauhdilla ja tätä myötä myös uusia työpaikkoja tulee lisää.

— Vaikka Kouvola on suuri muuttotappiokaupunki, niin uskon, että hyvä maantieteellinen sijainti, edullinen asuminen, toimivat lähipalvelut ja loistavat liikkumisen mahdollisuudet voivat houkutella uusia asukkaita lähellä olevista isommista kaupungeista tänne asumaan. Kouvola on mainettaan paljon parempi paikka asua.


Milloin ja miten olet asunut Kouvolassa?

— Olen muuttanut Mikkelistä Kouvolan Lehtomäkeen toukokuussa 1998. Vuonna 2003 esikoiseni syntyi ja asuimme Kellomäessä, kunnes muutimme Korialle rauhalliselle rivitaloalueelle. Perhetilanteeni muututtua muutin lapseni kanssa Kouvolan keskustaan teatteria vastapäätä. Lapsen kanssa asuminen Jaakonpuiston ja päiväkodin vieressä oli leppoisaa.

Tästä muutaman vuoden kuluttua suuntasimme Vahteronmäkeen mukavaan luhtitaloon. Perheen kasvaessa tuli tarve lisäneliöille ja haaveeni toteutui, kun muutimme Kasarminmäelle ihanaan armeijan vanhaan taloon Pilvenpiirtäjään. Vuosi sitten vanha rintamamiestalo puutarhatontteineen houkutti, ja tässä vietellään perhe-elämää aivan Kouvolan keskustan tuntumassa.


Miten Kouvola on muuttunut sen 20 vuoden aikana, kun olet asunut täällä?

— Kouvola alkaa pikkuhiljaa itsekin huomaamaan, että kuntalaisten oma asenne kaupunkiamme kohtaan vaikuttaa siihen, mitä Kouvolasta ajatellaan. Kouvolan kuva kaupunkina on mielestäni positiivisempi, mitä 20 vuotta sitten tänne muuttaessani. Kouvola tuo nykyisin enemmän omia vahvuuksiaan esille.


Millä tavoin katsot Kouvolaa nyt kansanedustajana?

— Kansanedustajan työtä on kestänyt nyt muutaman kuukauden ajan ja kyllä sitä asioita käsiteltäessä pohtii sitä, millä tavalla ne liittyvät ja vaikuttavat Kouvolaan. Tulevalla hallituskaudella tullaan tekemään merkittäviä investointeja muun muassa raide- ja tieliikenteen parantamiseen. Kouvolan kannalta tämä on erittäin hyvä asia, ja kansanedustajana tulee tehdä kaikkensa, jotta valtatie 15 saadaan vastaamaan sitä, millaisella käytöllä tie Kouvola-Kotka välillä on.


Mikä Kouvolassa on mielestäsi parasta?

— Kouvolassa parasta on sen monipuolisuus, ihastuttava luonto ja rauhallisuus. Kouvolasta on helppo liikkua niin maa- kuin rautateitse minne vain. Kouvola on sopivan pirskahteleva ja eläväinen urheilu- ja kulttuurikaupunki.

Kouvolan Sanomien keskustelupaneeli asuntomessujen asukasareenalla keskiviikkona 17.7. kello 12.

Uusimmat uutiset